UPDATE 18:30. Reuters scrie că sunt zeci de morți în rândurile protestatarilor, cei mai mulți uciși în noaptea de mercuri spre joi, și că 13 membri ai forțelor de securitate și-ar fi pierduta viața, potrivit relatărilor televiziunii de stat. De asemenea, ministerul de Interne a precizat că ar fi arestat cel puțin 2000 de manifestanți la Almatî, cel mai mare oraș din Kazahstan, iar controlul principalului aeroport a fost reluat de forțele oficiale. Numărul răniților în urma confruntărilor dintre forțelor de ordine și protestatari ar fi în jur de 1000, potrivit unor informații furnizate de ministerul Sănătății din Kazahstan.
UPDATE. Potrivit BBC, forțele de Securitate din Kazahstan au ucis zeci de manifestanți în timpul unei intervenții prin care s-ar fi încercat restabilirea ordinii în orașul principal Almatî. Intervenția ar fi fost determinată mai ales de încercarea protestatarilor de a prelua controlul asupra stațiilor de poliție ale orașului, a precizat un purtător de cuvânt al Poliției. Opt membri ai forțelor de securitate au fost, de asemenea, uciși înaintea aceste operațiuni. Rusia a anunțat că va trimite trupe la solicitarea președintelui din Kazahstan. Acesta din urmă a acuzat că în spatele revoltelor s-ar afla „bande teroriste” antrenate în străinătate.
Știrea inițială. Mai multe transportoare blindate şi zeci de militari au intrat, joi dimineaţa, în piaţa centrală din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, unde sute de manifestanţi protestau a treia zi consecutiv împotriva guvernului, relatează Reuters. Imaginile de la fața locului surprind forțele de ordine în timp ce trag în direcția protestatarilor.
De asemenea, corespondenţii Reuters, citați de agerpres.ro, afirmă că în timp ce forţele de ordine se apropiau de mulţimea de protestatari s-au auzit focuri de armă. Ulterior, poliţia din cel mai mare oraş al ţării a afirmat, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, preluată de Reuters, că zeci de participanţi la revoltă au fost "eliminaţi".
Accesul la internet este întrerupt în mare parte din teritoriu. De asemenea, operațiunile tuturor băncilor, cu excepția Băncii Naționale, și activitatea bursei de valori sunt oprite în Kazahstan, a declarat, joi, la postul de televiziune Khabar 24, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale din Kazahstan, Olzhas Ramazanov, transmite TASS.
În urma protestelor declanşate în întreaga ţară de scumpirea carburanţilor şi-au pierdut viaţa marţi şi miercuri opt poliţişti şi militari din Garda Naţională.
Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a cerut sprijin din partea Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţă militară condusă de Rusia din care mai fac parte Armenia, Belarusul, Kazahstanul, Kîrgîzstanul şi Tadjikistanul. Primul lider al națiunii, dictatorul Nursultan Nazarbaev, împreună cu familia sa și zeci de cleptocrați ar fi părăsit Kazahstanul încă de miercuri.
Premierul armean Nikol Paşinian, preşedinte în exerciţiu al OTSC, a confirmat joi pe Facebook cererea de asistenţă din partea Kazahstanului şi a afirmat că alianţa fostelor republici sovietice va trimite un efectiv neprecizat de forţe de menţinere a păcii, pe o durată determinată.
Rusia a îndemnat miercuri la “dialog” în Kazahstan, precizând, prin intermediul Ministerului de Externe că „urmărim îndeaproape evenimentele din țara vecină și frățească”. „Suntem în favoarea unei soluţii paşnice a tuturor problemelor în cadru legal şi constituţional şi prin dialog, nu prin revolte de stradă şi încălcarea legilor”, a adăugat diplomaţia rusă.
Preşedintele Tokaev este doar a doua persoană care se află la conducerea Kazahstanului, după declararea independenţei în 1991, arată BBC. Tokaev a fost ales preşedintele ţării în 2019. Până atunci, ţara a fost condusă de dictatorul Nursultan Nazarbaiev, care a deţinut, până în prezent, un important post în sistemul naţional de securitate al ţării.
Furia protestatarilor nu a fost determinată doar de scumpirea preţului la gaze, fiind, de fapt alimentată și de eşecul statului kazah de a moderniza și reforma țara. Până acum, alegerile în Kazahstan au fost câştigate de partidul aflat la conducere din 1991, cu un procent de aproape 100% din totalul voturilor exprimate. În Kazahstan nu există, practic, opoziţie, iar analiştii BBC spun că guvernul a subestimat furia mocnită a populaţiei acumulată în toţi aceşti ani.
Guvernul american a îndemnat autorităţile din Kazahstan să dea dovadă de "reţinere" şi doreşte ca manifestaţiile să se desfăşoare acolo "în mod paşnic", a afirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a condamnat actele de vandalism, dar a criticat şi întreruperea internetului de către guvern.
„Solicităm tuturor kazahilor să respecte şi să apere instituţiile constituţionale, drepturile omului şi libertatea presei, inclusiv prin restabilirea accesului la internet", a declarat Ned Price într-un comunicat, scrie Agerpres.
"Îndemnăm toate părţile implicate să găsească o rezolvare paşnică a stării de urgenţă", a adăugat el.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a criticat, de asemenea, "afirmaţiile nebuneşti" ale Rusiei cu privire la presupusa responsabilitate a Statelor Unite în revoltele din Kazahstan. "Acest lucru este absolut fals" şi "face parte din strategia rusă de dezinformare", a insistat ea.
ONU urmăreşte situaţia "cu îngrijorare", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al secretarului general, Stéphane Dujarric, în briefingul cotidian de presă.