Mărețele realizări ale comunismului: nicio companie chineză NU se mai află în topul primelor 10 companii din lume în ceea ce privește capitalizarea pe piață


  • ACP
  • Dec 22, 2021 10:28
  • 2486
Mărețele realizări ale comunismului: nicio companie chineză NU se mai află în topul primelor 10 companii din lume în ceea ce privește capitalizarea pe piață

Se afirmă din ce în ce mai des, în ultima perioadă, că economia Chinei poate ajunge curând să prindă din urmă și chiar să depășească economia Statelor Unite, deși intervențiile guvernului comunist chinez în economie au început să arate o perspectivă mult mai complicată pe termen lung pentru situația din țară. 

Firma de consultanță McKinsey, cunoscută pentru legăturile strânse cu China, dar și cu alte dictaturi, s-a grăbit chiar să anunțe că America a fost depășită deja de țara comunistă, iar câteva publicații din Asia au preluat rapid aceasta apreciere, probabil neștiind bine cât de puțin credibilă e sursa care a produs-o. 

O imagine mult mai corectă o oferă ultimele date prezentate pe 21 decembrie de Finbold, care arată că nicio companie chineză nu se mai află în topul primelor 10 companii din lume în ceea ce privește capitalizarea de piață. 

Tencent Holdings, care ocupa locul 7 anul trecut și Alibaba, care era pe locul 9, au ieșit din acest top pe fondul creșterii companiilor americane, dar și a presiunii exercitate atât de Washington cât și de Beijing asupra companiilor chineze. 

Primele zece companii americane tranzacționate public au o capitalizare de piață cumulată de 12,82 trilioane USD la 21 decembrie 2021, în timp ce primele zece companii chineze au capitalizare de piață cumulată de 2,54 trilioane USD, adică de mai mult de cinci ori mai puțin decât companiile din Statele Unite. 

Pe primul loc în acest top se afla Apple, cu o capitalizare de piață de 2,7 trilioane de dolari, urmată de Microsoft cu 2,4 trilioane de dolari, în timp ce Alphabet ocupă locul trei, cu 1,8 trilioane de dolari. 

În China, Tencent este cea mai mare firmă, cu o evaluare de 529,2 miliarde de dolari, urmată de Kweichow Moutai, cu 401,2 miliarde de dolari, în timp ce gigantul comerțului electronic Alibaba ocupă locul al treilea, cu 311,7 miliarde de dolari. 

Economia americană are un avans semnificativ în ceea ce privește tehnologia înaltă în condițiile în care companiile din USA inovează constant pentru o piața națională de valori ce este un teren fertil pentru unele dintre cele mai importante corporații din lume. Faptul că în Statele Unite există o structură de reglementare deschisă și transparentă contează foarte mult pentru companiile americane, spre deosebire de incertitudinea din piață chineză, unde interferența din ce în ce mai frecventă a guvernului comunist nu are cum să ajute companiile chineze să se dezvolte. 

Ușurința de a face afaceri în Statele Unite este incomparabilă cu ce se întâmplă în China comunistă, iar asta nu se poate schimba prea curând, așa că e greu de crezut că firmele Chinei comuniste vor ajunge să domine topurile mondiale, cel puțin în următorii 10 ani – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.