Spaimă în Uzbekistan: după revolta violentă din Kazahstan, guvernul a oprit exporturile de gaze naturale pentru a alimenta piața internă


  • ACP
  • Jan 11, 2022 18:08
  • 2668
Spaimă în Uzbekistan: după revolta violentă din Kazahstan, guvernul a oprit exporturile de gaze naturale pentru a alimenta piața internă

După revolta violentă din Kazahstan, de săptămână trecută, declanșată de creșterea prețurilor la gazul petrolier lichefiat, folosit pentru alimentarea mașinilor, guvernul Uzbekistanului a oprit exporturile de gaze naturale pentru a alimenta corespunzător piața interna și ignoră în liniște angajamentul său recent de a crește prețurile combustibililor la începutul anului. 

Deși Uzbekistanul este exportatoare de gaz, consumatorii interni au suferit mai mulți ani de lipsa gazului petrolier lichefiat folosit de 60 din mărcile de mașini folosite de uzbecilor, ceea ce a generat o nemulțumire publică semnificativă, fară să se ajungă însă la proteste de stradă. 

Anul trecut, în luna noiembrie, Camera de Conturi, care răspunde președintelui, a anunțat că de la 1 ianuarie vor crește prețurile la energie electrică, gaze naturale și alte utilități, dar cu toate acestea nu a fost modificat niciun preț până în momentul de față. Mai mult decât atât, prețul benzinei celei mai folosite de uzbeci a scăzut pe 7 ianuarie de la 0,64$ la 0,60$. 

După încheierea exporturilor de gaze în Rusia, în 2020, China rămăsese cea mai mare importatoare a gazelor din Uzbekistan, numai că daca anii trecuți autoritățile puteau lăsa piața internă să sufere de lipsa gazelor pentru a fi îndeplinite angajamentele la export, dintr-o dată, guvernul uzbek pare să fi înțeles că riscă mult dacă va mai continua în acest fel. După mai multe ierni în care șoferii uzbeci au stat la cozi lungi la benzinării, pentru putea a prinde ceva din puținul gaz petrolier lichefiat care ajungea pe piața internă, guvernul a anunțat în 2020 că va rezolva problema aceasta până în 2025, când va opri exporturile de gaze iar uzbecii nu vor mai suferi de lipsa acestui combustibil.

„De 30 de ani vindem gaz în străinătate, dar nu am avut niciun profit”, spusese președintele Shavkat Mirziyoyev despre exporturile în Rusia și China, pe 25 decembrie, în timpul unei vizite la o fabrică de lichefiere a gazelor. 

Acum, cu trei ani mai devreme de data stabilită, un reprezentant al Ministerului Energiei a declarat pentru agenția rusă de presă Interfax că „exporturile de gaze au fost complet oprite, iar toate volumele de gaze sunt direcționate către consumatorii interni” – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.