VIDEO. Situația se agravează în estul Ucrainei. Liderii separatiști proruși anunță evacuarea civililor, acuzând Kievul că pregătește un atac / În realitate însă, Vladimir Putin va conduce un amplu exercițiu militar cu rachete despre care Occidentul crede că ar putea fi acoperirea perfectă pentru o invazie


VIDEO. Situația se agravează în estul Ucrainei. Liderii separatiști proruși anunță evacuarea civililor, acuzând Kievul că pregătește un atac / În realitate însă, Vladimir Putin va conduce un amplu exercițiu militar cu rachete despre care Occidentul crede că ar putea fi acoperirea perfectă pentru o invazie

Sirenele protecției civile sună în Donețk, în vreme ce liderii separatiști proruși din regiune au decis să evacueze populația civilă, strânind îngrijorare cu privire la posibilitatea unei invazii rusești în următoarele zile.

Șeful autoproclamatei republici populare Donețk, Denis Pușilin, a anunțat o evacuare pe scară largă a locuitorilor în Rusia, din cauza intensificării bombardamentelor. Acesta a menționat că, în baza unui acord cu autoritățile ruse, în regiunea Rostov a fost alocată o zonă pentru oamenii din regiune, iar la punctele de control de la frontieră au fost create condiții pentru o trecere rapidă, scrie agora.md. Femeile, copiii și bătrânii vor fi primii evacuați. 

Pușilin acuză Ucraina că ar planifica un atac. 

„Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va ordona în curând armatei să treacă la ofensivă și să pună în aplicare un plan de invadare a teritoriului republicilor populare Donețk și Luhansk”, a declarat Denis Pușilin. El a mai declarat că autoritățile de la Kiev ar mări numărul de trupe în zona de conflict.

 

O declarație similară a fost făcută și de liderul din Lugansk, Leonid Pasecinik. 

„În momentul de față, inamicul a format deja o forță impresionantă de atac. Potrivit serviciilor de informații, agresorul ucrainean plănuiește o pătrundere adâncă în teritoriul republicii noastre. Pentru a preveni victimele în rândul populației civile, le cer locuitorilor republicii - care nu au ordin de mobilizare și care nu sunt implicați în activități esențiale pentru infrastructura civilă - să părăsească teritoriul către Federația Rusă cât mai repede posibil”, a transmis Pasecinik.

Separatiștii susținuți de Rusia, care controlează părți din estul Ucrainei de la izbucnirea conflictului, în 2014, și autoritățile ucrainene s-au acuzat reciproc de bombardamentele din ultimele zile. Obuzele au lovit o grădiniță, un liceu și mai multe case și s-au înregistrat răniți atât în rândul civililor, cât și al soldaților ucraineni.

Presa din Ucraina scrie că mercenarii pro-ruși continuă bombardamentele intense. Aceștia ar fi tras și asupra unei coloane de ajutor umanitar ONU, aflată la un punct de control. 

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a respins însă vehement o intervenția militară a Ucrainei în Donbas. „Respingem categoric dezinformările din partea Rusiei privind o presupusă ofensivă a Ucrainei sau acte de sabotaj la uzine chimice. Ucraina nu conduce și nu plănuiește astfel de acțiuni în Donbas. Suntem pe deplin dedicați unei rezolvări diplomatice a conflictului”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

Daily Mail scrie că, în acest moment, în apropierea graniței cu Ucraina s-ar afla nu mai puțin de 190.000 de soldați ruși, susținuți de tancuri, artilerie, elicoptere, avioane de luptă, în condițiile în care, sâmbătă, vor avea loc exerciții militare ale forțelor nucleare care vor fi supravegheate personal de liderul rus Vladimir Putin.

Moscova a anunțat că exercițiile vor implica trageri cu rachete balistice și de croazieră, în ampla operațiune fiind implicate „forțele Aerospațiale, Districtul Militar de Sud, Forțele Strategice de Rachete, Flotele din Marea Nordului și din Marea Neagră".

Ministerului rus al Apărării a mai precizat că exercițiul a fost planificat anterior pentru a testa pregătirea organismelor militare de comandă și control, a echipajelor de lansare și a celor de pe navele de război și de pe transportatoarele de rachete, precum și pentru a verifica fiabilitatea armelor forțelor strategice nucleare și nenucleare.

Există însă temeri serioase în Occident că exercițiul ar putea fi acoperirea perfectă pentru o invazie în Ucraina, mai scrie Daily Mail. 

 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.