De când am auzit prima dată de povestea asta cu pensiile private am zis că este o mega țeapă. Un alt fel de Caritas-FNI sub protecția clanurilor politice, același jaf cu legea-n mână dintotdeauna.
Să explicăm logica fenomenului. Oamenii dau pe o perioadă lungă de timp din banii lor unor structuri private, care înmulțesc banii respectivi cu grijă și dibăcie, iar când oamenii nu mai muncesc primesc înapoi din câștigurile realizate de structurile private. Frumos și elegant în teorie, dar practic ce se întâmplă?
Practic apar întrebări de genul: de ce structurile cărora le-au fost încredințați banii ar împărți profitul cu cotizanții? Pentru că așa spune legea? Pentru că așa e corect? Pentru că dacă n-ar face asta ar băga în foame milioane de oameni? Să fim serioși, nu există nici un fel de garanții că înțelegerea de mai sus va fi respectată. Cel mult cotizanții vor primi niște bani, în orice caz mai puțini decât au băgat. Totul se reglează din indicele inflației, cursul valutar, prețul energiei și în funcție de temperatura mediului ambiental. Nimeni nu împarte profitul cu cineva care nu are posibilitatea reală să exercite o presiune. Iar protecția legii și a statului e o glumă tristă în România.
Și acum să ne gândim puțin la sistemul de pensii. În timpul regimului totalitar dinainte de 1989 toți cetățenii erau practic iobagii statului, iar statul avea grijă de iobagi atât cât putea și în funcție de importanța iobagului în ierarhia (artificială) stabilită de partid. Revoluția din 1989 poate fi interpretată și ca o renunțare a statului la iobagi, nu a mai putut avea grijă de ei și i-a lăsat să umble liberi prin lume, să se hrănească fiecare cum poate. A urmat o rearanjare minoră a ierarhiilor din clanurile de la putere și asta a fost.
În esență sistemul public de pensii a rămas același: în funcție de locul ocupat în ierarhia clanurilor de la putere. Ceea ce numim azi „pensii speciale” – ești important pentru clanurile administrativ-politico-economice la putere? Primești pensie specială. Ești doar un iobag oarecare care plătești taxă de protecție clanurilor neo-feudale? Ar fi cazul să începi să te interesezi de valoarea punctului de pensie.
„Pensiile private” sunt un miraj, o păcăleală menită să stoarcă mai mulți bani de la iobagi. Profiturile realizate de aceste cotizații nu se vor întoarce niciodată la iobagi, iobagii doar finanțează niște fonduri de investiții care nu vor împărți profiturile cu nimeni în afara clanurilor neo-feudale. Asta se va vedea când prima generație de cotizanți la pilonul nu știu care se vor lămuri exact câți bani primesc.