În contextul în care Ministerul Transporturilor punea în dezbatere publică în 2020 un proiect de lege privind eliminarea Huawei din cursa pentru dezvoltarea rețelei 5G în România, compania chineză a mobilizat o întreagă rețea de propagandă.
Unul dintre vectorii de propagandă angrenați în campania coordonată de Huawei a fost chiar actualul ministru PSD de Finanțe, Adrian Câciu. Conform g4media, în declarația de avere a pesedistului Adrian Câciu, apare în 2020 un venit de 25.700 de lei din drepturi de autor de la McCann Profesional. McCann este agenția de Relații publice care s-a ocupat de promovarea Huawei în România, potrivit PaginadeMedia.ro.
În septembrie 2020, Huawei România distribuia un articol în care Adrian Câciu pleda pentru cauza companiei chineze.
Redăm pasaje din articol:
- Analistul arată că România a fost prima ţară din lume care, în plin război comercial între SUA şi China, a semnat un Memorandum 5G cu SUA, un act al cărui scop subliminal ar fi eliminarea folosirii echipamentelor chinezilor de la Huawei, acuzaţi că ar permite spionajul Chinei asupra informaţiilor din reţelele IT occidentale, acţiune nedovedită însă.
- Eliminarea din piaţa de telecomunicaţii a unei mărci ca Huawei sau o oricărei măci importante va avea efecte dramatice şi încalcă principiile liberei concurenţe, subliniază specialistul, menţionând că una dintre aberatiile legii propuse este autorizarea tuturor tehnologiilor, echipamentelor şi programelor software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, fiind urmărite considerente ce ţin de eliminarea oricăror riscuri la adresa securităţii naţionale şi apărării naţionale.
- Acţiunea Statelor Unite este una pornită din interese politice şi economice, aceasta fiind una făţişă, directă şi în dispreţ faţă de regulile economiei globale şi ale tratatelor comerciale internaţionale, consideră analistul, fiind de părere că mai frustrant este "servilismul unor state care lasă deoparte interesele lor economice, sacrifică dezvoltări economice ulterioare pentru a fi pe placul politicii economice americane". (puteți accesa AICI și AICI 2 articole în care Adrian Câciu pledează pentru cauza companiei Huawei)
Însă, campania de propagandă a Huawei a eșuat. Finalmente, România a exclus Huawei de la licitația 5G printr-o lege promulgată în iunie 2021, urmând exemplul altor state din cadrul NATO printre care amintim SUA, Marea Britanie, respectiv Franța, întrucât au existat rapoarte care au demonstrat că firma chineză este controlată de comuniștii chinezi și s-ar fi implicat în activități de spionaj.
Jurnalistul Mircea Marian (Newsweek România) a avertizat, într-o postare pe Facebook, că situația este cu atât mai gravă cu cât omul comuniștilor chinezi, Adrian Câciu, este și membru CSAT, ceea ce poate reprezenta o amenințare la siguranța națională și în ceea ce privește parteneriatul strategic pe care țara noastră îl are cu SUA.
Mircea Marian: "Domnul ministru de Finanțe, Adrian Câciu, a primit bani de la Huawei, prin intermediul unei firme de PR, ca să facă propagandă împotriva unui acord crucial semnat de România cu partenerul nostru strategic, SUA. Banii declarați, încasați în 2020, circa 25.000 de lei, sunt, suspectez, doar vârful înțelegerii, dar asta e altă problemă.
Domnul Câciu poate fi ministru și membru al CSAT într-un Guvern fidel Chinei comuniste, care să facă cu Beijingul afaceri precum Muntenegru... Dar NU într-un Guvern care are un parteneriat cu SUA, care vrea să fie parte activă a NATO. Domnul Câciu NU ar trebui să aibă acces la ședințele CSAT și la secrete de stat. Domnul Câciu ar trebui să plece, să reprezinte interesele Chinei comuniste ca persoană privată, nu ca demnitar al statului român".
Desigur, Câciu nu este singurul pesedist apropiat de Beijing. Cel mai cunoscut exemplu de agent de influență al comuniștilor chinezi este Victor Ponta, fost premier al României din partea PSD. În anul 2013, premierul Victor Ponta reușea "performanța" de a fi primul înalt oficial din Europa de Est care s-a întâlnit cu Xi Jinping după ce acesta abia venise la putere, în urma congresului Partidului Comunist Chinez din 14 martie 2013.
De asemenea, în iulie 2013, premierul Victor Ponta s-a lăudat că i-a convins pe reprezentanții companiei China General Nuclear Power Group să vină în România pentru discuții legate de o eventuală preluare a pachetului majoritar în proiectul Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Ponta spunea atunci că este normal să fie cedat pachetul majoritar în condițiile în care investitorul vine și cu finanțarea și cu tehnologia de construcție.
