Demonstrația de forță pe care Putin o încearcă de luni de zile la granița cu Ucraina, discursul revizionist respingător, anihilarea libertăților cetățenești, reprimarea contestatarilor, toate coroborate cu reacțiile internaționale severe – sancțiuni comerciale, retragerea investitorilor, închiderea piețelor, împing pe o pantă descendentă din ce în ce mai abruptă economia rusească.
Pentru cunoscători devine din ce în ce mai clar faptul că Putin și-a trimis din timp tancurile la porțile Ucrainei pentru faptul că, peste câteva luni, în actualul ritm de prăbușire economică, costurile uriașe ale acțiunilor sale de propagandă ar face imposibilă atingerea oricărui deziderat expansionist.
În ianuarie, rata de schimb a monedei naționale rusești a luat-o la vale, ajungând deja la 80 de ruble pentru dolar (pentru prima dată din noiembrie 2020) și 90 de ruble pentru un euro (pentru prima dată din iulie 2021), în condițiile în care, oficial, conform prognozei de dezvoltare socio-economică a Federației Ruse pentru 2022, dar și pentru perioada planificată 2023 și 2024, în versiunea sa de bază, cursul de schimb mediu anual al dolarului american ar trebui să fie de 72,1 ruble anul acesta.
Comparând ”prognoza” oficială cu cursul de schimb actual devine de-a dreptul ostentativ cât de departe este realitatea actuală de previziunile oficiale. Practic, pentru a se atinge target-ul mediu anunțat de aparatul de specialiști al lui Putin, moneda națională a Rusiei ar trebui să se dea peste cap mai ceva ca Făt – Frumos în următoarea perioadă, pentru a ajunge de la 80 de ruble per dolar la numai 60 pentru schimbul cu moneda americană.
Această variantă este imposibilă în momentul de față. În primul rând din pricina contextului geopolitic și a amenințărilor continue cu noi sancțiuni anti-ruse. În al doilea rând, din pricina prețului mondial al petrolului, factor care, în ultimii ani, coroborat cu sancțiunile, au făcut ce a vrut cu întregul curs al rublei.
La nivel de perspective, viitorul nu arată deloc roz pentru moneda națională a Federației. Deși prețurile mondiale ale petrolului sunt mari în momentul de față, prăbușirea rublei este atât de bruscă încât nici o explozie a bursei de produse petroliere nu poate compensa talerul tras în jos de situația geopolitică.
Mai mult decât atât, prețul mondial al petrolului nu are nicio șansă să se mențină atât de sus în condițiile în care, în viitorul apropiat, specialiștii apreciază că urmează să se încheie faza inițială a așa-numitei tranziții energetice, un proces global care înseamnă o reducere serioasă a consumului de hidrocarburi fosile tradiționale (în primul rând cărbune și petrol) de către economia mondială. Ori, pentru Rusia, a cărei economie se bazează pe industriile extractive, aceasta înseamnă o scădere puternică a veniturilor din export, fapt care va deprecia astfel moneda națională.
Dincolo de geopolitică, de prețul petrolului și de tranziția energetică, există și alți factori care afectează și vor afecta în continuare rubla. De exemplu, politica Băncii Centrale Americane - Sistemul Rezervelor Federale din SUA - de a crește rata. Planurile Fed în acest sens au fost deja exprimate de mai multe ori. Rata actuală de 0-0,25% va fi majorată de 3-4 ori în acest an. Acest lucru se va face pentru a combate inflația, care în Statele Unite a accelerat la peste 5 la sută în termeni anuali. Creșterea ratei Fed înseamnă că dolarul american va deveni mai scump. Și acest lucru slăbește automat orice monedă care este raportată la el. Implicit rubla, a cărei unică șansă de compensare a noului factor de influență negativă ar putea fi eventuala politică a Băncii Rusiei de a-și ridica rata cheie, aflată azi deja la 8,5%.
Una peste alta, dincolo de prognoze și pronosticuri, rubla rusească respiră tot mai greu sub povara deciziilor lui Putin, iar cei care vor plăti cu adevărat prețul politicilor actuale sunt tot rușii de rând. Scăderea rublei va crește și mai mult inflația, moment în care veniturile cetățenilor se vor deprecia, oamenii devenind din ce în ce mai săraci.