Trudeau, măsuri extremiste contra protestatarilor care se revoltă față de vaccinarea obligatorie: înghețarea conturilor bancare


Trudeau, măsuri extremiste contra protestatarilor care se revoltă față de vaccinarea obligatorie: înghețarea conturilor bancare

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat luni utilizarea excepţională a legii privind măsurile de urgenţă (Emergencies Act) pentru a pune capăt blocajelor "ilegale" ale manifestanţilor împotriva măsurilor sanitare, acțiuni de protest care se desfăşoară în ţară de peste două săptămâni, precizează AFP, conform Agerpres. Mai precis, Trudeau intenționează să înghețe conturile bancare ale protestatarilor care au ieșit în stradă împotriva vaccinării obligatorii.

CITIȚI ȘI: Desfășurătorul MASIVELOR proteste anti-restricții din Canada. În fața valului de nemulțumiri, premierul Trudeau a fugit din Ottawa, fiind ascuns într-o locație secretă! Ploaia de acuzații

Este doar a doua oară când această prevedere a măsurilor de urgență este activată pe timp de pace, ultima dată datând din criza din 1970 când Pierre Elliott Trudeau, tatăl actualului prim-ministru era la putere.

VEDEȚI ȘI: VIDEO. Camionagiii protestatari din Ottawa, Canada, au depășit numeric forțele de ordine și au paralizat capitala / Primarul a declarat stare de urgență

"Guvernul federal invocă legea privind măsurile de urgenţă pentru a completa puterile provinciale şi teritoriale şi pentru a face faţă blocajelor şi ocupărilor", a declarat el, precizând că armata nu va fi desfăşurată şi că noile măsuri vor fi "limitate în timp şi geografic".

CITIȚI ȘI: Protestul camionagiilor din Canada. Trudeau lansează un atac furibund la adresa protestatarilor / Zeci de persoane au fost arestate / Acțiunile șoferilor înregistrează însă o mare victorie: trei importante provincii canadiene anunță relaxarea restricțiilor

Mişcarea de contestare canadiană care a început la sfârşitul lui ianuarie a pornit de la şoferii de camion protestând împotriva obligaţiei de a fi vaccinat pentru a trece frontiera dintre Canada şi Statele Unite. Revendicările s-au transformat rapid într-o mişcare împotriva măsurilor sanitare în ansamblu şi, de asemenea, pentru numeroşi protestatari, împotriva Guvernului lui Justin Trudeau.

Legea privind măsurile de urgenţă poate fi invocată în cazul unei "crize naţionale" şi oferă guvernului federal mai multă putere de a pune capăt acesteia, permiţându-i să autorizeze "temporar măsuri extraordinare".

"Legea privind măsurile de urgenţă nu trebuie subestimată", a spus Justin Trudeau, dar "aceste blocaje ilegale le fac rău canadienilor şi trebuie să înceteze", a spus el.

Mai mulţi dintre cei 13 premieri de provincie şi teritorii s-au declarat refractari la utilizarea acestei legi.

Cu aplicarea acestei legi, Guvernul canadian emite o ordonanţă care permite instituţiilor financiare canadiene să înceteze temporar furnizarea de servicii financiare atunci când instituţiile bănuiesc că un cont este utilizat pentru favorizarea blocajelor şi ocupărilor ilegale.

Băncile şi alţi furnizori de servicii financiare vor putea imediat îngheţa sau suspenda un cont fără o hotărâre judecătorească.

Vicepremierul Canadei şi ministru al finanţelor, Chrystia Freeland, a transmis luni un mesaj clar pentru şoferii de camioane care încă paralizau centrul oraşului Ottawa: "În cazul în care camionul tău este folosit, contul tău va fi îngheţat şi asigurarea ta va fi suspendată", a spus ea.

Mişcarea de contestare din Canada, fără precedent în istoria ţării, a continuat luni să facă adepţi în alte regiuni ale lumii. După proteste similare în Australia şi Noua Zeelandă, mii de maşini şi camioane în Israel s-au îndreptat spre Ierusalim pornind din mai multe oraşe din ţară.

În Europa, după manifestaţiile care au avut loc sâmbătă la Paris, o parte din convoaiele de opozanţi ai restricţiilor sanitare au ajuns la Bruxelles, unde protestul a fost interzis. Autorităţile belgiene au blocat aproximativ treizeci de vehicule care urmau să se îndrepte spre Bruxelles.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.