Rusia imperială a pornit cronometrul. Rețeaua KGB-FSB din televiziunile așa-zise ”românești”, ”proeuropene” și ”anticorupție”


Rusia imperială a pornit cronometrul. Rețeaua KGB-FSB din televiziunile așa-zise ”românești”, ”proeuropene” și ”anticorupție”

În timp ce Rusia își retrage în ritm alert ambasadorii cu tot cu familiile lor din Ucraina, spațiul propagandistic al R. Moldova este dominat de o învăluire fără precedent. Ai impresia că trăim un deja-vu, ai impresia că suntem în a doua parte a anilor treizeci, atunci când se punea la calea cea mai mare crimă a istoriei – pactul Ribbentrop-Molotov și declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Rusia imperială, sub paravanul Uniunea Sovietică, juca tare la două capete, urmărind un singur scop – declanșarea unui război mondial. De ce? Deoarece, conform doctrinei sale, doar astfel putea cuceri Europa și lumea întreagă. 

Este adevărat că, în Basarabia, Rusia face acest lucru de sute de ani. Acum, în preajma unor evenimente cruciale în regiune și Europa, propaganda rusească s-a intensificat, iar tirul declarațiilor belicoase despre neutralitatea R. Moldova, „marile avantaje” ale aflării în Comunitatea Statelor Independente, „prietenia de veacuri” moldo-rusă, diversiunea tot mai frecventă că „Rusia ne va reîntoarce teritoriile moldovenești din Ucraina” etc., etc., sunt parte din narativele subdiviziunii moldovenești de la Kremlin menite să dezbine societatea pe opțiuni geopolitice, să reaprindă sentimentele antieuropene și antiromânești la populația nostalgică, în așteptarea refacerii Uniunii Sovietice.

Acum doi ani, Putin a declarat că ”prăbușirea URSS a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX.” Iar recent a dus gândul până la capăt: Ce a însemnat disoluția URSS? A însemnat dispariția Rusiei istorice sub numele de URSS”.

În aceste două declarații se ascunde planul acțiunilor Rusiei. 

Astăzi, serviciile rusești nu mai lucrează cu toporul, ci cu bisturiul. De două decenii, Putin „lucrează” R. Moldova pe două paliere: cel intern și cel extern.

Pe interior, dincolo de coloana a cincea, cu liderii săi Voronin, Tkaciuk și Dodon, Kremlinul a modernizat și extins rețeaua mediatică pro-rusească, cu emitere în limba română! „Bătrânii agenți” sub acoperire, înregimentați până la prăbușirea imperiului rus, în 1991, au fost reactivați, resuscitați și plasați ca „români și europeni” în toate instituțiile mass-media influente, având sarcina să promoveze în mod gălăgios sau în bășcălie „unirea inteligentă și integrarea europeană”. Vechea rețea kaghebistă a fost fortificată cu „scule” fsb-iste moderne, tinere, cu „legende” de neînfricați luptători cu oligarhia, corupția și schemele banditești de la Chișinău, Tiraspol, Kiev, București, Moscova, Londra. Și noua moară mediatică, cu difuzare în limba română a început a măcina făină rusească. Problema educației identitare, tot ce ține de istoria națională și românismul basarabenilor, de românofobia populației îndoctrinate, de apropierea reală, nu mercantilă, de România a dispărut de pe agenda guvernării „pro-europene” și din spațiul public. 

Se spune că factorii de decizie de la Chișinău au rugat omologii lor de la București să-i „potolească” pe promotorii românismului și ai reîntregirii națiunii române din R. Moldova, fiindcă ei dezbină societatea și împiedică noii guvernanți să se concentreze pe lupta cu corupția. O fi sau nu, adevărul o să-l aflăm după zdrobirea oligarhilor și arestarea lui Dodon-kuliokarul, însă ceea ce pot să confirm este reducerea drastică până la dispariție a presei cu mesaj românesc și substituirea ei cu surogate scoase de la naftalină din perioada internaționalismului proletar și a înfrățirii universale prin  rețeaua Sputnik. Probabil, deloc întâmplătoare decizia lui A. Dupu, secretarul de stat al Departamentului din Guvernul României pentru relația cu R. Moldova de a mima ajutorul acordat mass-mediei și, în realitate, de a strangula economic presa-simbol, cu mesaj românesc din Basarabia. 

Revin la subiectul: ce fel de mass-media a mai rămas în R. Moldova, pe cine deservește și cine o întreține…  

Dintotdeauna, ca să-și atingă scopul urmărit, imperiul rus a folosit, mai întâi, tactica adormirii vigilenței victimei. A derulat strategii diabolice, a schimbat sensul cuvintelor (unde se impunea „ocupație”, se scria „eliberare” etc.), a persiflat, a ademenit, a mituit etc.

