Anchetă Rise Moldova. Mercenarii moldoveni din gruparea paramilitară Wagner, fondată de un rus, fost ofițer GRU. Luptătorii „Wagner” sunt acuzați de tortură și execuții, iar dacă mor în misiune, familiile nu află niciodată ce s-a întâmplat


Anchetă Rise Moldova. Mercenarii moldoveni din gruparea paramilitară Wagner, fondată de un rus, fost ofițer GRU. Luptătorii „Wagner” sunt acuzați de tortură și execuții, iar dacă mor în misiune, familiile nu află niciodată ce s-a întâmplat

Potrivit unei ample investigații Rise Moldova, 114 mercenari moldoveni au fost identificați, până în prezent, în sângeroasa grupare Wagner, dar și în alte organizații paramilitare. Wagner este o companie paramilitară privată rusă, fondată de Dimitriy Utkin, un fost ofițer al Serviciului rus de informații militare (GRU), arată rise.md

Membrii organizației sunt de fapt mercenari – persoane care, pentru bani, participă la diverse operațiuni militare. În schimbul unor sume de bani, lăsând în spate familii și prieteni, moldovenii au mers să ucidă. Unii dintre ei nu se vor întoarce niciodată.

În total, 4.184 de mercenari Wagner au fost identificați de Centrul de securitate și cooperare (CSCU) și Serviciul de Securitate (SBU) din Ucraina. Bărbații, recrutați în mare parte din Europa de Est, sunt originari din 15 țări, inclusiv din Republica Moldova. Lista prezintă nume, numerele speciale de identificare ale acestora, numele lor de cod, precum și numele unității, dar și pozițiile de luptă ale unora. În schimbul unor sume de bani, lăsând în spate familii și prieteni, au mers să ucidă. Unii dintre ei nu se vor întoarce niciodată.

Mercenariatul este o activitate ilegală, inclusiv în Rusia. Același statut îl are și în Republica Moldova. „Orice formațiune paramilitară, indiferent dacă este Wagner sau dacă se numește altfel, este în afara câmpului legal al RM, deci este ilegală”, afirmă un locotenent-colonel din cadrul Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Membrii Wagner au fost identificați pentru prima oară în 2014, când au susținut separatiștii pro-ruși, asistând armata rusă în războiul din Donbas, estul Ucrainei, precum și în invazia și anexarea Crimeei. Mercenarii au fost implicați de asemenea în conflictele din Siria, Libia, Sudan, Mozambique, Republica Central-Africană și Venezuela.

Persoanele care ajung să fie recrutate ca mercenari, de cele mai ori, provin dintr-o pătură socială instabilă, fără un loc de muncă și venit permanent. Așa schițează ofițerul SIS, care activează în unitatea pentru combaterea și prevenirea mercenariatului și terorismului, profilul mercenarului, în baza informațiilor adunate despre cei 114 mercenari moldoveni identificați până în prezent. 

„Hai că nu a mai rămas mult și ne vedem. Iaca mai am două luni. Vin acasă cu totul, îmi iau casă, vreau să mă însor, vreau și eu copii…”,  i-a spus Vladislav Apostol prietenului său din copilărie, în ultima lor conversație, de la începutul anului 2018. S-a întâmplat cu o lună înainte ca Apostol să fie rănit în urma atacului SUA în Siria, din 7 februarie. Bărbatul a mai trăit aproape o lună. A decedat din cauza rănilor. Avea 30 de ani. 

Vladislav Apostol era unul dintre cei nouă moldoveni racolați de organizația Wagner ca să ucidă.

 RISE Moldova, împreună cu publicațiile New Lines din SUA, Delfi.ee din Estonia și Dagens Nyheter din Suedia, a obținut baza de date care conține cea mai amplă informație de până acum despre membrii Wagner și prezintă cine sunt moldovenii din organizația paramilitară.

Mercenarii Wagner sunt acuzați de încălcarea drepturilor omului, tortură și execuții în zonele unde au luptat, iar dacă își pierd viața în „misiune”, familiile sau apropiații nu pot afla prea multe detalii despre cum sau unde au murit fiii, frații sau tații lor în timp ce luptau ca mercenari. 

La 13 decembrie 2021, Consiliul European a adoptat o listă de sancțiuni împotriva grupării Wagner împreună cu alte trei entități și opt persoane conectate cu aceasta. Sancțiunile prevăd înghețarea activelor, interdicția de a călători în Uniunea Europeană și de a primi finanțare din UE. În lista celor opt se regăsește și Dimitriy Utkin (foto jos) despre care UE confirmă că ”este fondatorul și comandantul grupului Wagner. Se face personal responsabil pentru abuzurile comise de oamenii săi”. Printre acestea se numără ”torturarea până la moarte a unui dezertor sirian de către patru membri Wagner, în iunie 2017, la Homs, Siria. Potrivit unui fost membru al Grupului Wagner, Dimitriy Utkin a ordonat personal torturarea dezertorului, precum și filmarea actului”.

Videoclipul la care face referire Uniunea Europeană a fost difuzat prima oară pe internet la scurt timp după crimă. Clipul de aproape două minute, filmat cu un telefon, arăta cum patru bărbați îmbrăcați în uniforme militare și cu fețele acoperite, lovesc, cu un baros, un alt bărbat. Doi ani mai târziu, în 2019, un alt clip ajuns în mediul online arată continuarea torturii.

Cu o cazma, mercenarii i-au tăiat bărbatului mâinile și capul. L-au legat de picioare, atârnând cu corpul în jos, și i-au dat foc. Cei patru și-au făcut fotografii în fața corpului carbonizat. Bărbatul ucis avea 30 de ani. Era Muhammad Taha al-Abdullah, cunoscut ca Hamdi Bouta, un dezertor din armata siriană. Unul dintre cei care a lovit bărbatul peste corp era moldoveanul Vladislav Apostol. 

CITIȚI AICI investigația RISE MOLDOVA/ foto sus: Rise Moldova / Foto jos: Dimitriy Utkin (themoscowtimes.com)

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.