Amenințat de AUR cu pedeapsa capitală, fostul ambasador Ciprian Mihali spune răspicat: „AUR este un partid fascist și extremist” / „Ne aflăm în fața unui fenomen de extraordinară periculozitate”


Amenințat de AUR cu pedeapsa capitală, fostul ambasador Ciprian Mihali spune răspicat: „AUR este un partid fascist și extremist” / „Ne aflăm în fața unui fenomen de extraordinară periculozitate”

Pus de un colaborator apropiat al lui George Simion pe una din „listele negre” ale AUR, dedicată celor care ar trebui condamnați la moarte pentru trădare, fostul ambasador Ciprian Mihali, în prezent profesor de filosofie contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, atrage, din nou, atenția asupra pericolului reprezentat de AUR. 

AUR este un partid fascist și extremist”, scrie Ciprian Mihali într-o postare pe Facebook publicată în contextual scandalului „listei negre” a „presei toxice”.

Context. Formațiunea extremistă condusă de George Simion și Claudiu Târziu le-a cerut, joi, pe pagina publică de Facebook, membrilor și simpatizanților să numească cele mai toxice instituții de presă, „lista” fiind deschisă, la propunerea AUR, de publicația independentă G4Media, entitate jurnalistică online care s-a remarcat în spațiul public prin neutralitate editorială față de formațiunile politice, publicând investigații de presă absolut notabile care au vizat întreaga clasă politică. Recent, G4Media, dezvăluie Dan Tăpălagă, unul din coordonatorii publicației, a decis să catalogheze AUR drept „partid extremist” în referirile editoriale la formațiunea lui Simion și Târziu. 

„Simion și Claudiu Târziu vor să se răzbune pe G4Media.ro deoarece scrie despre AUR, în mod programatic, că este ”partid extremist”. După asaltul asupra Parlamentului, G4Media.ro a luat decizia editorială de a preciza în toate știrile, relatările și articolele că AUR este un partid extremist, așa cum se raportează la el întreaga presă internațională, pentru ca cititorii să fie avizați în permanență că avem de a face cu un partid anti-democratic, indiferent ce ar pretinde.

Decizia G4Media.ro de a ne raporta la AUR ca la un partid de extremă dreaptă a venit însă la capătul unui lung șir de fapte, acțiuni și declarații de tip fascist și neolegionar comise de acest partid profund nociv pentru societatea românească, sintetizate deja de Cristian Pantazi aici. (…)

Liderii AUR atacă, după Parlament, o altă instituție-cheie în orice democrație: presa. Ca orice partid fascist care se hrănește din răspândirea urii și a neîncrederii în tot și în toate, AUR are și el nevoie de dușmani reali sau imaginari cu care să se războiască în permanență”, precizează Tăpălagă într-un articol care poate fi citit integral AICI. 

Fostul ambasador Ciprian Mihali susține, prin postarea sa, poziționarea G4Media față de AUR, arătând că „armate de oameni manipulați sunt ațâțate zilnic, sunt asmuțite verbal asupra semenilor lor, iar până la violența fizică și criminală nu mai e decât un pas mic”. 

Profesorul Mihali s-a aflat și el pe lista celor care ar merita să fie condamnați la moarte dacă pedeapsa capitală ar fi reintrodusă. Însoțită de o imagine cu împușcarea, din decembrie 1989 a cuplulului dictatorial Elena și Nicolae Ceaușescu, lista includea nume proeminente de intelectuali (foto jos) care ar fi facilitat „devalizarea țării” și „vânzarea activelor românești către străini”. 

Ciprian Mihali: „AUR este un partid fascist și extremist

Aș vrea să fie din nou foarte clar că ne aflăm cu AUR, cu George Simion și acoliții lui, în fața unui fenomen de o extraordinară periculozitate. 

Aș vrea, de asemenea, să spun cât se poate de răspicat că avem în față un partid extremist, care propagă ura și violența, antisemit și xenofob, de sorginte fascistă și legionară. 

Dacă instituțiile statului român și puterea de la București vor continua să tolereze aceste manifestări, din meschine și inconștiente calcule politice, vom ajunge repede în situații tragice. Pentru că armate de oameni manipulați sunt ațâțate zilnic, sunt asmuțite verbal asupra semenilor lor, iar până la violența fizică și criminală nu mai e decât un pas mic. Violență la care se face complice statul român laș, slab, lipsit de voință, dezinteresat, incompetent și cum o mai fi el.

Reamintesc celor care caută explicații savante la ascensiunea AUR că una dintre ele se găsește într-o postare a unui colaborator apropiat al lui George Simion, așa cum o redau mai jos, ca îndemn la crimă. Și la care aderă azi, desigur, toată conducerea partidului, toți membrii lui și toți simpatizanții.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.