DOCUMENT Gaura neagră bugetară reprezentată de Tarom s-a DUBLAT! Claudiu Năsui: "Fix în ultima zi a anului, guvernul PSD-PNL a publicat noul buget al companiei pentru anul 2021"


DOCUMENT Gaura neagră bugetară reprezentată de Tarom s-a DUBLAT! Claudiu Năsui: "Fix în ultima zi a anului, guvernul PSD-PNL a publicat noul buget al companiei pentru anul 2021"

Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, a prezentat luni, 3 ianuarie, noi date privind gaura neagră bugetară reprezentată de compania de stat Tarom. Concret, dacă Guvernul a prognozat inițial pentru această companie pierderi în cuantum de 230 de milioane de lei, ulterior, chiar în ultima zi a anului 2021, a adoptat o rectificare bugetară în cadrul căreia pierderile prognozate sunt cu 73% mai mari. În acest context, Năsui a precizat că Guvernul a adoptat rectificarea în cauză cu scopul de a-i acoperi pe cei care conduc compania, iar astfel aceștia să nu dea vreun fel de socoteală pentru risipa financiară. 

Redăm declarația deputatului USR:

"Fix în ultima zi a anului, guvernul PSD-PNL a publicat noul buget al Tarom pentru anul 2021. De ce ar modifica statul bugetul unei companii fix în ultima zi a anului?

Un buget pentru anul 2021 ar trebui aprobat înainte de 2021, sau măcar la începutul anului ca să aibă efecte. Cu toate acestea, guvernul a publicat o rectificare în fix ultima zi a anului. De ce?

Să ne uităm la indicatorul cheie: profitul sau pierderea. Pierderile în noul buget cresc cu 73% față de ce se prognoza inițial.

În cazul Tarom nu e niciun dubiu că va fi pierdere. Companiile de stat funcționează fix ca înainte de `89 în Republica Socialistă România. Tarom este etern pe pierderi. Toate companiile de stat sunt pe pierderi, cu puține excepții care exploatează monopoluri în energie. Ghiciți din ce bani fac acele companii din energie super-profituri? Prețul mare al energiei electrice acolo se duce. Dar acesta e alt subiect.

Pierderile Tarom pentru 2021 erau prognozate inițial la 230 de milioane de lei. În această rectificare bugetară făcută în ultima zi a anului, pierderile se dublează la 400 de milioane.

Genul acesta de rectificare se face ca să se acopere conducerea companiei. Practic acum pierderile pe 2021 vor fi fix cele „prognozate” în ultima zi a anului, după ce s-au făcut deja.

Pierderile sunt colosale, dar conducerea e acoperită.

Cine acoperă pierderea? Noi, din banii noștri. Din taxele și impozitele pe care ni le ia statul. Jumătate din salariu ne este luat direct de la angajator. După care, din ce rămâne, plătim încă TVA și accize la toate produsele pe care le cumpărăm. Și, evident, plus inflație.

Circuitul banilor e simplu. Statul ne ia banii prin taxe și impozite. Îi duce în aceste companii, care apoi îi toacă pe salarii umflate și în firme de partid. Companiile acestea fac pierderi după care vin și cer iar bani, așa ziși „de investiții”. Și tot așa de 32 de ani statul „investește” banii noștri direct în buzunarele lor, politrucilor și abonaților de partid.

Cât am fost la ministerul economiei am oprit toate finanțările de găuri negre. Adică finanțările companiilor de stat care sunt etern pe pierderi. Companii unde până și portarul este membru de partid. Aceste companii sunt exemple de nepăsare, risipă și furt. Cum am plecat, toate aceste finanțări au fost reluate.

Ca să avem o cifră a dezastrului. În bugetul pentru 2022, PSD-PNL vor pompa încă 200 de milioane de lei din banii contribuabilului doar în găurile negre de la ministerul economiei. Adică în acele companii care le țin activul de partid angajat. Alte sute de milioane se vor duce în companiile de stat de la alte ministere. Tot din banii noștri direct în buzunarele lor. Pentru asta politicienii ne vor spune că sunt suficienți bani. Pentru a reduce impozitarea muncii nu sunt niciodată bani".

Prima prognoză făcută de Guvern în 2021 în cazul Tarom:

Prognoza prevăzută în rectificarea din data de 31.12.2021:

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.