Israelul ia în calcul EVACUAREA evreilor ucraineni în perspectiva unei invazii rusești. O astfel de evacuare a avut loc și la începutul anilor ’90, din Etiopia


  • ACP
  • Jan 25, 2022 14:23
  • 2879
Israelul ia în calcul EVACUAREA evreilor ucraineni în perspectiva unei invazii rusești. O astfel de evacuare a avut loc și la începutul anilor ’90, din Etiopia

Cotidianul israelian Haaretz a anunțat, luni, că înalți oficiali ai guvernului israelian și ai organizațiilor evreiești au discutat, duminică, despre nivelul de amenințare la adresa comunităților evreiești din Ucraina și despre posibilitatea ca Israelul să faciliteze un program de evacuare a evreilor ucraineni. 

La întâlnirea la care s-au purtat discuțiile au participat reprezentanții Consiliului de Securitate Națională, ai Biroului Primului Ministru, ai Externelor, Apărării, Transporturilor și Afacerilor Diasporei, precum și ai Agenției Evreiești și ai organizației secrete guvernamentale Nativ, care menține legături între Israel și evreii din fosta Uniune Sovietică și țări din estul Europei. 

Organizațiile evreiești estimează că sunt aproximativ 75.000 de evrei ucraineni în regiunile de est ale Ucrainei, în special din orașele Odesa, Harkov și Dniepropetrovsk și împrejurimile lor, care sunt eligibili pentru cetățenia israeliană și pentru care ar putea fi organizată evacuarea, deși, spun cei de la Haaretz, „ mulți dintre aceștia ar putea să nu dorească să fie evacuați sau să se mute în Israel”.

Organizațiile israeliene țin legătură atât cu guvernul rus cât și cu cel ucrainean, care nu au nimic împotrivă comunităților evreiești din țările lor. 

Planuri privind o evacuare de urgență a evreilor pentru circumstanțe periculoase există încă de la sfârșitul anilor '80, când guvernul sovietic a început să permită evreilor să emigreze în număr mai mare. De asemenea, o astfel de evacuare a avut loc, la începutul anilor '90, din Etiopia, când peste 14.000 de evrei au fost aduși în Israel chiar înainte de căderea capitalei etiopiene, Addis Abeba, în mâinile rebelilor – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.