Deputatul USR Teodor Lazăr îl acuză pe ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, că vrea să centralizeze modalitatea de accesare a fondurilor europene, prin înființarea unei noi instituții în subordinea căreia să se afle cele opt Autorități de Dezvoltare Regională, cu scopul de "a controla fluxul de bani europeni către primari și de a folosi acești bani ca instrument politic".
"Dorința ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene de a anula o reformă făcută chiar de guvernul liberal în urmă cu doi ani ascunde de fapt încercarea lui Vîlceanu de a controla fluxul de bani europeni către primari și de a folosi acești bani ca instrument politic", acuză deputatul USR, Teodor Lazăr.
Lazăr face referire la propunerea ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, de înființare a unei Autorități de Management (o autoritate centrală) sub care să funcționeze cele opt Autorități de Management apărute în 2020.
De asemenea, liderul USR arată că România a avut tot timpul o absorbție slabă a banilor europeni și că principalele cauze au fost centralismul și birocrația.
"Țările cu absorbție mare a banilor europeni, precum Polonia, sunt țări care au simplificat, debirocratizat și descentralizat modul în care se accesează fondurile europene. De altfel, în august 2020, când s-a produs această descentralizare, chiar liderii liberali ne prezentau această măsură ca una care va duce la creșterea absorbției banilor europeni și ca una care va eficientiza procesul decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale. Înființarea celor opt Autorități de Management muta practic competențele de la Ministerul Dezvoltării la cele opt agenții regionale", amintește Lazăr.
Astfel, deputatul USR cere Ministerul Fondurilor Europene să renunțe la centralizare, căci în caz contrar va fi afectată dezvoltarea țării.
"În actualul ciclu de finanțare european, regiunile au un impact mult mai mare. Tocmai de aceea, rolul acestor Autorități de Management este fundamental atât pentru absorbția banilor europeni cât și pentru dezvoltarea regională. Reînființarea unei autorități centrale înseamnă pentru primari drumuri în plus la București, obligația de a depune documente suplimentare, mai mult timp pierdut și deci mai puțini bani care ajung în comunități. Prin astfel de decizii, domnul Vîlceanu pune în pericol dezvoltarea României. De aceea și trebuie oprit", încheie Lazăr.
Pe de altă parte, potrivit Adevărul, Dan Vîlceanu a negat faptul că ar exista un plan de desființare a ADR-urilor, ci doar o dezbatere la nivel guvernamental.
"Nu există niciun proiect pentru desființarea agențiilor de dezvoltare regională, există o informare la nivelul Guvernului, un memorandum. În urma discuțiilor vom lua o decizie", a afirmat Dan Vîlceanu, întrebat joi la Parlament dacă e de acord cu înființarea unei autorități de management la nivel central și cu desființarea acelor agenții de dezvoltare regională.