UPDATE. Ministrul de Finanțe anunță că Ordonanța de angajare a peste 300 noi bugetari la Guvern nu a mai fost adoptată


UPDATE. Ministrul de Finanțe anunță că Ordonanța de angajare a peste 300 noi bugetari la Guvern nu a mai fost adoptată

UPDATE ora 16:30. Într-un briefing organizat, marți la amiază, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), a precizat că proiectul de OUG prin care urmau să fie angajați alți 307 bugetari în urma reorganizării ministerului Economiei din care a rezultat o nouă entitate guvernamentală  - Ministerului Antreprenoriatului și Turismului - nu a fost aprobat. Câciu nu a oferit mai multe detalii pe această temă. Podul a preluat postarea deputatul Claudiu Năsui care indica faptul că, potrivit unei OUG, aparatul bugetar ia dimensiuni și mai monstruoase decât avea oricum. 

Știrea inițială. Deputatul USR Claudiu Năsui atrage atenția asupra unei Ordonanțe de Urgență emise de Guvern, marți, prin care sute de persoane urmează să fie angajate în aparatul de stat pentru a se putea asigura, arată OUG-ul semnat de Nicolae Ciucă, „îndeplinirea activităților și obiectivelor stabilite prin Programul de guvernare” în structura ministerială nou înființată - Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (prin reorganizarea Ministerului Economiei). 

„Asta e diferența între USR și PSD-PNL la guvernare.  Noi scădeam numărul de angajați ai ministerului cu 30%, și scădeam posturile de conducere cu 40%. Ei mai fac încă 307 posturi călduțe la stat. 
 
Mamutul devine tot mai mare. În 2024, în campanie, vor veni să ne spună că „și ei vor să reducă numărul mare de angajați la stat”. Așa cum ne-au spus și în 2020 că „și ei vor să elimine pensiile speciale”. 
 
Între timp noi tot plătim taxe și impozite să plătim pentru toate astea. Nu de alta, dar toate se plătesc din munca noastră”, scrie Claudiu Năsui pe Facebook. 

Jurnalistul Mircea Marian comentează și el critic decizia de a „umfla” aparatul de stat cu sute de noi bugetari, posturi cu iz de sinecuri de partid dacă avem în vedere și cine este ministrul de la Antreprenoriat și Turismului – omul controversatului baron local sucevean Gheorghe Flutur, care până la 29 de ani nu a avut nicio slujbă.  

Mircea Marian: „Azi, Guvernul dă OUG prin care mai angajează 307 bugetari în aparatul central. Anterior, pe vremea lui Năsui, aveam un minister al Economiei cu aproape 840 de angajați, plus demnitarii. Acum, acest minister se rupe în două, dublăm numărul demnitarilor și al cabinetelor lor și vom avea două ministere cu aproape 1150 de angajați. De ce? Ca să aibă PSD și PNL ce să angajeze, clientela e mare...Nu mai zic că penelistul pus de Flutur la noul minister al Antreprenoriatului e o necuvântătoare de tipul lui Andrușcă a lui Arsene.  

Guvernul, în înțelepciunea sa, nu ne spune cât costă aceste angajări suplimentare, eu aș zice că vom ajunge la 6-7 milioane de euro pe an”.  

Despre Cadariu, Flutur și legăturile acestora cu mafia lemnului din zona Sucevei, activistul civic Valeriu Nicolae a scris pe larg și fără perdea într-un text publicat pe platforma nutotei.ro:

„PNL Suceava este condus de Flutur. Speculații despre legăturile dintre Flutur și mafia lemnului au tot apărut prin presă. Sunt în total 4 deputați și un senator de la PNL puși pe liste de domnul Flutur. Toți au blocat DNA-ul pădurilor. Toți au făcut facultăți dubioase sau, în cazul domnului Mihalescu, nu a făcut facultate, ci doar liceul, la 39 de ani. Despre ei cu altă ocazie. 

Azi despre Senatorul PNL Constantin Daniel Cadariu. 

Senatorul PNL de Suceava, domnul Cadariu, are o afacere care, desigur, absolut accidental, are un contract țeapăn cu Direcția silvică Suceava de un mizilic de 432 000 RON. Firma care face contractul cu Direcția Silvică are din 2005 până în 2016, la momentul în care apare contractul în declarația de avere, zero cifră de afaceri, zero angajați. Avea și are un minus de 1831 RON. Liberalism, profesionalism, cinste, piață liberă. 

Domnul Cadariu greșește practic în toate declarațiile de avere numele firmei soției sale. Fie trece SC DAWADI SRL (declarație de avere scoasă de pe site-ul de la Consiliul Județean dar ușor de găsit în arhive) fie Danadi Prodcom (declarație la Senat) în loc de Danadi Prod Com. CV-ul domniei sale de pe site-ul Senatului este o impostură. Conform acestui CV, domnul Senator a fost șomer până la 29 de ani, când se angajează contabil la firma nevestei pentru 9 ani. Ciudat, căci în CV omul a terminat Facultatea de Mecanică dar nu știe când și liceul de informatică, deci nimic care să-l recomande pentru poziția de contabil. Ca orice contabil de service auto cu 2 angajați și studii de inginerie mecanică, devine expert în corpul de control al ministrului de interne la Preacinstitul Blaga și Preacinstitul Cristian David. Căci așa e veața de PNL-ist multilateral dezvoltat. Afacerea lui crește cam cu 75% în perioada asta în care luptă pentru țărișoară la București. Se dedică apoi total politicii, căci e iar șomer și vicepreședinte la Consiliul Județean din 2008 până în 2012. Perioadă de criză, dar afacerea nevestii iarăși crește fără el tot cam cu 75% și ajunge la 14 angajați, căci norocul lovește unde trebuie. Din 2012 revine la meseria care l-a consacrat, contabil, și apoi brusc din 2016 devine senator PNL. În ultimii ani a dat cu împrumut sute de mii de RON firmei nevestii și a primit un împrumut de peste 52.000 RON de la viceprimarul de unde stă. Desigur ziarele locale din Suceava îl preaslăvesc că doar nu îl supără nimeni pe Flutur. Omul vorbește ca o cizmă dar e în două comisii în parlament care nu au nicio legătură cu educația sau experiența lui, comisia pentru constituționalitate și cea de IT. Liberali, tati!”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.