VIDEO. Scandal în incinta Primăriei Timișoara. George Simion și mai mulți membri AUR au năvălit în sediul instituției ca să-l ia la rost pe Dominic Fritz / Liderul AUR s-ar fi îmbrâncit cu city managerul Matei Creiveanu / Dominic Fritz: „Scopul acestor bande a fost să creeze haos și panică în instituție”


VIDEO. Scandal în incinta Primăriei Timișoara. George Simion și mai mulți membri AUR au năvălit în sediul instituției ca să-l ia la rost pe Dominic Fritz / Liderul AUR s-ar fi îmbrâncit cu city managerul Matei Creiveanu / Dominic Fritz: „Scopul acestor bande a fost să creeze haos și panică în instituție”

Câteva zeci de persoane, membri sau simpatizanți AUR, în frunte cu George Simion, copreședintele formațiunii, au pătruns în forță și agitație în sediul Primăriei Timișoara, aparent pentru a-i cere socoteală primarului Dominic Fritz. Poliţiştii locali aflaţi la intrare n-au avut nicio reacţie, deşi se ştia despre intenţia celor de la AUR de a veni la primărie, scrie siteul debanat.ro.

În curtea instituţiei, mulțimea a scandat la adresa primarului Dominic Fritz: „Ieşi afară, javră odinară!”; “Herr Fritz nu uita, Timişoara nu-i a ta!”. 

„Domnul Fritz s-a ocupat cu altele. E timpul să îl trezim puțin”, a spus George Simion înainte să intre în instituția publică.

Ulterior, grupul AUR a intrat în primărie printr-o intrare din curtea din spate, fără ca nimeni să i se opună. Din relatările de la fața locului, rezultă că niciunul dintre însoțitorii lui Simion nu purta mască și nu a prezentat certificatul verde la intrarea în instituție, așa cum prevede legislația în vigoare. 

În holul primăriei, protestatarii AUR, deşi marea majoritatea nu sunt din Timişoara, ar fi încercat să obţină o audienţă la primarul Dominic Fritz, care nu se afla însă în instituţie. I-a întâmpinat city managerul Matei Creiveanu, cu care George Simion a avut câteva brânceli. Neputând să se întâlnească cu primarul, grupul a plecat din primărie scandând “Ruşine să vă fie!” şi cântând “Imnul golanilor”, mai relatează debanat.ro.


Într-o postare pe pagina publică de Facebook, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a criticat în termeni duri acțiunea celor de la AUR: 

„O bandă de membri și simpatizanți AUR, în frunte cu George Simion, aduși la Timișoara cu autocarul, împreună cu organizația Noua Dreaptă din Mehedinți, au pătruns în mod ilegal în sediul Primăriei, prin forță fizică. Scopul acestor bande a fost să creeze haos și panică în instituție și printre timișorenii care aveau treburi legitime de rezolvat la Primărie. 

Este inadmisibil că Jandarmeria și Poliția Locală au asistat impotente la acest act violent. 

Asaltul bandelor lui George Simion asupra instituțiilor democratice ale statului, prin tupeu și intimidare, nu are legătură cu libertatea de exprimare și ne oferă o pre-vizionare a ceea ce se poate întâmpla cu România, dacă rămânem impasibili la acest fenomen. 

Accept dreptul oricui de a protesta atât timp cât acest lucru se desfășoară pașnic, fără a pătrunde, prin violență, în Primăria Timișoara, în oricare altă primărie din țară, în instituțiile statului. 

Cer instituțiilor abilitate să îi identifice pe cei care au încălcat legea și să îi sancționeze pentru a preveni repetarea acestui act, în altă parte. Am declanșat o anchetă la Poliția Locală, pentru a afla de ce forțele de ordine au permis acțiunea de azi, și mă aștept ca și la Jandarmerie să-și verifice procedurile. De asemenea, partidele aflate la guvernare, PSD și PNL, au datoria să condamne politic ceea ce s-a întâmplat în Timișoara. 

Un lucru să fie clar: pe mine nu mă intimidează aceste violențe anti-democratice. Doar îmi întăresc convingerea că trebuie să luptăm, mai mult decât oricând, pentru valorile noastre. Timișoara este și va rămâne un oraș al respectului și bunului simț, multicultural și deschis, unde xenofobia și violența anarhică nu au ce căuta”.

Primarul Fritz este plecat din Timișoara la Novi Sad, Serbia, unde ia parte la evenimentele de deschidere a Capitalei Culturale Europene. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.