România, pe cale să devină „paradisul” europenilor care refuză vaccinarea. Italianul Michele Mancini a rămas șomer, după ce a respins vaccinul anti-COVID, și spune că ar emigra în România


România, pe cale să devină „paradisul” europenilor care refuză vaccinarea. Italianul Michele Mancini a rămas șomer, după ce a respins vaccinul anti-COVID, și spune că ar emigra în România

Povestea dramatică a lui Michele Mancini, un șofer în vârstă de 52 de ani din Torino, care a rămas fără serviciu după ce a refuzat vaccinarea, este relatată pe larg de către presa italiană, care expune motivele refuzului acestuia. Situația sa este cu atât mai grea cu cât o lege, intrată în vigoare recent, obligă persoanele de peste 50 de ani să se vaccineze, refuzul fiind sancționat cu amenzi.

Într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Serra, Mancini susține că nu este anti-vaccinist, dar crede că vaccinarea obligatorie este ilegală. „Am creier și pot decide singur ce să fac cu viața mea”, spune Mancini. 

Italianul șomer a povestit că pe 15 octombrie 2021 a decis să nu se vaccineze indiferent de repercusiuni, iar cum este și mai îndârjit: nu mai are niciun venit de trei luni, trăiește din economii, iar pe părinții săi nu-i poate vizita pentru că îi este teamă că s-ar putea îmbolnăvi.

„În opinia mea, decretul guvernamental este neconstituțional. Nu sunt un împotriva vaccinului, dar cred că nu este legal să forțezi pe cineva să se vaccineze. Am creier și pot decide ce să fac cu viața mea”, susține el.

Se declară un susținător al libertății de alegere. ”Nu m-am vaccinat și nu voi vaccina pentru că nu vreau să mă supun la ceea ce eu numesc o dictatură. Nu neg existența coronavirusului, dar sunt convins că dacă o persoană s-ar infecta, ar putea exista tratamente alternative care să permită recuperarea. Și apoi gripele au făcut multe mai multe victime în trecut (…) Pe părinții mei, care sunt amândoi vaccinați, nu-i pot vizita pentru că mi-e teamă că ar putea contracta virusul și atunci ar trebui să mă lupt cu frații mei”, precizează Mancini, preluat de g4media.ro.

Spune că i-au fost suficiente economiile pentru a trăi până acum, iar în viitor nu exclude emigrarea în România. Mai multe detalii AICI

El riscă să fie însă amendat în următoarea perioadă pentru că, potrivit unei legi care a intrat în vigoare din 8 ianuarie, italienii de peste 50 de ani sunt obligaţi să se vaccineze împotriva coronavirusului. 

Cei care nu s-au vaccinat încă au primit o perioadă de graţie până la sfârşitul lunii ianuarie pentru a face acest lucru. De la 1 februarie, toţi nevaccinații de peste 50 de ani vor fi amendaţi cu 100 de euro, relatează Agerpres. Măsura va rămâne în vigoare până la 15 iunie şi se aplică tuturor rezidenţilor cu vârsta de peste 50 de ani, inclusiv cetăţenilor străini.

De asemenea, cei care încearcă să lucreze fără certificat verde sunt pasibili de sancţiuni cu sume de între 600 şi 1.500 euro, iar dacă intră în magazine fără să prezinte cel puţin un test negativ vor plăti o amendă de 1.000 de euro, potrivit noilor măsuri adoptate de guvernul ţării. 

Angajaţii din sectorul public vor trebui să prezinte din 15 februarie, aşa numitul "supra-certificat" (care se obţine doar cu vaccinarea completă sau trecerea prin boală) pentru a se prezenta la locul de muncă. În cazul neprezentării certificatului, amenzile sunt de între 600 şi 1.500 de euro, mai scrie Agerpres.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.