Șefa diplomației britanice, Liz Truss, ironizată de Lavrov și presa rusă pe seama gafelor comise la Moscova


  • ACP
  • Feb 11, 2022 18:00
  • 2173
Șefa diplomației britanice, Liz Truss, ironizată de Lavrov și presa rusă pe seama gafelor comise la Moscova

Pe fondul creșterii amenințării unei invazii a armatei ruse în Ucraina, presa rusă se amuză pe seama unei gafe făcute de șefa Externelor Marii Britanii, Liz Truss, în timpul întâlnirii tensionate pe care a avut-o, joi, cu ministrul rus Serghei Lavrov. 

În cadrul întâlnirii cu ușile închise de la Moscova, Seghei Lavrov a întrebat-o pe Truss dacă Marea Britanie acceptă faptul că regiunile Voronej și Rostov aparțin Rusiei și dacă Kremlinul are dreptul de a muta trupe și echipamente militare în aceste zone. Liz Truss a răspuns că „Marea Britanie nu va recunoaște niciodată suveranitatea Rusiei asupra acestor regiuni”, deși era vorba chiar de două regiuni din Rusia. 

Ambasadorul britanic, aflat la întâlnirea dintre cei doi miniștri de externe, a corectat imediat greșeala făcută de Liz Truss, iar ea a explicat pentru presă, câteva ore mai târziu, ce s-a întâmplat de fapt când a făcut acea afirmație: „În timpul întâlnirii mi s-a părut că ministrul Lavrov vorbea despre o parte a Ucrainei. Am indicat clar (apoi) că aceste regiuni (Rostov și Voronezh) fac parte din Rusia suverană”.

Jurnaliștii din Marea Britanie și Rusia au observat că politicianul britanic a crezut probabil că Lavrov se referea la Donețk și Lugansk – două regiuni din estul Ucrainei ocupate și controlate de separatiștii pro-ruși. 

În conferința de presă comună de după discuții, ministrul Lavrov a criticat-o pe ministra Liz Truss, făcând referire la gafa făcută de aceasta și spunând că partea britanică a venit complet nepregătită, iar discuția a avut loc că între un mut și un surd. Atât veteranul șef al diplomației ruse, Lavrov, cât și presa rusă au urmărit să pună în evidență toate stângăciile ministrei britanice, în încercarea de a sugera faptul că puterile occidentale ar interveni împotriva Rusiei fără să aibă un minim de respect pentru poziția și situația sa. 

Liza Truss a mai gafat și la începutul lunii februarie, când a confundat Marea Baltică cu Marea Neagră la o discuție despre exercițiile militare rusești și mișcările de trupe ruse – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.