Martirul Iuliu Hossu, primul cardinal român. ”Credința noastră este viața noastră”


Martirul Iuliu Hossu, primul cardinal român. ”Credința noastră este viața noastră”

30 ianuarie 1885 - 30 ianuarie 2022. Acum 137 de ani, se năștea la Milaș, actualul județ Bistrița-Năsăud, Iuliu Hossu, primul cardinal român. 

Ca episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a fost unul din cei mai importanți fruntași români prezenți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, a citit mulțimii adunate la Alba-Iulia, Proclamația de Unire a Transilvaniei cu Regatul României. A făcut parte, alături de episcopul ortodox Miron Cristea, de Vasile Goldiș și Alexandru Vaida-Voevod, din delegația care a dus și a predat la București Actul Unirii, primului ministru Ionel Brătianu.

Nu trebuie uitate niciodată extraordinarele cuvinte pe care i le-a adresat, în sala Marii Uniri, episcopului Miron Cristea: “Pe cum ne vedeți aici îmbrățișați frățește, așa să rămână îmbrățișați, pe veci, toți românii!“.

În 1940, în momentul ocupării Ardealului de nord de către Ungaria horthystă, rămâne la Cluj: „Rămân alături de credincioşii mei să le împărtăşesc soarta. Credinţa noastră este viaţa noastră“.

Pentru faptul că nu a cedat presiunii guvernului comunist, care desființase silnic Biserica Greco-Catolică, la 1 decembrie 1948 (adevărat act de batjocură la adresa Marii Uniri), Iuliu Hossu a suferit 22 de ani de detenție (1948-1970), de insulte, bătaie, privațiuni. 

A plecat la Domnul pe data de 28 mai 1970, la Spitalul Colentina din București. La căpătâiul său s-a aflat episcopul (viitor cardinal) Alexandru Todea.

Mă închin cu pioșenie în fața acestui martir al neamului românesc, făuritor al Marii Uniri acum mai bine de un secol!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.