În timp ce tensiunile NATO-Rusia se adâncesc de la o zi la alta, Viktor Orban se întâlnește cu Putin ca să-l roage să crească volumul exporturilor de gaze către Ungaria. Vechea dependență a Budapestei


  • ACP
  • Jan 29, 2022 11:11
  • 2894
În timp ce tensiunile NATO-Rusia se adâncesc de la o zi la alta, Viktor Orban se întâlnește cu Putin ca să-l roage să crească volumul exporturilor de gaze către Ungaria. Vechea dependență a Budapestei

Premierul maghiar Viktor Orban are programată, la începutul lunii februarie, o vizită la Moscova, pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, pe care dorește să îl convingă să crească volumul exporturilor de gaze către Ungaria. 

Deși opoziția a făcut apel la premier să își anuleze vizita în Rusia, acesta a anunțat, vineri, că nu va renunța la întâlnire, în condițiile în care Ungaria are de făcut față unei crize majore a gazelor. 

Conform datelor Autorității de Reglementare a Energiei și Utilităților Publice (MEKH), din 15 ianuarie, Ungaria are acoperite numai 43% din rezervele de gaze, iar Orban, care are de făcut față alegerilor pe 3 aprilie, spune că intenționează să crească nivelul importurilor pentru a duce rapid nivelul rezervelor naționale de gaze la 90% din necesarul estimat pentru iarna al Ungariei. 

„Aș dori să măresc cantitatea de gaz care urmează să fie livrată (...) de la nivelurile convenite în contractul ruso-ungar”, a declarat Viktor Orban, la radioul public. 

Contractul la care a făcut referire premierul maghiar a fost încheiat în august 2021, pentru livrarea a 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, timp de 15 ani, pe rute care evită Ucraina. 

Viktor Orban a mai spus că va mai discuta la Moscova și despre securitatea europeană, menționând că Ungaria este interesată de o soluționare pașnică a conflictului dintre Rusia și Ucraina – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.