VIDEO. Andrei Caramitru și George Simion s-au certat în direct. Caramitru a acuzat că AUR e o creație a serviciilor care a scăpat de sub controlul acestora, devenind o formațiune pro-rusă și anti-NATO. Simion a hăhăit și l-a întrebat ce fumează


VIDEO. Andrei Caramitru și George Simion s-au certat în direct. Caramitru a acuzat că AUR e o creație a serviciilor care a scăpat de sub controlul acestora, devenind o formațiune pro-rusă și anti-NATO. Simion a hăhăit și l-a întrebat ce fumează

Andrei Caramitru a fost invitat, la Realitatea Plus, în emisiunea „Controversat” moderată de Ionela Arcanu, să explice o serie de afirmații recente cu privire la AUR pe care le-a postat în rețelele de socializare, unde are o vizibilitate remarcabilă. Una dintre acestea se referea la faptul că AUR ar fi o creație a serviciilor secrete românești, care însă au scăpat din mână formațiunea condusă de George Simion și Claudiu Târziu. 

„AUR a avut un succes excepțional la alegeri, poate neașteptat pentru mulți, prin anumite rețele. Bravo lor. După alegeri, a fost relativ liniște, au fost analiști care au spus că e mai bine să avem noi o mișcare locală care preia frustrările oamenilor, care o să moară, este în regulă, stați liniștiți. Apoi a apărut Diana Șoșoacă și a făcut mai mult balamuc public decât cei din AUR, iar ea avea legături clare cu Rusia. Doamna a fost de nu știu câte ori la Ambasada Rusiei și a fost dată afară din AUR. Iarăși observatorii au zis că e bine, că au dat-o afară, că făcea scandal, s-a pierdut forța de impact. Însă recent și aici e vorba de o declarație publică a Ambasadei SUA care a criticat afirmațiile AUR legate de Holocaust și a spus ceva foarte grav – este tragic că se întâmplă așa ceva în România, că nu e normal ca un partid să profite de o asemenea tragedie pentru puncte politice sau, atenție, pentru avantaj geopolitic. Acum eu mă întreb ce legătură are AUR cu avantajul geopolitic?! Singura problemă geopolitică pe care o aven noi este legată, în mod evident, de Rusia, deci ce spune Ambasada SUA destul de clar e că AUR face un joc geopolitic contrar intereselor NATO și ale SUA, deci în favoarea Rusiei și defavorabil României", a explicat Andrei Caramitru.

Solicitat să intervină, George Simion, copreședinte al AUR, are o criză de râs la telefon, spunând printre hohote că „eu nu știu ce fumează domnul Caramitru….”. „Doamna Arcanu, eu ca să pot să port această conversație trebuie să știu cât a plătit USR pentru consultanță politică sau economică domnului Caramitru”, a mai spus Simion.

„N-am avut niciun contract de consultanță cu USR și am câștigat zero lei. Aveți vreo dovadă că am luat bani?”, a replicat Caramitru.

La insistențele Ionelei Arcanu, Simion se calmează și răspunde: „ce să spun, doamna Arcanu, că ne-au create niște băieți care n-au fost în stare să-l informeze nici pe Klaus Iohannis că apare un partid nou? (…) Ăsta-i nivelul unor instituții ale statului. Iar faptul că domnul Caramitru e consultat politic e o dovadă că am ajuns cu nivelul foarte jos”.

Caramitru: „Domnule Simion, am demisionat de mult din USR. Ce am spus este perspectiva unei persoane private care își dă cu părerea despre niște texte publice”.

„Vă dați cu părerea într-un mod foarte..jos, că acolo la departamentul comunicarea al Ambasadei SUA este cineva care are o problemă cu noi. Noi nu avem absolut nicio problemă cu America, noi suntem foarte pro-vest, pro NATO, atât timp cât conducătorii României apără interesele națiunii române", a răspuns Simion. 

