Emilia Șercan dezvăluie: premierul Nicolae Ciucă a plagiat grosolan în teza de doctorat! În cel puțin 42 de pagini, șeful Guvernului a preluat conținut din alte lucrări fără a-l atribui autorilor originali


Emilia Șercan dezvăluie: premierul Nicolae Ciucă a plagiat grosolan în teza de doctorat! În cel puțin 42 de pagini, șeful Guvernului a preluat conținut din alte lucrări fără a-l atribui autorilor originali

Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138, scrie jurnalista Emilia Șercan în Pressone.

Pagini din lucrarea sa au fost copiate fără ca textele preluate să fi fost atribuite în mod corect autorilor originali și fără să fi fost marcate cu ghilimele, așa cum cer normele academice și în acea perioadă.  

Analiza lucrării a revelat – pe lângă copierea mot à mot – patru tehnici clasice de mascare a plagiatului folosite în teza prim-ministrului, mai scrie jurnalista precizând că „accesul la teză l-am primit în decembrie 2021, după trei solicitări scrise făcute de PressOne către Biblioteca Națională începând cu luna mai 2021. Săptămâna trecută am primit acces și la Biblioteca UNAP (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, n.red.) ”. 

Sursa principala a conținutului plagiat în teza premierului Nicolae Ciucă este reprezentată de două teze de doctorat, care ulterior au fost publicate în volum, și de alte două cărți. 

Prima teză identificată ca sursă de conținut plagiat pentru lucrarea lui Ciucă îi aparține lui Paul Dănuț Duță și a fost susținută la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), în 2001. Lucrarea științifică se numește Acțiuni militare internaționale legitime și a fost coordonată de profesorul Emil Chețe, îndrumătorul pe care l-a avut și premierul. 

Cea de-a doua teză îi aparține lui Mircea Mândru și a fost susținută, tot la UNAP, în 1999. Lucrarea, care are titlul Conținutul principalelor acțiuni strategice ale armatei României în cadrul operațiunilor multinaționale, altele decât războiul, a fost coordonată de profesorul Valentin Arsenie. 

Dezvăluirile Emiliei Șercan pot fi citite integral AICI.

Reamintim că Podul a preluat recent și acuzațiile profesorul universitar Cătălin Avramescu care dezvăluia că, pe site-ul Bibliotecii Naționale a existat un link care odinioară ducea la o filă PDF, unde se afla teza de doctorat mult căutată, însă accesul a fost tăiat, link-ul neducând nicăieri de când Ciucă ne e prezentat drept un politician măreț și salvator, din considerente ce exced orice logică și bun simț.

CITEȘTE ȘI: ACUZAȚII grave. Profesorul Cătălin Avramescu: premierul Ciucă își ține doctoratul la secret! FOTO: site-ul Bibliotecii Naționale a TĂIAT accesul online la teza sa de doctorat, deși link-ul a existat. Cine și când a făcut asta?

Nicolae Ciucă, 54 de ani, a devenit premierul actualului guvern de coaliție PSD - PNL - UDMR în noiembrie 2021.

A deținut până în 2020, funcția de Șef al Statului Major al Armatei, fiind militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată.

A ocupat funcția de ministru al Apărării Naționale în cadrul guvernelor conduse de Ludovic Orban și Florin Cîțu. De asemenea, Ciucă a fost prim-ministru interimar în decembrie 2020, după retragerea premierului Ludovic Orban. În prezent, Nicolae Ciucă este general în rezervă.

Între anii 2001 și 2004,  Nicolae Ciucă a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre și comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004).

Nicolae Ionel Ciucă s-a născut la data de 7 februarie 1967 în localitatea Plenița, județul Dolj. A urmat studiile la Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985 și apoi a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. 

Premierul Ciucă a fost mai întâi comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare și instrucție, iar în anul 1993 a ajuns ofițer de stat major în biroul operații.

În anul 2003, Generalul Nicolae Ciucă a obținut titlul de doctor în științe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.

A fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofițer, Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.

În ianuarie 2015 și decembrie 2019, Nicolae Ciucă a fost decorat cu Legiunea de Merit (în grad de ofiţer) pentru recunoaşterea meritelor din timpul desfăşurării activităţii de şef al Statului Major al Apărării.

Iar în decembrie 2020, președintele Ioannis a fost prezent la decorarea lui Nicolae Ciucă la ambasada SUA. Cu această ocazie, Președintele l-a felicitat pe Nicolae Ciucă şi a arătat că decoraţia primită reprezintă recunoaşterea rolului deosebit de important pe care l-a avut în dezvoltarea relaţiilor militare bilaterale dintre România şi Statele Unite ale Americii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.