VIDEO. Senatorul AUR Sorin Lavric a stârnit hohote de râs în Parlament afirmând că „AUR este un partid pro-european, în mod răspicat” / „Suntem în tabăra NATO și suntem loiali partenerilor noştri, nici vorbă de a privi cu simpatie către Rusia”


VIDEO. Senatorul AUR Sorin Lavric a stârnit hohote de râs în Parlament afirmând că „AUR este un partid pro-european, în mod răspicat” / „Suntem în tabăra NATO și suntem loiali partenerilor noştri, nici vorbă de a privi cu simpatie către Rusia”

Senatorul AUR Sorin Lavric i-a făcut să râdă în hohote pe colegii săi din Parlament când, în ședinţa solemnă dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la UE, a precizat că AUR nu susține Ro-Exitul, fiind un partid pro-european, unpartid devotat valorilor europene”. 

Scriitor şi doctor în filosofie, senatorul Lavric a fost exclus, în decembrie 2020, din Uniunea Scriitorilor și a fost în atenția opiniei publice pentru afirmațiile rasiste, sexiste şi ofensatoare la adresa femeilor şi a minorităţilor.

„Nici un bărbat nu caută în femeie deșteptăciunea, profunzimea sau luciditatea. Cine vrea filosofie nu o va găsi în capul femeii, dar în schimb va găsi cufundarea în athanorul labios”, scrie Sorin Lavric în cartea lui, „Decoct de Femeie”, publicată în 2019 la Editura Ideea Europeană. „Vopsirea unghiilor de la picioare e unul dintre oficiile cele mai absurde la care se poate preta femeia, un oficiu în care bărbatul vede o stupiditate crasă”, mai scrie Lavric, afirmând despre romi că sunt „o plagă socială”.

În ce privește discursul atât de înflăcărat pro-european din Parlament al senatorului AUR aceasta ar putea avea legătură și cu fricțiunile interne din sânul formațiunii, co-președintele AUR Claudiu Târziu și Sorin Lavric (președinte al Senatului AUR) intenționând îndepărtarea lui George Simion din funcția de co-președinte AUR. Motivul acțiunii lui Târziu și Lavric ar fi evenimentul organizat la Iași, unde George Simion l-a propus pe Călin Georgescu, președinte de onoare al AUR. De asemenea, Târziu și Lavric ar fi nemulțumiți de dorința lui Simion de a-l duce în partid pe europarlamentarul Cristian Terheș, potrivit flux24.ro.

Sorin Lavric, în ședința solemnă de miercuri: „Am să încerc să vă descriu lapidar viziunea partidului AUR în privinţa Uniunii Europene şi a locului României în această Uniune, cu atât mai mult cu cât ştiţi foarte bine că a devenit un laitmotiv ca despre cei de la AUR să se spună că sunt eurosceptici, că sunt anti-occidentali, că ni s-a cuibărit în cap ideea Ro-Exitului, că trebuie musai ca România să iasă din UE şi, fireşte, ca tacâmul să fie complet, noi, cei de la AUR, suntem rusofili şi putinişti. Ţin să vă spulber toate aceste temeri şi să vă spun, din capul locului: AUR este un partid pro-european, în mod răspicat (hohote de râs)...Păi lăsați-mă să vă argumentez... Este un partid devotat valorilor europene, nici nu ne trece prin cap să fim adepţii Ro-Exitului pe care ni-l imputaţi atâta şi cu atât mai putin/puţin nu putem să fim putinişti, de vreme ce suntem în NATO. Știm prea bine că de fiecare dată când am avut de-a face cu rușii, lucrurile s-au sfârșit prost pentru noi. Suntem în tabăra NATO și suntem loiali partenerilor noştri, nici vorbă de a privi cu simpatie către Rusia. Da, locul României este în UE, nu există altă direcție, estw singrua opțiunea, dar noi, când spunem UE, ne gândim la acel proiect inițial pe care părinții fondatori ai UE l-au avut în minte. Este vorba despre un club select de națiuni creștine și de state suverane (...) AUR-ul împărtășește proiectul inițial, al părinților fondatori, al lui Adenauer, al lui Schumann, al lui Monet, o Uniune Europeană alcătuită din naţiuni creştine şi state suverane. Este esențial acest lucru. (...) Fără suveranitatea statelor și fără religia creștină Europa se duce de-a berbeleacul”.

VIDEO la finalul textului, de la 1:17:30.

„Vă amintesc simbolul UE. Este cununa, diadema de 12 stele, acele 12 stele nu se referă la numărul statelor, că suntem 27 de state în UE, acele stele se referă la cei 12 apostoli şi, în acelaşi timp, la cununa Maicii Domnului. Părinţii fondatori ai UE erau catolici practicanţi, ei credeau în UE şi erau încredinţaţi că religia creştină va fi un liant al UE. În schimb, dacă progres înseamnă atingerea unei Uniuni înţelese ca un stat supra-federal, cu o singură capitală, cu un singur parlament şi cu un singur preşedinte, noi nu împărtăşim o asemenea idee. Pentru noi, singurul viitor este cel al UE, înţeles ca un club select de naţiuni creştine şi de state suverane”.


Sorin Lavric a candidat la alegerile parlamentare pentru un loc în Senat din partea Alianţa pentru Unirea Românilor Neamţ.

Sorin Lavric s-a născut la 27 noiembrie 1967, la Turnu-Severin. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Medicină Generală, Institutul Medico-Farmaceutic „Carol Davila” (1987-1993) şi Facultatea de Filozofie, Universitatea din Bucureşti (1991-1996). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (2005).

Scrieri: “Cartea de Crăciun” (Humanitas, 1997); “Ontologia lui Noica. O exegeză” (Humanitas, 2005); “Noica şi Mişcarea Legionară” (Humanitas, 2007), Traduceri (împreună cu Bogdan Mincă): Martin Heidegger, “Parmenide” (Humanitas, 2001); “Martin Heidegger, Problemele fundamentale ale fenomenologiei” (Humanitas, 2006).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.