Întrebat de ce AUR a ales să-l facă președinte de onoare pe Călin Georgescu, un alt politician despre care s-a spus de mai multe ori că ar reprezenta interesele Rusiei, Simion a sugerat că este vorba tot de o campanie negativă. 

"Invitați-l pe Călin Georgescu și o să vedeți că nu este deloc pro-rus. Și pe noi ne-au acuzat oameni precum Andrei Caramitru că suntem pro-ruși. Noi nu suntem nici pro-ruși, nici pro-germani, nici pro-francezi, nici pro-americani, noi suntem pro-români", a afirmat liderul AUR.

Caramitru i-a cerut apoi să spună care este poziția AUR față de conflictul Rusia-Ucraina și cum ar trebui să abordeze România conflictul din punctul de vedere al formațiunii sale. 

Simion: „Face foarte rău Rusia că este atât de agresivă și că amenință un stat cu granițe cunoscute și recunoscute de ONU și internațional. Putea să fie mai vocal NATO când domnul Lavrov a amenințat România și Bulgaria pentru că facem parte din această alianță. Și avem o îngrijorare mare față de cei 500.000 de români care trăiesc în Ucraina. (…) Noi cerem respect pentru românii noștri”. 

VIDEO AICI (de la minutul 2)

În ce-l privește pe Călin Georgescu, Podul a scris chiar recent de ce numirea lui Călin Georgescu drept președinte de onoare al AUR alimentează și mai mult teoriile potrivit cărora partidul lui Simion este apropiat Moscovei, în pofida declarațiilor contrare.  

Georgescu a apărut în anii 2000 în spațiul public, numele său fiind promovat de Dan Puric (alături de care a lansat, în 2014, manifestul mişcării „Motivaţia: România”, mişcare naţionalist-ortodoxă), și de organele de propagandă ruse (mai întâi canalul Russia Today, apoi Sputnik).

În 2020, Călin Georgescu i-a catalogat drept ”eroi ai neamului românesc” pe căpetenia legionară Corneliu Zelea Codreanu, autorul unor asasinate politice în perioada interbelică, și pe Ion Antonescu, autorul Holocaustului din România. Raportul Comisiei Wiesel arată că regimul Antonescu este responsabil de moartea a 280.000 – 380.000 de evrei și 11.000 de romi.

În ianuarie 2021, Georgescu a fost protagonistul unui clip video în care înoată într-un lac la o temperatură de -6 grade și spune că imunitatea se întreține doar în natură: „aici este realitatea, aici este informația, nu în laborator”. Mesajul a fost interpretat ca fiind unul „antivaccinist”.

„Văzut ca un tehnocrat providențial de grupările național-suveraniste, dr. ing. Călin Georgescu analizează critic implicarea României în starea tensionată din Est – și dă în vileag ce este în spatele situației acutizate din Ucraina. Este învăluit într-o aură de mister, este văzut ca deținătorul soluțiilor salvatoare pentru România. Este implicat în cercuri ocultate ale organizațiilor puterii internaționale – dar este și un patriot”, scria Sputnik, oficios al Kremlinului, în aprilie 2021, despre C. Georgescu. Articolul apreciativ din Sputnik fusese prilejuit de apariția lui Călin Georgescu într-o emisiune la Metropola TV (televiziune controlată de Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea), ocazie cu care „premierul AUR” a comentat situația tensionată dintre Rusia și Ucraina opinând că ”șansa României este înțelepciunea rusească”.

„Te uiţi 3 min la Călin Georgescu şi te ia jalea: un fel de Emil Bobu care vrea să fie Aleksandr Dughin, servit de presă exact ca pe centură, pentru câte minute s-a plătit, în timp ce prestatorul fumează absent o ţigare cu mâna liberă. La noi şi apocalipsa o să fie fake, second hand (pun intended)”, a scris, seara trecută, și analistul Sorin Ioniță pe pagina sa de Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.