Într-un comunicat intitulat „Je suis Ciucă”, Camera de Comerț și Industrie a României își exprimă susținerea publică pentru actualul premier, Nicolae Ciucă, acuzat că a plagiat substanțial în teza de doctorat susținută în 2003.
„Ne-am săturat de atacuri și scandaluri sterile, de instabilitate și destabilizatori. Cu ce și cui ajută un nou scandal (de plagiat) acum când presiunile zilei de azi ne fac să nu știm ce va fi mâine – vrem cu toții ca Statul să facă și să dreagă, însă, în continuu, îi tragem frâna de mână. Am stat destul pe loc, blocați în propria neputință și ipocrizie, vrem să mergem înainte. Cu scandaluri nu mergem. Camera de Comerț și Industrie a României merge înainte cu Nicolae Ciucă, primul-ministru al Guvernului României!”, arată CCIR, unul din cele mai importante foruri de reprezentare a oamenilor de afaceri.
Comunicatul integral al CCIR: „București, 19 ianuarie 2022: Față de acuzațiile de plagiat aduse primului-ministru Nicolae Ciucă, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) face următoarele precizări:
Constatăm, nu cu surprindere, că în această perioadă de profunde încercări, când coerența și stabilitatea ar trebui să fie cuvintele de ordine, sădirea discordiei, scandalul și stigmatizarea sunt profesiuni de credință pentru unii.
Chiar dacă nu facem politică, considerăm, și știm că și mediul de afaceri și antreprenorii pe care îi reprezentăm simt la fel, că, la timpurile grele pe care le traversăm, România are nevoie de stabilitate politică și guvernanță, dacă vrem să avem parte de redresare și reconstrucție economică.
Dacă vrem stabilitate și predictibilitate, atunci să-l judecăm pe premierul Ciucă pe baza acțiunilor și rezultatelor din postura de șef al Guvernului și nu pentru ce a făcut sau nu acum 19 ani.
Știm și o spunem răspicat că românii s-au săturat de dezvăluiri și detractori, și că tot ce aceștia așteaptă este o guvernare care să-și facă treaba și să fie lăsată să și-o facă.
Ne-am săturat de atacuri și scandaluri sterile, de instabilitate și destabilizatori. Cu ce și cui ajută un nou scandal (de plagiat) acum când presiunile zilei de azi ne fac să nu știm ce va fi mâine – vrem cu toții ca Statul să facă și să dreagă, însă, în continuu, îi tragem frâna de mână. Am stat destul pe loc, blocați în propria neputință și ipocrizie, vrem să mergem înainte. Cu scandaluri nu mergem.
Camera de Comerț și Industrie a României merge înainte cu Nicolae Ciucă, primul-ministru al Guvernului României !”.
Libertatea reamintește că CCIR este condusă din 2014 de către Mihai Daraban după ce fostul președinte, Mihail Vlasov, a fost arestat pentru fapte de corupție. Mihail Vlasov a fost condamnat, pe 3 noiembrie 2020, la 8 ani de închisoare cu executare de către Înalta Curte de Casație și Justiție.
CCIR se află în mijlocul unei controverse privind un proiect de lege prin care urmează cu titlu gratuit să primească de la statul român 46 de hectare de teren lângă Romexpo. USR numește legea drept „tun imobiliar de 500.000.000 de euro”.
Președintele Klaus Iohannis retrimisese în Parlament, la sfârșitul lunii martie, pentru reexaminare, legea prin care cele 46 de hectare de teren trec, gratuit, de la Romexpo la Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR). Cu câteva săptămâni înainte de asta, dubioasa CCR nu găsise niciun cusur legii respective și o declarase constituțională, respingând sesizările USRPLUS și UDMR.
În noiembrie 2021 însă, proiectul de lege a fost votat de plenul Senatului, rezultatul votului fiind de 81 pentru, 38 contra și 2 abțineri. Cu doar o zi în urmă, proiectul primise raport favorabil de la Comisia economică, cu voturile PSD și PNL. Proiectul a ajuns, așadar, acum la Camera Deputaților, ultima haltă înainte de promulgare.
Terenul, a cărui valoare este estimată la aproximativ 200 milioane de euro, aparține momentan Regiei Autonome a Patrimoniului de Stat. În urma acestei legi, CCIR ar urma să se asocieze cu Iulius Group, holding controlat de omul de afaceri ieșean Iulian Dascălu, pentru a realiza, în următorii 40 de ani, un proiect imobiliar multifuncțional în care s-ar fi investit 2,87 miliarde de dolari. Iulian Dascălu este proprietarul mall-urilor Iulius și Palas, dar este implicat și în multe alte proiecte imobiliare.
Analistul Sorin Ioniță, președintele think tank-ului Expert Forum (EFOR), atrăgea recent atenția pe pagina sa de Facebook că cedarea celor 46 de hectare este o doar o mega-țeapă pe care legiuitorii și alte grupuri de interese se pregătesc s-o dea statului român: „Se pregăteşte cedarea a 46ha de teren public în zona premium a Bucureştiului (adică teren mai mare decât parcul Herăstrău, fară luciul de apă) către o entitate privată cu istorie dubioasă. Afacerea Imobiliară a Secolului XXI în România. E momentul ca primarii Nicuşor Dan şi Clotilde Armand să se lege cu lanţuri de gardul Parlamentului şi să vină cu un plan alternativ: concurs transparent de soluţii urbanistice pentru zona Romexpo, aşa cum se face în lumea civilizată, gestionat de autoritatea publică. Dacă ţeapa asta trece în parlament ne putem duce la culcare următorii 50 de ani, altceva nu mai contează. De ce zic entitate dubioasă? Deoarece Camera de Comerţ are încă de ispăşit şi spălat reputaţia după mafiotismul baroc al clanului de Iaşi al fostului ei şef Mihai Vlasov (8 ani cu executare), care se mutase în Romexpo (directoare Mariana Suciu, 2 ani şi 10 luni) cu tot cu gospodăria, prinţesele moştenitoare & haurul kitsch din dotare; dezvoltatorul selectat acum pe sub masă să primescă servit terenul e celebrul Dascălu cu mallul din Iaşi; iar senatoarea care loba zilele trecute să treacă legea cedării Romexpo e Iulia Scântei de la PNL Iaşi”.
PODUL a mai scris despre ȚEAPA ROMEXPO AICI.