Mai întâi, așa-zisele televiziuni naționale de „opoziție” au diminuat și persiflat mult timp pericolul rusesc, repetând zilnic întrebarea fsb-ului: „Unde-s tancurile rusești?” și „Fără geopolitică”. Apoi a ieșit în față „bătrânul soldat” și a promovat „unirea inteligentă” astfel încât lumea a renunțat să mai ceară reîntregirea. 

Sunt convins că în deceniul trecut au fost înființate cele mai importante posturi TV, finanțate de către serviciile rusești (nu contează că banii de la Moscova au tranzitat diferite țări și au ajuns în R. Moldova din Germania, Bahamas, Bruxelles sau Tiraspol). Pentru a cuceri credibilitatea, aceste posturi TV au pozat în posturi independente, opozante, anti-oligarhice, însă misiunea lor a fost să schimbe garnitura răsuflată de la putere, să aducă alta, îmbrăcată în haine europene, dar cu același conținut moldovenist, antiromânesc. Stăpânul de la TV8 și de la Jurnal TV nu a împrăștiat banii în vânt – aceste posturi au promovat la greu „oamenii buni”, pentru vremurile bune. Bunăoară, personal, pentru prima oară l-am văzut pe anonimul Nicu Popescu la emisiunea Nataliei Morari! Era prezentat drept cel mai mare cunoscător în politica europeană. Așa a fost formată „echipa” nouă, filtrată – de cine? ”. Viitorii „oameni buni” – „milionarii integri”erau purtați seară de seară de la o televiziune la alta. Trebuia să ne deprindem cu ei, să-i acceptăm, să-i votăm! 

Pe exterior, Rusia nu a dus lipsă de „cadre”. „Nu tot ce zboară se mănâncă!” Nu tot ce vine din Europa e european.

Ne amintim cu câtă ardoare îl susținea pe Voronin, în anii 2000, marele specialist al spațiului estic, descendentul kominternistei Ana Pauker, nimeni altul decât Victor Socor. Mai apoi a făcut partizanat și pentru Dodon. Acum „ne sfătuiește” să nu părăsim CSI-ul!

Președintele Republicii Moldova și-a angajat un neamț, care, chipurile, ne-ar ajuta să devenim europeni. Din păcate, planurile aduse din Berlin, pentru cedările în lanț din partea Chișinăului în favoarea separatiștilor de la Tiraspol, au fost elaborate la Kremlin. Spre surprinderea „inocenților utili”, multe din cercurile foarte influente din Germania, promovează interesele Rusiei în țările UE și în spațiul post-sovietic. Devine tot mai clar pentru basarabeni că în cazul R. Moldova, Moscova își realizează planurile din umbră prin axa Berlin-Cotroceni-Chișinău-Tiraspol.   

Toți îi cer lui Putin să nu invadeze Ucraina. Dar unde este Organizația Națiunilor Unite? Poate este cazul ca toate statele lumii să se unească pentru a-l opri pe Putin și astfel, a salva omenirea de la suferințe, chinuri și distrugeri în masă. 

Istoria se repetă ca o farsă. Doar că de data aceasta se va repeta ca o mare nenorocire continentală. În anii ‘30 omenirea a fost nepăsătoare și a permis Al Doilea Război mondial. De ce atâta spaimă sau indiferență față de un individ obsedat, care se vrea stăpânul Europei?  După comportament, Putin este un terorist. Dar, după cum se știe, în fața teroriștilor, lumea se solidarizează, se unește să dea riposta cuvenită. Și atunci, de ce Rusiei imperiale i se iartă agresiunile împotriva popoarelor libere? Fiindcă unii lideri europeni și mondiali susțin tacit acțiunile lui Putin! Astfel, „hanul” din Kremlin se simte tot mai tare. 

Ce va fi cu Republica Moldova? Va supraviețui? Va fi înghițită de către Rusia, așa cum declară Putin? Va „descoperi” calea firească de salvare? Se va întoarce „în spațiul devenirii sale etnice și istorice”? 

Va fi război? 

Un contingent de 125 000 de soldați ruși, înșiruiți la frontiera cu Ucraina, nu sunt acolo pentru a face frigărui. Moftul lui Putin nu este un simplu moft, ci o idee fixă de a reface imperiul, de a impune o nouă ordine în Europa. 

Rusia a finalizat pregătirile pentru invadarea Ucrainei. Unde se va opri? La Odessa, la Cetatea Albă, la Prut?  

Rusia își retrage ambasadorii din Ucraina. Rusia a pornit cronometrul. Țările din Europa aud huruitul tancurilor lui Putler?

(Valentin Dolganiuc, ex. viceprim-ministru, votant al Declarației de Independență față de imperiul rus)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.