Fost ambasador al Basarabiei la București, autorul și diplomatul de carieră Mihai Gribincea (foto dreapta sus) aruncă în aer, pe Facebook, minciunile mizerabile și criminale împroșcate de Ambasada Rusiei la București, care a găsit de cuviință să se laude, joi, că Rusia ar fi oprit ”războiul civil” din Republica Moldova, în condițiile în care, o știe toată lumea, pe Nistru a avut loc o sângeroasă agresiune rusească transformată într-un război moldo-rus.
La începutul anilor ‵90, Rusia a declanșat războiul de pe Nistru, impunând așa-zisa Transnistria, zonă încă ocupată de trupe rusești, ceea ce reprezintă o rușine uriașă pentru întreaga Europă – conflictul a fost decis de la Kremlin pentru a face imposibilă Unirea firească a Basarabiei cu România.
Totodată remarcăm că autoritățile române n-au nici cea mai mică intenție de a reacționa pe măsură la ticăloșiile revărsate de Ambasada Rusiei la București. Amintim că ambasador este românofobul Valery Kuzmin (foto stânga sus), notoriu pentru derapaje pe ambele maluri ale Prutului.
Podul.ro vă prezintă comentariile lui Mihai Gribincea:
”Ieri, 13 ianuarie 2022, Ambasada Federației Ruse în România a publicat o listă cu ”faptele ei de arme” și ale SUA, dezinformând opinia publică, printre altele, că ”În Republica Moldova, Rusia a oprit războiul civil”.
Impertinența Moscovei nu are margini. Au fost publicate sute de documente care demonstrează neîndoielnic că separatismul transnistrean, de rând cu cel al găgăuzilor din sudul Moldovei, a fost orchestrat de Moscova, scopul acesteia fiind inițial forțarea rămânerii Republicii Moldova într-o nouă Uniune statală, iar mai târziu crearea în stânga Nistrului a unei regiuni separatiste, ce ar găzdui trupe rusești și care ar împiedica o posibilă unire a Republicii Moldova cu România. Au fost publicate, de asemenea, suficiente dovezi care demonstrează că implicarea trupelor Armatei a 14-a ruse în acțiunile militarea de pe Nistru, fuziunea acestora cu trupele separatiste, au transformat conflictul, care în aparență era unul dintre Chișinău și separatiștii de la Tiraspol, într-un război moldo-rus. Și după toate acestea, Moscova ne spune că a oprit un război civil în Moldova”.
Pentru a reîmprospăta memoria diplomaților de la Ambasada Rusiei de la București, Mihai Gribincea le recomandă acestora să citească Hotărârea Curții europene a drepturilor omului în cazul Ilașcu și alții versus Moldova și Rusia, din 8 iulie 2004.