Franța, cea mai antisemită țară din Europa, conform unor studii recente. Care sunt celelalte 2 state ce ocupă podiumul rușinii


  • ACP
  • Jan 27, 2022 15:08
  • 3079
Franța, cea mai antisemită țară din Europa, conform unor studii recente. Care sunt celelalte 2 state ce ocupă podiumul rușinii

Un studiu realizat de Forumul European al Universității Ebraice din Ierusalim, făcut public zilele trecute, dezvăluie o serie de rezultate surprinzătoare privind percepția israelienilor față de antisemitismul din Europa, dar și despre modul în care acesta influențează politicile Uniunii Europene și criticile la adresa Israelului.

"Israelienii care sunt familiarizați cu Europa știu să facă distincție între diferitele țări, iar acest lucru se reflectă aici în sondaj", a spus Gisela Dachs, autorul principal al studiului și profesor la Forumul European al Universității Ebraice.

Studiul a constatat că 39% dintre respondenți consideră Franța drept cea mai antisemită țară din Europa, 33% au considerat Polonia, iar Germania s-a clasat pe locul al treilea, printr-un scor de 15%.

Gisela Dachs a mai declarat că nu este surprinsă de percepția privind antisemitismul din Franța: "De mult timp, a fost un secret la vedere că antisemitismul e în creștere în Franța, și nu doar în rândul politicienilor și populațiilor de extremă dreapta. De la cea de-a doua Intifada din Israel, în anul 2000, evreii francezi au început să simtă că s-ar putea să nu existe viitor pentru generația mai tânără din Franța și destul de mulți au emigrat în Israel pentru a-și menține identitatea evreiască". (sursa: AICI)

Parte din constatările studiului israelian sunt confirmate de un alt studiu publicat zilele trecute, făcut de Institutul Francez de Opinie Publică (IFOP) la comanda Comitetului Evreiesc American (AJC) și a Fundației pentru Inovare Politică din Paris.  

Cercetările acestuia au arătat că 85% dintre evrei și 64% dintre francezi cred că antisemitismul este foarte răspândit și în creștere în Franța.  

Dintre cei chestionați, 70% au spus că au fost agresați verbal sau fizic cel puțin o dată, rată care a crescut la 78% în rândul celor care poartă în mod regulat kippah, calota purtată de evreii tradiționaliști. În timp ce 20% au spus că au fost supuși agresiunii fizice, 68% dintre cei chestionați au declarat că au fost supuși numai ridiculizării și hărțuirii verbale. Studiul a mai arătat că 60% din insultele antisemite sunt experimentate în școli. De asemenea, conform acestuia, 30% dintre francezi cred că evreii sunt mai bogați decât populația medie și 25% cred că evreii au prea multă putere în domeniul economiei și al finanțelor, iar 22% cred că evreii au prea multă putere în media. (sursa: AICI)

Este de menționat și faptul că 14% dintre francezi consideră că atacurile împotriva comunității evreiești care au avut loc în timpul verii anului 2021 - inclusiv țintirea sinagogilor și a magazinelor deținute de evrei, printre altele - ar fi de înțeles. (sursa: AICI)

Sursa foto: Reuters / Gonzalo Fuentes

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.