VIDEO. Camionagiii protestatari din Ottawa, Canada, au depășit numeric forțele de ordine și au paralizat capitala / Primarul a declarat stare de urgență


VIDEO. Camionagiii protestatari din Ottawa, Canada, au depășit numeric forțele de ordine și au paralizat capitala / Primarul a declarat stare de urgență

Primarul capitalei canadiene Ottawa a declarat, duminică, stare de urgență ca răspuns al situației dificile din oraș unde, de mai bine de o săptămână, are loc un masiv protest al camionagiilor față de restricțiile anti-COVID, scrie BBC. 

Participanţii la protestul împotriva vaccinării obligatorii anticoronavirus din Canada instalaţi în centrul capitalei Ottawa au depăşit numeric poliţia şi controlează situaţia, a declarat primarul Jim Watson.

Acesta a mai spus că protestele reprezintă o amenințare la adresa siguranței locuitorilor din Ottawa al cărei centru este total paralizat de vehicule, protestatarii încercând, în același timp, să blocheze mai multe drumuri importante din oraș. Primarul nu a specificat exact ce măsuri se vor lua în continuare, dar reprezentanți ai Poliției au precizat, duminică, că se vor înăspri măsurile împotriva protestatarilor și că este posibil chiar să aibă loc arestări.

Potrivit Agerpres, manifestaţia împotriva obligativităţii vaccinării care paralizează parţial capitala canadiană de zece zile are la origine mişcarea „Convoiul libertăţii", iniţiată de camionagii. Între protestatarii care au paralizat centrul Ottawei, unii afirmă că vor dizolvarea guvernului condus de Justin Trudeau, dar sunt şi câţiva care arborează steaguri ale "supremaţiei albe" sau naziste, menţionează Reuters.

„Situaţia a scăpat complet de sub control în acest moment pentru că indivizii cu protestul sunt la manşă", a spus Watson pe un post local de radio, conform Reuters. „De departe au mai mulţi oameni decât avem noi ofiţeri de poliţie", a adăugat edilul.

Protestul este finanţat în parte de simpatizanţi din SUA, conform poliţiei.

Un important membru al guvernului liberal a afirmat că uşurinţa cu care convoiul protestatarilor a blocat zona din jurul parlamentului şi aparenta neputinţă a poliţiei constituie o „umilinţă naţională".

Protestul a fost încurajat de reprezentanţi recunoscuţi ai conservatorilor canadieni, dintre care unii chiar şi-au făcut selfie-uri cu camionagiii, dar care nu au vrut să comenteze.

Sâmbătă, mii de oameni au manifestat în mai multe oraşe canadiene, inclusiv în hub-ul financiar Toronto, protestele împotriva obligativităţii vaccinării răspândindu-se în afara capitalei, mai scrie Reuters.





„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.