Drulă pune tunurile pe USL: "Iohannis, cel mai mare trădător! Din cauza PNL și PSD crește AUR în fața unor disperați pe care-i amăgește Georgică de la galerie cu niște cuvinte frumoase!"


Drulă pune tunurile pe USL: "Iohannis, cel mai mare trădător! Din cauza PNL și PSD crește AUR în fața unor disperați pe care-i amăgește Georgică de la galerie cu niște cuvinte frumoase!"

Proaspătul președinte interimar al USR, Cătălin Drulă, a lansat o serie de atacuri miercuri, într-o emisiune la Digi24, atât la adresa președintelui Klaus Iohannis, cât și la adresa celor din coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR, atrăgând atenția, printre altele, că sunt vinovați pentru ascensiunea unui partid precum AUR. 

"Nu e niciunul dintre liderii acelor partide care stă noaptea și își face griji despre cum să facă reforme. (...) De aceea există această disperare în societate. De aceea crește AUR în fața unor disperați pe care-i amăgește Georgică de la galerie cu niște cuvinte frumoase", a subliniat Drulă. 

De asemenea, Cătălin Drulă a trecut în revistă câteva detalii privind modul în care stagnează proiectele majore pe infrastructură, PNRR-ul fiind, pe cale de consecință, în pericol. 

"Suntem singura alternativă democratică în momentul de față. Avem un partid extremist, avem un mare bloc care reprezintă sistemul politic din ultimii 30 de ani, acesta fiind pentru prima dată în formulă completă la putere. Înainte mai era unul dintre partide în opoziție. Acum PDL e în PNL, împreună cu PSD și UDMR. Tot vechiul sistem e la putere și sunt incompetenți în a guverna. Vedem ce se întâmplă cu criza energiei, cu prețurile la gaze, la electricitate. Le-am dat soluția, aplicată și în Belgia, cu reducerea de taxe care s-ar fi văzut în facturi. În schimb, au dat o lege proastă, inaplicabilă, iar astfel facturile sunt acum mari, oamenii sunt supărați și ne mai întrebăm de ce crește extremismul?! Pe acest fond de disperare, de supărare crește! Cu PNRR-ul își dau cu stângul în dreptul, iar asta chiar mă îngrijorează, întrucât nu e planul lor, e planul nostru, al României. Știu ce am lăsat la Transporturi și știu cum acum nu progresează autostrada A7, cel mai mare proiect de infrastructură din toate PNRR-urile din Europa. La ritmul actual de implementare, PNRR-ul e în pericol! PNRR are o parte de măsuri, unele care necesită mai multă muncă și altele care sunt doar un act normativ, dar și o parte de investiții. O autostradă nu poți să o cumperi de pe raft. Dacă acum nu ai lansat licitația la A7 (Focșani-Bacău), păi până se depun ofertele, până se evaluează, până se semnează contractul, până începe munca în teren, până se finalizează începi să pui în pericol obiectivul de a face 50% din partea rutieră până în 2024. Însă, cei de la guvernare nu se prea ocupă de nimic, se ceartă între ei. Se atacă zilnic PNL și PSD, se acuză de incompetenți, iar aici le dau dreptate și unora și altora, căci asta se întâmplă. În Ministerul Transporturilor lucrurile merg cu frâna de mână trasă. Unde eu am adus profesioniști și oameni pasionați care știau ce fac, acum s-au umplut locurile cu oameni de la partid. Se creează locuri călduțe, se aduc oameni de la partid care nu se pricep. Iar oamenii puțini care mai sunt în sistem și care știu dosarele sunt derutați și descurajați. Vorbim de autostrada A7. Pe primul sector, Ploiești-Buzău, am lansat licitația anul trecut în iunie, s-au depus ofertele în septembrie și încă nu e finalizată evaluarea acelor oferte. E termen prelungit până la finalul lunii februarie și sunt convins că-l vor rata și pe acesta. PNRR ne dă 3 miliarde de euro pentru o autostradă cap-coadă în Moldova. E o oportunitate care vine o dată la o generație. Noi am băgat în 10 ani 3 miliarde de euro în autostrăzi. Însă, pe zi ce trece, trenul se îndepărtează de noi", a precizat liderul USR. 

Întrebat despre momentul în care s-a rupt coaliția PNL-USR-UDMR, Cătălin Drulă a ținut să scoată în relief că partidul său nu a ieșit de la guvernare, ci a fost dat afară prin decizia președintelui Klaus Iohannis, pe care l-a catalogat drept "cel mai mare trădător".

"Am fost dați afară de la guvernare. În fapt, dincolo de formalismul gesturilor, era o decizie deja luată. Arhitectul acestei decizii este Klaus Iohannis și el este și cel mai mare trădător al misiunii, al unui curent modernist în România. Mi-a promis modernizare în 2014, când eram un simplu cetățean și mi-am pus o mare speranță, mi-a promis din nou modernizare în 2019 ca opus la PSD, iar acum a așteptat doar 8 luni după alegerile parlamentare pentru a face această rocadă cu aducerea întregului sistem vechi politic la putere. Asta a produs foarte multă dezamăgire și descurajare în societate. Cel mai înalt lider al țării, cel care dă direcția, nu dă 2 bani pe cuvântul lui, care era "PESEDEEE", fiind 1 an de când erau spuse apăsat aceste litere, iar PSD era răul suprem. Ne vorbea de modernizare, de justiție. A abandonat complet partea aceasta de justiție independentă care să poată să se ia de gât și cu politicienii. Am intrat într-o mare pace iohaniană, într-o liniște în care sistemul nu vrea să fie deranjat. USR s-a simțit nedorit și ejectat din acest sistem. Nu am putut rămâne la guvernare în situația în care miniștrii sunt dați afară pe rând, în care programul e călcat în picioare, în care banii nu merg unde trebuie. La ședințele coaliției de guvernare aveam impresia că suntem singurii cărora ne pasă de temele reale. (...) PNL și PSD au doar culorile diferite și le convine România așa cum e. Nu e niciunul dintre liderii acelor partide care stă noaptea și își face griji despre cum să facă reforme. (...) De aceea există această disperare în societate. De aceea crește AUR în fața unor disperați pe care-i amăgește Georgică de la galerie cu niște cuvinte frumoase. Însă, cred că odată cu încetarea pandemiei li se va lua celor din AUR mult vânt din vele. Pandemia e o cauză majoră a acestei tulburări în societate. (...) Mesajul cu care noi venim în legătură cu AUR e de a le deschide oamenilor ochii că sunt doar niște vorbe aruncate care sună bine, care sunt seducătoare, dar care nu au nimic în spate. Au zero soluții! Nu e niciun fel de substanță în cazul politicilor publice, de vreun fel de respect pentru regulile democratice. Cred că la nivel mai subtil, mai profund, oamenii simt că Georgică de la galerie n-are soluții. Eu cred că e o diferență mare între ceea ce vezi în sondaj când spui "AUR mi-a plăcut!" și momentul în care trebuie să-i lași banii pe mână, banii din primăria ta, din județul tău, din țară", a conchis Drulă. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.