Fostul președinte al PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a acordat un interviu pentru publicația news.ro, pe parcursul căruia a vorbit despre negocierile ce au fost purtate de partidul său cu PNL, în urmă cu câteva luni, în legătură cu o eventuală fuziune. În acest context, Tomac a precizat că, pe parcursul negocierilor, Cristian Diaconescu a solicitat funcția de ministru al Justiției pentru a gira o eventuală fuziune. Însă, conform precizărilor făcute de Eugen Tomac, negocierile s-au blocat în momentul în care reprezentanții PNL i-au transmis lui Cristian Diaconescu că este necesară și o discuție cu PSD privind componența Guvernului, în acele momente punându-se bazele guvernării USL 2.
Eugen Tomac: În cursul anului trecut, după Congresul PNL din septembrie, preşedintele proaspăt ales Florin Cîţu ne-a invitat să analizăm dacă dorim o fuziune între PNL şi PMP.
Întrebare: V-a invitat pe dumneavoastră şi pe Cristian Diaconescu?
Eugen Tomac: Discuţia întâi a avut-o cu mine şi, având în vedere că eu sunt doar membru al PMP, i-am recomandat domnului Cîţu să discute cu preşedintele partidului, domnul Diaconescu, ceea ce a şi făcut. Domnul Diaconescu a informat partidul despre această discuţie, iar PMP a dat un vot în unanimitate în care eu şi domnia sa am fost mandataţi să începem discuţiile cu PNL.
Întrebare: Pentru fuziune.
Eugen Tomac: Evident, pentru un proiect comun PNL-PMP.
Întrebare: Staţi puţin! Această expresie - ”proiect comun” - a fost folosită şi de Cristian Diaconescu, dar nicidecum în sensul unei fuziuni, ci doar al unei colaborări între PNL şi PMP.
Eugen Tomac: Evident că discuţia a fost despre fuziune. Eu chiar am avut o intervenţie într-o şedinţă a partidului, pe zoom, unde am spus de două ori: ”Dragi colegi, pentru a nu exista niciun fel de confuzie, trebuie să ştiţi că invitaţia liberalilor nu este pentru a face acte de caritate, ci urmăresc înghiţirea PMP, deci e o fuziune”. Prin urmare, toţi cei prezenţi la şedinţă au ştiut că mergem să începem discuţiile cu PNL pentru o eventuală fuziune.
Întrebare: La discuţia cu PNL, aţi negociat pentru dvs locul 5 pe lista PNL la europarlamentare, aşa cum se vehiculează pe surse?
Eugen Tomac: Nu, este o glumă. Este una dintre minciunile care s-au tot spus în aceste zile. La această discuţie am participat eu şi domnul Diaconescu din partea PMP, iar din partea PNL au participat domnul preşedinte Florin Cîţu şi domnii prim-vicepreşedinţi Iulian Dumitrescu şi Gheorghe Flutur. Am stabilit că trebuie să se formeze o echipă comună de negociere. La această discuţie, domnul preşedinte Diaconescu, deşi ştiam cu toţii că motivul ruperii coaliţiei PNL-USR era Ministerul Justiţiei, s-a oferit să-şi pună la dispoziţie expertiza pe care o are - a şi spus că el cunoaşte foarte bine dosarele - bineînţeles, făcând aluzie expresă la Ministerul Justiţiei. Iar cei din PNL au spus că ministerele trebuie discutate cu PSD, pentru că erau exact în faza în care purtau negocierile pentru formarea noului guvern.
Întrebare: Ca să fie clar: spuneţi că domnul Diaconescu încerca să negocieze pentru el funcţia de ministru al justiţiei?
Eugen Tomac: Evident. A spus şi în partid că cei de la PNL par a fi deschişi să aibă o discuţie inclusiv la nivel de ministere, iar de faţă cu mine, în formatul pe care l-am prezentat, domnia sa şi-a oferit expertiza pentru Ministerul Justiţiei. Repet, cei de la PNL au spus că nu se discută despre ministere.
Întrebare: Dar despre alte funcţii aţi mai discutat cu PNL?
Eugen Tomac: În acel format s-a discutat doar despre formarea unei comisii comune în care să vedem ce propune PMP şi ce oferă PNL. Nu s-a discutat nici despre funcţii, nici despre europarlamentare, nici despre secretari de stat. Apoi, domnul Diaconescu nu a mai vrut să continue discuţiile.
Întrebare: Şi care a fost explicaţia?
Eugen Tomac: Nu a explicat niciodată, pentru că de atunci noi nu am mai avut nicio şedinţă.
De asemenea, Eugen Tomac a reliefat că este exclus ca la Congresul PMP din data de 19 februarie să se analizeze în vreun fel varianta fuziunii cu PNL.
Întrebare: La Congres veţi vota o rezoluţie care să-l oblige pe viitorul preşedinte al partidului să fuzioneze cu PNL?
Eugen Tomac: Nu, exclus. La congresul din 19 februarie nu se discută despre nicio fuziune. Statutul PMP prevede că o fuziune sau o alianţă se realizează cu 75% din voturile celor prezenţi la un congres. Deci cine a împins această discuţie în mod iresponsabil în spaţiul public n-a făcut decât un mare rău partidului. Eu ştiu ce înseamnă o fuziune, pentru că PMP a mai avut această experienţă cu UNPR, care a eşuat. (citiți AICI interviul integral)