Marii iubitori de Vladimir Putin de la Berlin. Șeful Marinei a demisionat după ce a spus că tiranul de Moscova merită respect / Germania refuză să ajute Ucraina cu arme și nici Estoniei nu permite să trimită la Kiev armament german


Marii iubitori de Vladimir Putin de la Berlin. Șeful Marinei a demisionat după ce a spus că tiranul de Moscova merită respect / Germania refuză să ajute Ucraina cu arme și nici Estoniei nu permite să trimită la Kiev armament german

Ministerul german al apărării a confirmat sâmbătă că şeful marinei Kay-Achim Schönbach a demisionat pe fondul scandalului creat de comentariile sale de vineri, conform cărora preşedintele rus Vladimir Putin merită respect, iar Peninsula Crimeea nu va mai aparţine niciodată Ucrainei, transmite dpa, preluat de agerpres.ro.

Vice-amiralul Kay-Achim Schönbach a făcut aceste comentarii în India. În urma lor, ambasadorul Germaniei a fost solicitat de autorităţile ucrainene pentru a da explicaţii, iar Schönbach a încercat să revină asupra lor sâmbătă.

„Ceea ce îşi doreşte cu adevărat este respect", a spus Schönbach despre Putin. „Şi, Doamne, să acorzi cuiva respect are un cost redus, este chiar gratuit. Dacă aş fi întrebat, (aş spune că) este uşor să i se acorde respectul pe care îl cere cu adevărat şi pe care, probabil, îl merită", a mai comentat vice-amiralul.

„I-am cerut ministrului apărării Christine Lambrecht să mă elibereze de îndatoririle mele cu efect imediat", a spus Kay-Achim Schoenbach într-o declaraţie. „Ministrul a acceptat cererea mea", a adăugat el, conform Reuters.

În plus, spre deosebire de SUA, Marea Britanie, Polonia și alți membri NATO, guvernul german a refuzat să exporte arme letale în Ucraina. Mai mult, Germania blochează Estonia să trimită arme în Ucraina.

În cazul Estoniei, Berlinul refuză să permită unei țări terțe să trimită artilerie în Ucraina, deoarece armamentul provine din Germania, potrivit oficialilor estonieni și germani.

Un oficial al guvernului estonian a precizat că guvernul său încă încearcă să convingă Germania să se răzgândească.

„Sperăm că vom obține aprobarea Germaniei”, a spus Kristo Enn Vaga, consilier al ministrului eston al Apărării. „Estonia a arătat că vrem să ajutăm Ucraina în termeni practici cu ce putem”, a punctat consilierul.

Specialiștii mai spun că în timp ce armele estoniene nu ar schimba dinamica pe câmpul de luptă, refuzul Germaniei ar putea fi interpretat de Moscova ca un alt semn al unei probleme în mijlocul Alianței. 

„Livrările de arme nu ar contribui acum la dezamorsarea crizei”, o poziţie care „întruneşte consens în interiorul guvernului federal” condus de Olaf Scholz, a afirmat Christine Lambrecht, ministrul federal german al Apărării, într-un interviu publicat în săptămânalul Welt am Sonntag.

„Pot înţelege dorinţa de a sprijini Ucraina, şi este exact ceea ce facem deja”, a dat ea asigurări. „Astfel, un spital de campanie complet va fi livrat în februarie, cu instruirea necesară', a anunţat ea, precizând că, pentru Germania, aceasta implică un cost total de 5,3 milioane de euro.

„Am furnizat deja aparate de asistenţă respiratorie', a adăugat ministrul, amintind că Germania tratează 'deja în spitale ale Bundeswehr (armata germană) soldaţi ucraineni grav răniţi'.

„Suntem, aşadar, alături de Kiev. Acum trebuie să facem tot ceea ce ne stă în puteri pentru a dezamorsa criza', a rezumat ea.

Cancelarul Olaf Scholz a subliniat că politica Germaniei este de a nu livra arme letale în zone de conflict.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.