Europa Liberă „smulge” de la Claudiu Târziu declarații care ar putea să rupă AUR. Co-președintele formațiunii îl desființează pe rusofilul habarnist Călin Georgescu - „premierul nostru”


Europa Liberă „smulge” de la Claudiu Târziu declarații care ar putea să rupă AUR. Co-președintele formațiunii îl desființează pe rusofilul habarnist Călin Georgescu - „premierul nostru”

Tensiunile din AUR devin de la o zi la alta tot mai evidente, în ciuda vehemenței cu care au fost negate inițial în spațiul public de Claudiu Târziu, co-președinte al AUR, acuzat că, împreună cu senatorul Sorin Lavric, ar urmări înlăturarea lui George Simion de la conducerea formațiunii. S-au simțit de la o poștă în declarația oțărâtă, de joi, de pe Facebook a lui George Simion, însă, chestionați repetat de presă, senatorii Târziu și Sorin Lavric au admis în cele, din urmă, cu subiect și predicat, că nu-l doresc pe Călin Georgescu în funcția de președinte de onoare al AUR, mai ales după emisiunea de pomina de la Antena 3 unde „premierul nostru” (Georgescu) a emis platitudini pe bandă rulantă și i-a lăudat pe „martirii” Corneliu Zelea Codreanu și mareșalul Ion Antonescu,

„Sunt suficiente elemente să renunțăm la această propunere și să nu o trimitem mai departe spre votul Congresului”, a declarat Claudiu Târziu pentru Europa Liberă.

Târziu cred că prezența lui Georgescu în funcția de președinte de onoare ar face „deservicii” AUR. Potrivit acestuia, pentru a obține o astfel de funcție este nevoie de anumite criterii: o contribuție decisivă la formarea și evoluția partidului sau să fie o personalitate a societății care a făcut lucruri bune pentru România.

Copreședintele AUR dă verdictul: „domnul Georgescu nu îndeplinește niciun criteriu”. În declarația pentru Europa Liberă a avansat însă alte două posibile propuneri pentru funcția de președinte AUR: Marius Lulea, fondatorul partidului, cunoscut și ca un susținător financiar al AUR, sau Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei. El precizează că nu a discutat cu persoanele menționate, dar sunt două posibile variante.

„Credeam că este pregătit să dea răspunsuri pe măsură. Te întreabă cineva care sunt primele trei lucruri pe care le-ai face în calitate de premier al României, trebuie să le ai, să le spui, dacă te-ai pregătit atâta vreme. Mi s-a părut nepregătit. Ați văzut reacțiile generale, iar în partid s-au resimțit aceste reacții”, a spus Claudiu Târziu pentru Europa Liberă.

Însă nu doar „nepregătirea” lui Georgescu a iritat, ci și declarațiile șocante cu privire la Codreanu și Antonescu. „Nu poți să lași niciun dubiu legat de episoadele negre din istoria României. Nu poți să lași loc de echivoc în privința Holocaustului sau în privința asasinatelor politice. Poți să explici contextul, să găsești cuvintele cele mai potrivite pentru a mângâia victimele, dar nu poți să o scalzi”, a mai precizat Târziu.

Contactat de „Adevărul”, Sorin Lavric, liderul Senatului AUR, a declarat că numirea în funcţia de preşedinte de onoare trebuie să fie validată de conducerea formaţunii, menţionând că sunt slabe şanse să se întâmple acest lucru. „După ce a spus a spus ultimele dăţi despre Ion Antonescu şi Corneliu, sunt foarte slabe şanse să mai fie ales în această funcţie pentru că atunci a gafat, a gafat foarte mult, făcând rău partidului AUR”, a declarat Lavric. 

George Simon precizează însă, pentru Europa Liberă, că nu se dezice de Călin Georgescu și că nu se poate da un vot despre acesta în cadrul Biroului Național de Conducere, așa cum afirmase Claudiu Târziu.

„Eu nu mă dezic de nimeni. Lumea vreau să știe că sunt un om de cuvânt, care nu are obișnuințe din astea dâmbovițene de târâtoare. Așteptăm să vedem ce spune Congresul partidului”, a replicat Simion. El spune că doar la Congres se va vedea dacă Georgescu are sprijinul său. (mai multe detalii AICI)

„Zelea Codreanu s-a luptat pentru moralitatea ființei umane”, a susținut, recent, la Antena 3, Călin Georgescu, adăugând că istoria a fost mistificată atunci când a pus pe seama legionarilor asasinatele împotriva lui Nicolae Iorga și Armand Călinescu. Liderul AUR i-a catalogat drept „martiri” pe Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu, spunând că „toți au făcut și fapte bune și altele mai puțin bune, pe care nu le pot comenta, dar istoricii trebuie să demonstreze acest lucru. Față de martiri nu pot să am păreri, dar sunt din istoria noastră și rămân în istoria noastră.”

Aflat în ofensivă mediatică, AUR încearcă să ascundă anumite disensiuni interne și să promoveze indivizi care s-au străduit să-și construiască faima de oameni competenți și patrioți. Unul dintre aceștia este Călin Georgescu. Aparițiile sale publice, inițial în medii controlate, apoi în fața publicului larg, ne-au arătat gesturi studiate, dar mai ales o cultură precară, clișee și platitudini. Refugierea domnului Georgescu în trecutul recent, pe care îl cunoaște cu totul selectiv, superficial, ridicarea lui Corneliu Zelea Codreanu și a lui Ion Antonescu la statutul de eroi, toate acestea sunt exemplificări ale valorilor promovate de AUR”, a comentat istoricul Dorin Dobrincu, coordonatorul lucrării de masterat al lui Simion (de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), despre prestația lui Georgescu la Antena3.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.