A aflat și OMS! Există tot mai multe dovezi că Omicron provoacă simptome mai ușoare / Un infecționist român vorbea despre virulența scăzută a noii tulpini încă de acum trei săptămâni, anunțând o posibilă intrare în faza finală a pandemiei


A aflat și OMS! Există tot mai multe dovezi că Omicron provoacă simptome mai ușoare / Un infecționist român vorbea despre virulența scăzută a noii tulpini încă de acum trei săptămâni, anunțând o posibilă intrare în faza finală a pandemiei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, marţi, că apar tot mai multe dovezi că varianta Omicron de coronavirus afectează căile respiratorii superioare, provocând simptome mai blânde decât variantele anterioare, relatează Reuters, preluat de Agerpres. 
 
„Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului, spre deosebire de alte variante care ar putea provoca pneumonie severă", a declarat managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, subliniind că aceasta ar putea fi o "veste bună". 
 
Totuşi, a adăugat el, transmisibilitatea ridicată a Omicron înseamnă că noua variantă va deveni dominantă în câteva săptămâni în numeroase locuri, reprezentând o ameninţare în ţările în care o parte mare a populaţiei rămâne nevaccinată. 
 
Declaraţiile sale cu privire la riscul redus de formă severă sunt în concordanţă cu alte date, inclusiv un studiu realizat în Africa de Sud, una dintre primele ţări în care a fost detectată varianta Omicron. Cu toate acestea, Abdi Mahamud a atras atenţia că Africa de Sud reprezintă un caz particular deoarece are o populaţie tânără, printre alţi factori. 
 
Întrebat dacă este necesar un vaccin specific pentru varianta Omicron, Mahamud a declarat că este prea devreme să se pronunţe, însă a subliniat că această decizie necesită o coordonare globală şi nu ar trebui ca sectorul comercial să decidă singur.   

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, dr. Florin Roşu, spunea, încă de acum trei săptămâni, că noua tulpină a COVID-19 – Omicron are o rată de transmitere mult mai mare, însă o virulenţă mult mai mică. „Ar putea însemna începutul sfârşitului pandemiei. Acest fapt se va realiza prin fenomenul de inversare a dominanţei celor două tulpini, procesul fiind unul de durată, probabil de aproximativ un an, tulpina Delta fiind în continuare dominantă în România şi Europa”, explica, la începutul lunii decembrie, dr. Florin Roşu. Între timp, Omicron a devenit varianta dominanta în multe țări europene).  De asemenea, specialiștii se așteaptă ca, în cel mult o săptămână, să se întâmple un lucru similar și în România, unde numărul de cazuri a explodat în ultimele zile.

„Aşa cum am afirmat la debutul pandemiei, aceasta se va întinde până la începutul anului 2023, în timp ce anul 2022 va fi anul de trecere, de transformare a patologiei COVID-19, boala devenind ca o gripă. Chiar dacă nu există similitudini între cele două boli, fiind patologii diferite, vor exista cazuri, unele necesitând îngrijire de terapie intensivă. Prevenţia COVID-19 va fi reprezentată de vaccin, într-o singură doză, dar şi tratamentul cu un medicament antiviral ţintit", mai spunea managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.