Pentagonul anunță că Rusia aduce forțe suplimentare, din alte zone ale țării, la granița cu Ucraina. „Alte grupuri tactice sunt pe drum” / Peste 30.000 de soldați din Rusia și Belarus participă la o serie de manevre militare denumite de Kremlin „exerciții” pentru „respingerea unei agresiuni externe”


Pentagonul anunță că Rusia aduce forțe suplimentare, din alte zone ale țării, la granița cu Ucraina. „Alte grupuri tactice sunt pe drum” / Peste 30.000 de soldați din Rusia și Belarus participă la o serie de manevre militare denumite de Kremlin „exerciții” pentru „respingerea unei agresiuni externe”

În vreme ce convoaiele militare americane traversează România, Pentagonul anunță că Rusia continuă să-şi întărească dispozitivul militar de la frontierele Ucrainei, aducând forțe suplimentare din alte părți ale țării la frontiera Ucrainei cu Belarus. Cel puțin 1000 de soldați americani urmează să sosească în România pentru întărirea flancului estic al NATO în condițiile în care sunt tot mai multe indicii că Rusia va ataca Ucraina în viitorul apropiat. 

„Am continuat să observăm, inclusiv în ultimele 24 de ore, capacităţi suplimentare care vin din alte părţi ale Rusiei către frontiera cu Ucraina şi Belarus", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, miercuri, în cursul unui briefing de presă.

„Nu vom oferi date specifice, dar acestea continuă să crească", a adăugat el, subliniind că sunt "peste 100.000" de oameni în prezent.

„De asemenea, vedem semne că alte grupuri tactice sunt pe drum", a continuat purtătorul de cuvânt.

Preşedintele rus Vladimir Putin "continuă să-şi consolideze capacităţile militare", a spus John Kirby. "În fiecare zi îşi oferă mai multe opţiuni, în fiecare zi îşi întăreşte capacităţile, în fiecare zi continuă să destabilizeze ceea ce este deja o situaţie foarte tensionată", a subliniat el.

Purtătorul de cuvânt a reamintit că Statele Unite nu au intenţia de a desfăşura nicio operaţiune în Ucraina, ţară nemembră a NATO, în timp ce primii din cei 3.000 de soldaţi americani trimişi pentru a-i "linişti" pe aliaţii de pe flancul estic al Alianţei au început să se poziţioneze în Polonia şi România.

Ei ar putea participa eventual la operaţiuni de asistenţă dacă cetăţenii americani care locuiesc în Ucraina ar intra în acele ţări în cazul unei invazii ruse, dar acest lucru nu ar trebui să fie necesar, a insistat John Kirby.

Statele Unite au avertizat de mai multe săptămâni că nu intenţionează să îi evacueze cu ajutorul armatei pe americanii din Ucraina, aşa cum au făcut la Kabul vara trecută.

Washingtonul acuză Moscova că pregăteşte o potenţială invazie pe scară largă a Ucrainei în termen foarte scurt, chiar dacă responsabilii americani sunt de părere că Vladimir Putin nu s-a hotărât încă dacă să treacă la ofensivă.

Şeful statului francez s-a întâlnit luni la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin, apoi cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, marţi, la Kiev. Emmanuel Macron a subliniat că a primit promisiuni de la preşedintele rus că nu va exista nicio "escaladare" suplimentară, iar Parisul afirmă că această vizită a permis "să se avanseze" pentru a detensiona situaţia. (sursa: Agerpres)

Joi, armatele rusă şi belarusă au dat startul unor manevre militare pe teritoriul Belarus, sub numele de cod ''Hotărârea aliată - 2022", preconizate să dureze zece zile, a indicat Moscova, aceste exerciţii intervenind pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident legate de Ucraina.

„Exerciţiile se desfăşoară cu scopul pregătirii opririi şi respingerii unei agresiuni externe în cadrul unei operaţiuni defensive', a precizat ministerul rus al Apărării într-un comunicat, care subliniază că de asemenea aplicaţiile au ca obiectiv exersarea unor măsuri de combatere a terorismului şi de apărare a intereselor Uniunii statale Rusia-Belarus.

Manevrele se desfăşoară pe cinci poligoane, patru baze aeriene şi 'diferite situri' în Belarus, în special în regiunea Brest, la frontiera cu Ucraina, conform textului.

Minskul şi Moscova nu au precizat numărul soldaţilor şi al echipamentelor implicate în aceste manevre, dar Occidentul estimează că 30.000 de militari ruşi au fost desfăşuraţi în Belarus, potrivit AFP.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.