VIDEO. Câți protestatari au fost, de fapt, uciși în Kazahstan. Cel puțin trei șefi din Poliție și Securitate au murit, în mod bizar, după proteste. Doi dintre ei s-ar fi sinucis, al treilea a făcut infarct. Alți oficiali importanți sunt acuzați de înaltă trădare


VIDEO. Câți protestatari au fost, de fapt, uciși în Kazahstan. Cel puțin trei șefi din Poliție și Securitate au murit, în mod bizar, după proteste. Doi dintre ei s-ar fi sinucis, al treilea a făcut infarct. Alți oficiali importanți sunt acuzați de înaltă trădare

Forțele de Securitate din Kazahstan au arestat aproximativ 9900 de persoane bănuite de implicare în protestele violente de zilele trecute, determinate de creșterea prețului la combustibil, a precizat, marți, într-o informare oficială Ministerul kazah de Interne, scrie reuters.com. Oficial, bilanțul morților în rândul protestatarilor este de 164. Numărul răniților nu este clar.

De asemenea, 16 polițiști, membrii ai gărzi naționale și militari au fost uciși și peste 1.300 au fost răniți în urma ciocnirilor cu protestatarii în care, până la urmă, s-a tras fără avertisment potrivit indicațiilor venite din partea președintelui Kassym-Jomart Tokaev. 

Pe de altă parte, potrivit The Moscow Timescel puțin trei oficiali din domeniul securității și poliție au fost găsiți morți în Kazahstan, doi dintre ei punându-și, aparent, capăt zilelor. 

Este vorba despre șeful poliției din regiunea Zhambyl din sudul Kazahstanului, Zhanat Suleimenov, împotriva căruia autoritățile deschiseseră un dosar penal după asaltul protestatarilor asupra clădirilor poliției locale și guvernamentale din centrul administrativ Taras.

KNB a anunțat apoi că trupul colonelului de securitate Azamat Ibraiev a fost găsit în fața casei sale din capitala Kazahstanului, Nur-Sultan. Baza, un canal de pe Telegram despre care se crede că are legături cu serviciile de securitate ale Rusiei, susține că Ibraiev ar fi căzut de pe o clădire înaltă, existând suspiciuni că s-ar fi sinucis.

Ulterior, Interfax a scris, citând Ministerul de Interne al Kazahstanului, că și șeful unei secții de poliție din cel mai mare oraș al țării, Almatî, Tanat Nazanov, a murit în urma unui atac de cord. Almatî a fost epicentrul protestelor masive și locul în care au fost uciși cei mai mulți dintre protestatari.  

Președintele Kassym-Jomart Tokaev i-a demis, în timpul revoltelor, pe președintele Comitetului de Securitate Națională, Karim Massimov, și pe doi dintre adjuncții săi: Marat Osipov și Daulet Yergozhin. Maksimov. Cei doi au fost reținuți și acuzați de înaltă trădare.

Pe de altă parte, Tokaev, continua să susțină public varianta implicării „forțelor teroriste străine” în protestele masive care au dat fiori reci până și dictatorului Vladimir Putin, precizând, luni, că la revolte au participat, de asemenea, combatanţi străini veniţi din alte ţări ale Asiei Centrale, Afganistan şi Orientul Mijlociu.

„Nu am nicio îndoială că este vorba despre un atac terorist, un act organizat şi bine pregătit împotriva Kazahstanului, cu participarea unor combatanţi străini din ţări ale Asiei Centrale, inclusiv Afganistan. Combatanţi din Orientul Mijlociu de asemenea au participat”, a transmis într-un comunicat serviciul de presă al lui Tokaev, după o discuţie telefonică a acestuia din urmă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, relatează agerpres.ro.

Circa 1.300 de companii au suferit pagube, au fost atacate de asemenea circa o sută de bănci şi centre comerciale, iar 500 de maşini de poliţie au fost incendiate, în total pierderi de 2-3 miliarde de dolari pentru statul kazah, a mai menţionat Tokaev, prezentând un bilanţ al violenţelor soldate cu ”numeroase victime printre forţele de ordine şi civili”. Autorităţile locale nu au precizat încă numărul victimelor, afirmând doar că zeci de persoane au fost ucise, printre care 16 membri ai forţelor de ordine.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.