Jurnalistul Mircea Marian a plecat de la Newsweek pentru un proiect de presă independent. Siteul - defapt.ro - publică o dezvăluire despre cum a folosit controversatul Gabriel Oprea avionul donat pentru SMURD, în scopuri umanitare, de Ion Țiriac


Jurnalistul Mircea Marian a plecat de la Newsweek pentru un proiect de presă independent. Siteul - defapt.ro - publică o dezvăluire despre cum a folosit controversatul Gabriel Oprea avionul donat pentru SMURD, în scopuri umanitare, de Ion Țiriac

Jurnalistul Mircea Marian a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că a decis să plece de la Newsweek și să pornească un proiect de presă independent alături de jurnaliștii de investigații Cătălin Prisăcariu și Petru Zoltan.

„Așa cum spune și titlul site-ului – defapt.ro – va fi vorba de fapte. Vor exista și comentarii, dar faptele vor predomina. (…) Nimeni să nu-și facă iluzii că vom proteja pe cineva sau că ne ducem la vânătoare după o anumită persoană sau anumită structură politică. Cel mai important lucru pe care vreau să-l spun: când am lansat Newsweek au fost o grămadă de discuții că ne finanțează serviciile și s-a dovedit că, de fapt, n-am primit bani de la niciuna din structurile de informații. Proiectul acesta nou are un singur capital: brațele noastre vânjoase și ceea ce avem în cap. Nu avem nicio finanțare de nicăieri. Vom fi extrem de atenți la fiecare ban care va intra în acest site ca să nu avem niciun fel de probleme etice. Preferăm să ducem barca pe uscat multă vreme decât să acceptăm vreo finanțare care să ridice acum sau ulterior probleme de natură etică. Știu că nu o să ne creadă nimeni. Toată lumea o să spună aveți voi ceva în spate, vă știm noi. E vina noastră, a breslei, că am ajuns în situația să nu ne mai creadă aproape nimeni. Veți vedea în funcție de articolele noastre pentru că nu am cum să probez altfel că în spatele nostru nu se află vreo finanțare sau vreun finanțator ascuns. Nu o să iertăm pe nimeni și mulți vor fi dezamăgiți pentru că ar vrea să dăm numai în unii și să ținem cu ceilalți. Nu o să se întâmple asta”, a spus Mircea Marian într-un video (poate fi vizionat la finalul textului). 

Defapt.ro publică, sub semnătura lui Petru Zoltan, o dezvăluire deosebit de interesantă despre cum a folosit controversatul Gabriel Oprea, pe când era ministru de Interne, un avion donat de miliardarul Ion Țiriac pentru SMURD. 

În primăvara anului 2014, omul de afaceri Ion Țiriac a donat statului un avion Cessna Citation V pentru misiuni umanitare. Contractul de sponsorizare a fost semnat pe 23 aprilie 2014 între firma Ion Țiriac Air și Inspectoratul General de Aviație (IGAv), care a primit cu titlu gratuit dreptul de proprietate asupra aeronavei.

La acea dată, valoarea contabilă a aeronavei era de 1,7 milioane euro. IGAv se află în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care atunci era condus de Gabriel Oprea, care era și vicepremier.

Conform contractului de sponsorizare, avionul a fost donat cu obligația folosirii pentru misiuni SMURD, în scopuri umanitare, salvarea de vieți omenești, medico-sanitare și salvarea victimelor accidentelor și persoane aflate în stare de dificultate, scrie defapt.ro. 

De fapt, aparatul a fost folosit și pentru transportul „special” al demnitarilor. În frunte cu generalul Gabriel Oprea, zbor „special” cu aeronava SMURD, dezvăluie defapt.ro. Documente obținute de către defapt.ro dovedesc că, în cel puțin două rânduri, Gabriel Oprea, însoțit de colaboratori, a zburat cu avionul donat pentru SMURD în misiuni fără nici o legătură cu medicina de urgență.

Dezvăluirea poate fi citită integral AICI.


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.