Criza facturilor. Huțucă scoate în evidență vina PSD: "Cel mai clar exemplu este ordonanța lăcomiei socialiste, al cărei beneficiar e Gazprom! Doar soluțiile liberale pot rezolva problema!"


Criza facturilor. Huțucă scoate în evidență vina PSD: "Cel mai clar exemplu este ordonanța lăcomiei socialiste, al cărei beneficiar e Gazprom! Doar soluțiile liberale pot rezolva problema!"

Bogdan Huțucă, președinte al PNL Constanța și al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, atrage atenția că explozia prețurilor de la facturi este cauzată atât de factori externi, dar și de deciziile pe care actualii parteneri de coaliție de la PSD le-au luat la guvernare în perioada 2017-2019. 

"Soluțiile liberale sunt singurele care pot rezolva factura utilităților pentru români și nu soluțiile de moment, necesare acum, care nu reușesc decât să ascundă adevăratele probleme din sistemul energetic național. Am ajuns cu toții în situația de plăti facturi mult mai mari decât în trecut atât din motive obiective, ce țin de factori externi, precum și din motive ce țin de proasta gestionare a resurselor publice și a unor politici greșite din sectorul de energie în anii de dinaintea deciziei de liberalizare a pieței. Factorii externi sunt refuzul Rusiei de-a lungul anului trecut de a livra gaze către statele europene conform contractelor în vigoare, refuz ce se menține și în aceste zile, precum și creșterea prețurilor certificatelor de emisii europene. La acestea se adaugă, recent, și conflictul din Kazahstan. Din fericire, România are un potențial energetic uriaș și în anii următori putem îndrepta greșelile de strategie din ultimele decenii", precizează președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci, Bogdan Huțucă.

Liderul liberal arată că în anii ce au precedat decizia de liberalizare a prețurilor, au fost luate decizii populiste, deoarece guvernele socialiste au preferat să cheltuiască profitul companiilor din energie și nu să-l reinvestească.

"Cea mai mare problemă a sistemului energetic național o reprezintă lipsa investițiilor majore. Companiile la care statul este acționar majoritar nu au făcut investiții. Din păcate, majoritatea guvernelor au preferat să ia de la companii profitul obținut an de an și să-l ducă către alte tipuri de cheltuieli. Așa se explică faptul că majoritatea companiilor de stat din energie au investit în toți acești ani doar o foarte mică parte din profit. Abordarea liberală ar fi fost ca banii să fie investiți inteligent, astfel încât să creștem capacitatea de producție și să scădem costul energiei. Profitul obținut de aceste companii în ultimii 20 de ani este de câteva miliarde de euro. Dacă am fi reinvestit acești bani, România ar fi fost acum în una dintre cele mai bune situații, dintre toate țările europene", spune liderul liberal.

De asemenea, Bogdan Huțucă amintește că statul a greșit și față de companiile private care au dorit să investească în sistemul energetic românesc, într-un final Rusia având de câștigat din întreaga situație. 

"Statul a greșit de multe ori față de companiile private, însă cel mai clar exemplu este ordonanța lăcomiei socialiste, OUG 114, care a forțat compania americană Exxon Mobile să renunțe la exploatarea gazelor din Marea Neagră. Dacă nu am fi avut OUG 114, românii ar fi folosit deja astăzi gazele din Marea Neagră, care sunt mai ieftine decât cele pe care le cumpărăm de la Gazprom. De altfel, acum este clar pentru toată lumea că Gazprom este principalul beneficiar al măsurilor luate de guvernele socialiste", explică Huțucă.

Pe final, liderul liberal scoate în evidență faptul că măsurile precum plafonarea prețurilor nu sunt nicidecum o soluție pe termen lung, ci investițiile, iar în acest sens a punctat câteva soluții, dar și progresele pe care guvernarea PNL le-a făcut în ultimii 2 ani. 

"Pe termen scurt, Guvernul intervine și va continua să intervină pentru a acoperit o parte din facturile românilor. Pe termen lung însă, singura soluție o reprezintă investițiile, de stat și mai ales private, în sistemul energetic național. Soluția este să creștem investițiile pe tot lanțul energetic, în noi capacități de producție, în întărirea sistemului de transport precum și în modernizarea sistemului de distribuție. Doar așa vom crește capacitatea energetică a României, vom deveni chiar un exportator, iar în perioadele de fluctuație a prețului la nivel global, să ne putem acoperi necesarul de energie din surse interne. Pentru a atinge acest punct trebuie să oferim investitorilor un mediu de afaceri corect, stabilitate fiscală și o fiscalitate prietenoasă cu mediul de afaceri, iar aici discutăm atât despre cadrul legislativ primar cât și cel secundar, ce depinde de ANRE. Din fericire, în ultimii doi ani s-au făcut progrese importante. Avem un orizont de timp clar pentru definitivarea reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, am semnat un acord extrem de important cu compania americană NuScale Power pentru construirea de reactoare modulare și în curând vom folosi primele gaze naturale din Marea Neagră. Pe lângă acestea, investițiile în energie verde și hidro vor ajuta România ca în următorii ani să devină independentă energetic", încheie Huțucă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.