China repatriază cu forța, ilegal, din ce în ce mai mulți dizidenți plecați în alte țări pentru azil politic, în pofida opoziției SUA și a altor țări


  • ACP
  • Jan 18, 2022 22:38
  • 3175
China repatriază cu forța, ilegal, din ce în ce mai mulți dizidenți plecați în alte țări pentru azil politic, în pofida opoziției SUA și a altor țări

Operațiunea prin care statul chinez îi repatriază forțat pe dizidenții plecați din țară, numită Fox Hunt inițial, la lansarea sa în 2014, iar mai târziu Sky Net, a ajuns să funcționeze la un ritm industrial, conform ultimului raport al organizației pentru apărarea drepturilor omului Safeguard Defenders, care are sediul în Madrid. Deși statul chinez justifică această operațiune prin necesitatea de a-i aduce în fața justiției chineze pe cei acuzați de tot felul de infracțiuni economice, sunt cunoscute multe cazuri de oameni aduși cu forța înapoi în China doar pentru că s-au exprimat critic la adresa conducerii comuniste de la Beijing, fac parte din organizații pentru apărarea drepturilor omului, sunt membri ai unor culte religioase ori sunt tibetani sau uiguri.

Raportul Safeguard Defenders afirmă că la sfârșitul anului trecut, în cadrul operațiunii Sky Net, au fost readuse cu forța în China 1114 de persoane, despre care se spune oficial că ar fi fost acuzate în 2021 de corupție, spălare de bani și alte infracțiuni economice, deși Statele Unite și alte țări occidentale au condamnat cu fermitate această practică a statului chinez de a-i răpi, șantaja ori amenința cu arestarea rudelor pe cei care sunt ținte ale autorităților comuniste. Mai mult, s-a ajuns ca unii participanți la operațiunea Fox Hunt să fie arestați de către autoritățile americane când au fost prinși că acționează pe teritoriul american. În 2020, John Demers, adjunctul pentru siguranță națională al procurorului general a declarat că "Statele Unite nu vor tolera acest tip de comportament pe pământ american", când a anunțat acuzațiile împotriva a opt persoane acuzate că ar fi implicate în operațiunea Fox Hunt.  

În total, de la începutul acestei operațiuni, se știe că ar fi fost aduși în China aproape 10.000 de chinezi, deși Beijingul are ratificate tratate de extrădare cu destul de multe țări. Raportul celor de la Safeguard Defenders spune însă că cele mai multe readuceri în China se fac ilegal, prin intermediul operațiunii Fox Hunt, redenumită Sky Net. În raport sunt analizate 120 de cazuri de readuceri forțate în China, cei mai mulți fiind aduși din Statele Unite, unde numărul de cereri de azil din partea chinezilor a crescut dramatic în ultimii ani. Astfel, 70% din cererile de azil din partea chinezilor au fost făcute în Statele Unite în 2020. Amenințările, interogarea membrilor familiilor ce au rămas în China, confiscarea bunurilor personale și răpirea sunt metodele folosite în cazul celor 120 de chinezi despre care vorbește raportul Safeguard Defenders. (sursa: AICI)

Sursa foto: Reuters / Imaginea are un scop pur ilustrativ

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.