"Pot să spun direct: orice companie, nu doar compania chineză, daca ar fi și o companie europeană și ar fi vorba de aceleași condiții, da, suntem dispuși să dam pachetul majoritar. În momentul în care le cerem să vină cu finanțarea, cu tehnologia de construcție, nu vine nimeni să-ți dea și bani și tehnologii și totuși să ramai stăpân", afirma Ponta în vara lui 2013.
Astfel, câteva luni mai târziu, pe 25 noiembrie 2013, a fost semnată o scrisoare de intenție între SN Nuclearelectrica și General Nuclear Power Corporation (CGN). (citiți întregul articol pe Hotnews)
În mai 2019, Guvernul Dăncilă, prin ministrul Energiei Anton Anton, a semnat cu chinezii un document numit acordul investitorilor în formă preliminară. Potrivit acordului, chinezii ar fi devenit acționari majoritari, deținând cel puțin 51% din valoarea investiției la Nuclearelectrica.
Problema majoră în privința acestei înțelegeri între guvernarea PSD și Beijing o constituia faptul că firma chineză CGNPC a fost acuzată în 2016 de Guvernul SUA de spionaj nuclear. Departamentul de Justiție american avea suspiciuni în ceea ce-i privește pe chinezi încă din 14 aprilie 2016, atunci când un cetățean pe nume Szuhsiung Ho, aka Allen Ho, a fost anchetat de spionaj pentru guvernul chinez. Deși existau semnale clare din partea SUA, guvernarea PSD le-a ignorat semnând respectivul acord cu cei de la CGNPC.
Potrivit actului de punere sub acuzare de 17 pagini, inginerul din domeniul nuclear Allen Ho, angajat al China General Nuclear Power Corporation și această companie au conspirat în mod ilegal pentru a dezvolta material nuclear în China fără aprobarea SUA, “cu intenția de a asigura un avantaj pentru Republica Populară China”, conform Hotnews.
Procurorul general adjunct al SUA, John P. Carlin, a spus că “Allen Ho, la indicațiile unei companii chineze de energie nucleară deținută de stat ar fi abordat și recrutat experți nucleari rezidenți în SUA pentru a furniza asistență integrală pentru dezvoltarea și producerea de material nuclear special în China”.
“El a făcut acest lucru fără să se înregistreze la Departamentul de Justiție ca agent al unei națiuni străine și fără autorizație din partea Departamentului SUA pentru Energie”, a explicat procurorul general adjunct.
“Punerea sub acuzare a celor care încearcă să eludeze legile SUA prin obținerea de tehnologie nucleară importantă, pentru țări străine, este o prioritate a Diviziei de Securitate Națională”, a adăugat Carlin.
Ho ar fi lucrat ilegal pentru China din 1997 până în aprilie 2016, se spune în actul de acuzare.
Un detaliu mai puțin știut, dar invocat de g4media într-un articol, este reprezentat de implicarea Anei Birchall, care din postura de ministră a Justiției a făcut eforturi pentru a bloca acordul dintre statul român și China General Nuclear Power Corporation. Concret, în toamna anului 2019, ministrul Justiției de la acel moment, Ana Birchall, a notificat-o oficial pe premierul Viorica Dăncilă, avertizând-o că firma China General Nuclear Power (CGN) era cercetată și acuzată oficial de spionaj tehnologic în SUA. În acel moment, Dăncilă voia ca Nuclearelectrica să semneze contractul final cu China General Nuclear Power. Conform surselor Podul.ro, Dăncilă a dorit semnarea contractului final, fiind programată și o vizită oficială în China, întrucât în acea perioadă candida la alegerile prezidențiale și ar fi vrut cu orice preț să obțină girul unei mari puteri mondiale în plină campanie electorală. Am spus cu orice preț, iar în acest sens resubliniem că în cazul în care ar fi fost concretizat acordul, România ar fi ieșit pierzătoare, întrucât consorțiul ar fi fost deținut în proporție de 51% de chinezi și în proporție de doar 49% de către români.
Într-un final, în iunie 2020, la solicitarea Guvernului Orban, acționarii Nuclearelectrica au aprobat în ședința AGA încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. A fost concretizată, astfel, intenția Guvernului de a renunța la chinezi și de a analiza alte opțiuni. Ulterior, România și SUA au parafat un acord interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce privește domenii de importanță pentru România, cum ar fi proiectul Unităților 3 și 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unității 1, precum și cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. De asemenea, a fost semnat şi un Memorandum de Înţelegere cu Exim US prin care SUA îşi manifestă interesul de a sprijini şi financiar dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic nuclear românesc. Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va costa aproape 8 miliarde de dolari, iar decizia de investiţii şi mobilizarea şantierului este estimată pentru anul 2024, nota publicația Europa Liberă într-un articol din data de 25 iunie 2021. (citiți AICI articolul complet)
Trebuie menționat pe final faptul că reușitele Guvernului Orban de a pune cruce înțelegerii cu chinezii privind construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și de a concretiza o înțelegere cu SUA sunt acum umbrite prin revenirea PSD la guvernare, noi agenți de influență ai Beijingului fiind avansați în funcții înalte.