Cum își impune Rusia voința sub masca revoltei din Kazahstan: o conspirație Tokaev-Putin pentru îndepărtarea lui Nazarbaev? Concluziile și întrebările analistului Nicolae Negru


Cum își impune Rusia voința sub masca revoltei din Kazahstan: o conspirație Tokaev-Putin pentru îndepărtarea lui Nazarbaev? Concluziile și întrebările analistului Nicolae Negru

Kazahstanul e o ”cutie neagră” căzută cu totul în mâinile lui Vladimir Putin, care a trimis, la solicitarea președintelui kazah Kasym Tokaev, aproximativ 3000 de ”pacificiatori”, comentează analistul basarabean Nicolae Negru, în cel mai recent editorial publicat de ziarulnational.md, unde avertizează că, cel mai probabil, Tokaev a conspirat cu Putin împotriva ”Vulpoiului” Nazarbaev, căzut de ceva timp în dizgrația Kremlinului. 

Negru punctează că, dincolo de motivațiile evidente ale lui Tokaev, care își elimină acum un păpușar apăsător, și Putin a avut motive de nemulțumire în ceea ce-l privește pe Nazarbaev. ”Vulpoiul” a fost acuzat în repetate rânduri că duce o politică de îndepărtare de Rusia – e vorba despre decizia de trecere a limbii kazahe la alfabetul latin, îmbrățișarea panturkismului sau, și asta probabil că e cel mai grav în ochii Kremlinului, permiterea unor importante investiții americane în industria petrolieră kazahă. Nici cu omniprezența investițiilor chineze (în aceeași industrie și nu numai) nu a fost de acord Moscova, mai cu seamă că, subliniază analistul, noul drum al mătăsii trebuia să treacă prin Kazahstan. 

”De unde au apărut ‹bandele teroriste›, cine a stat în spatele tinerilor kazahi care au recurs la violență, la banditism, au atacat aeroportul, primăria, reședința prezidențială din Almatîi e o enigmă asemănătoare celei de la protestele din 7 aprilie 2009, în Chișinău. Dar rezultatul vorbește de la sine: Nazarbaev, vulpoiul, care a dus de nas, timp de 30 de ani, Moscova, este înlăturat de la putere. Tokaev, absolvent MGIMO, fost diplomat sovietic, devine președinte real, trupele ruse se află în Kazahstan, iar un deputat, cu nume kazah, din Duma de Stat a Rusiei, propune un referendum de unire a Kazahstanului cu ‹patria istorică – Rusia›, fiindcă ‹Asia Mijlocie este pământ rusesc›.

Eliminându-l pe Nazarbaev, cu ajutorul kazahilor nemulțumiți, Putin încearcă să rezolve o altă problemă geopolitică, nu mai mică decât cea ucraineană. Așa că, după cazul Plahotniuc, avem încă o dovadă că lipsa democrației, corupția prezintă și o gravă problemă de securitate națională. Vom vedea dacă Tokaev, care a trecut deja la limba rusă, nu este un Ianukovici sau Lukașenko, dacă nu va anula sau nu va amâna până la calendele grecești decretul cu privire la introducerea treptată a alfabetului latin către 2023. Va fi foaia de turnesol a ‹independenței› sale.

E ironic că liderul revoluției armene Nikol Pașinean a fost cel care, în calitatea sa de președinte în exercițiu al Organizației pentru Securitate Colectivă, a luat decizia de a trimite trupe străine în Kazahstan, la solicitarea lui Tokaev, dornic să-l înlăture pe ‹binefăcătorul› său. E și mai ironic dacă se adeverește că Nazarbaev a fugit în Rusia”, explică Nicolae Negru.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.