Bolojan lansează un nou atac la adresa lui Klaus Iohannis și anunță că NU exclude o candidatură la șefia PNL sau președinția României


Bolojan lansează un nou atac la adresa lui Klaus Iohannis și anunță că NU exclude o candidatură la șefia PNL sau președinția României

După nenumărate declarații prin care a transmis că vrea să continue să activeze în politica locală, la nivel de administrație, președintele Consiliului Județean Bihor și fost primar al orașului Oradea, liberalul Ilie Bolojan, a dat de înțeles, probabil în premieră, într-un interviu acordat publicației Libertatea, că nu exclude ca la un moment dat să aibă ca obiectiv accederea în funcția de premier și lider al PNL, respectiv de președinte al României. De asemenea, liberalul a avut un mesaj pentru cetățeni, pe care i-a îndemnat să nu mai aștepte ca în politică să apară salvatori, oameni providențiali.

Întrebare: S-a creat aproape o mitologie a refuzului lui Ilie Bolojan de a intra în politică la nivel național. De ce? 

Bolojan: Orice om rațional își face o analiză, o evaluare. Una e să fii primarul unei comune, alta e să fii primarul unui mare municipiu, alta e să fii primarul Bucureștiului sau să fii în Guvern. La vârf, dependențele pe care le ai ca să generezi schimbare sunt mult mai mari. Îți trebuie echipe foarte puternice, mari, îți trebuie stabilitate politică. Și îți trebuie timp. Gândiți-vă că noi, la Oradea, vrem să schimbăm rețeaua de canalizare… 

Întrebare: Și nu ați terminat după 8 ani. A scris recent jurnalistul Mircea Chirilă, de la publicația locală „Bihoreanul”, că vin doar „constructori cu două lopeți și o roabă obosită”. E un jurnalist serios, informat. Dacă și el constată că se termină răbdarea publicului, e o problemă în Oradea, nu?  

Bolojan: Îl știu pe Mircea Chirilă. Lucrăm de 8 ani, da, la schimbarea canalizării. Și o să mai dureze încă doi-trei ani. Și înmulțiți Bucureștiul cu 9 ca lungime de rețea ca să vedeți ce înseamnă nevoia de timp, apropo de Capitală sau de țară. Referitor la rețeaua din Oradea, există motive obiective. Știți că nu mai ai sudori, calificați? Să vă spun…

Întrebare: Scuze că vă întrerup. Simt din nou pericolul unui exemplu care ne duce departe de întrebare. Sunteți un lider liberal puternic. Excludeți posibilitatea să fiți vreodată premier, șef la PNL sau să candidați la Președinție? 

Bolojan: N-ar fi normal să exclud și nici nu e cazul.

Întrebare: Deci nu excludeți? 

Bolojan: Nu exclud. Dar nu asta e problema de acum a României. 

Întrebare: Care e? 

Bolojan: Ideea asta că dacă vine cineva în politică este un salvator care va rezolva toate problemele este o așteptare care nu va fi niciodată confirmată de realitate. 

Întrebare: Îmi pare rău, vă întrerup din nou. Vă e frică de eșec? 

Bolojan: Nu, nu despre asta e vorba, ci despre o analiză rațională.  

Întrebare: Vă explic de ce publicul se poate gândi că vă e teamă să pierdeți. Aveți 52 de ani, sunteți născut în 1969, ați prins două „trepte” grele la liceu. Pe vremea aceea, dacă ratam, era rău. Poate că mentalitatea „decrețeilor” a fost cumva mereu asta: concurența e puternică, să nu ratăm, să nu eșuăm. Și să ne băgăm în chestii sigure, unde ne pricepem, pe care le controlăm. Poate că așa se explică faptul că sunt relativ puțini oameni din generația 50 în politică? Nu e și teama de eșec, domnule Bolojan?

Bolojan: Nu cred. Cred că e răspundere. Să conduci în sistemul public nu e ca și cum ai posta pe Facebook. Postezi și gata. E mai degrabă ca și cum ai fi la volanul unei mașini pe care te-ai angajat să o conduci. Ce faci dacă ai promis că știi să conduci și, când ajungi la volan, nu te descurci? Înțeleg comparația cu liceul, mie însumi mi-a fost greu.  

Nu în cele din urmă, Ilie Bolojan a criticat activitatea președintelui României, Klaus Iohannis. 

Întrebare: A schimbat Klaus Iohannis România, în opinia dumneavoastră? Cum caracterizează cetățeanul Bolojan, dar și liderul liberal Bolojan mandatele președintelui liberal Iohannis? 

Bolojan: Conjunctura în primii ani e clar că nu a fost favorabilă. Există și o problemă în Constituția noastră. Cel mai legitim om politic, președintele, candidează și face campanie și promisiuni. Apoi el constată că a câștigat cu un program de executiv pe care nu are pârghii să îl pună în practică. Și de aia e nevoie de „guvernul lui”, nu ca persoană, ci de guvernul promisiunilor lui.  

Întrebare: Nu evitați răspunsul, vă rugăm: a schimbat țara președintele sau nu?

Bolojan: În primul mandat a fost un guvern de altă coloratură, majorități slabe. Nu putem spune că în primul mandat s-au făcut niște lucruri extraordinare. Asta e realitatea. În al doilea mandat, părea o perspectivă. Nu mai era presiunea alegerilor, ar fi putut să fie o treabă bună. Dar n-a funcționat coaliția.  

Avem din nou doi ani fără alegeri. Nu ne oprește nimeni. Putem rezolva o grămadă de probleme, care pot fi rezolvate. Sigur că au apărut evenimente neprevăzute, precum pandemia. Sau creșterea prețurilor la energie, sunt probleme mondiale. Dar, chiar și așa, nu e totuna cum acționează Guvernul. Și dacă Guvernul nu face în 2022 și 2023 și ce trebuie făcut, vor fi niște ani pierduți pentru țara asta. Eu sper să facă. Chiar dacă n-am susținut această coaliție. Pentru că dacă nu fac, se pierd ani, se pierd speranțe, o altă generație va pleca în străinătate. (citiți AICI interviul integral)

Amintim că Ilie Bolojan a mai criticat activitatea președintelui României, în luna octombrie 2021, când a precizat, în contextul crizei politice de la acea vreme, că Iohannis nu a făcut mutări foarte inspirate. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat Europa FM, în timp ce, în urma retragerii USR de la guvernare, PNL și PSD puneau bazele guvernării USL 2. 

Moderator: Sunteți mulțumit de rezolvarea găsită de PNL pentru actuala criză sau ați fi preferat o alianță cu USR? 

Bolojan: Din punctul meu de vedere una dintre condițiile de succes în administrația locală, dar și în cea națională, e ca o administrație, respectiv o guvernare, să aibă o majoritate stabilă. Nu există administrații performante dacă primarul nu are o majoritate stabilă într-un consiliu pentru a-și putea pune în practică politicile. Vrei să faci de exemplu o centură, un drum de legătură, atunci trebuie să expropriezi. Dacă nu ai 2 treimi din voturi nu ai făcut nimic. La fel, într-o guvernare în condițiile în care nu există o majoritate stabilă, e greu de presupus că se vor putea lua niște măsuri care să creeze, să spunem, un deranj major. Or, reforme serioase fără deranj nu există. E preferabil ca orice guvernare să se bazeze pe majorități. Această formulă care a fost propusă de președintele Iohannis vom vedea în ce măsură se bazează pe majorități sau va fi o chestiune minoritară. Cât va dura această chestiune nu pot face niște predicții având în vedere volatilitatea politicii românești și frecvența de schimbare a guvernelor, ceea ce nu e o chestiune bună. 

Moderator: Mutările pe care le-a făcut domnul Iohannis pe scena politică cum le apreciați?

Bolojan: Din punctul meu de vedere, în ultima perioadă lucrurile n-au părut foarte inspirate. 

Moderator: Adică numirea domnului Cîțu sau sprijinul acordat acestuia în partid? 

Bolojan: Este cât se poate e clar că PNL, fiind în guvernare, nu avea nevoie de o competiție care să dureze câteva luni de zile pentru că una e să fii în opoziție și să faci competiții interne cât mai spumoase, cât mai lungi, ca partidul să mai dea câte o știre publică și alta e să fii la guvernare, când pe de-o parte aceste conflicte nu fac decât să macine guvernarea și pe de altă parte se dă senzația, chiar dacă nu s-a întâmplat asta, că guvernanții noștri, în loc să se ocupe de problemele cetățenilor, se ocupă de lucruri care suntă  paralele cu agenda publică. Prin urmare, asta înseamnă scădere de autoritate, iar autoritatea este un instrument de lucru la fel cum e microfonul pentru dvs., fără de care nu puteți face nimic în media. Pentru un om de decizie dacă nu mai are autoritate e greu să livreze performanță, să ia măsuri nepopulare dacă trebuie luate și, de exemplu, modul în care s-au derulat toate aceste lucruri (negocierile pentru finalizarea crizei politice - n.red.) probabil că ar fi necesitat o implicare de altă natură (a președintelui Iohannis - n.red.), de a pune oamenii la masă. Iertați-mă, dar poate îi închizi într-o cameră până se împacă, pentru că trebuie să livrăm performanță. Oamenii așteaptă ceva de la noi. Aici nu poți spune că e un singur responsabil, ci e un complex de factori în care fiecare dintre cei ce au deținut funcții de conducere, de la partidele din arcul guvernamental, de la cei care suntem membri în partide, de la președintele Iohannis, au o parte de răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat. 

Moderator: Domnul Cîțu mai are autoritate în PNL? 

Bolojan: Rămâne de văzut în perioada următoare. În mod cert ceea ce s-a întâmplat în această perioadă nu cred că îi consolidează autoritatea. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.