Ce se ascunde, de fapt, în spatele „asaltului de la Senat”. Complicitatea autorităților și minciunile sfruntate ale adormitului Bode. „AUR este încurajat și ajutat de autoritățile statului român, legitimat ca fiind adevărata opoziție”


Ce se ascunde, de fapt, în spatele „asaltului de la Senat”. Complicitatea autorităților și minciunile sfruntate ale adormitului Bode. „AUR este încurajat și ajutat de autoritățile statului român, legitimat ca fiind adevărata opoziție”

Batjocorirea zilei de 21 decembrie - când atenția opiniei publice ar fi trebuit să fie direcționată către comemorarea eroilor care s-au jertfit în Decembrie 1989 - printr-un protest fără obiect (certificatul verde invocat de organizatori – AUR – nu s-a aflat pe ordinea de zi la Camera Deputaților) are în spate, de fapt, rațiuni mult mai grave: legitimarea AUR, cu acordul forțelor aflate la guvernare, drept principala formațiune a opoziției. Motivele sunt simple: AUR este doar foarte vocal, uneori aproape de violență fizică, dar altfel nu încurcă cu nimic actuala coaliție de guvernare.  

Deputatul USR Iulian Bulai, de exemplu, scrie într-o postare că AUR a votat, azi, cot la cu puterea abilitatea guvernului de a emite ordonanțe simple în sesiune extraordinară - inclusiv să își asume certificat verde prin asumarea guvernamentală în Parlament”. 

Dincolo de afirmația lui Bulai, de fapt, cu mult înainte de aceasta, Cristian Tudor Popescu și Mircea Marian, gazetari cu experiență, trecuți prin Revoluție, mineriade și alte evenimente dramatice din istoria recentă, au apreciat că protestatarii AUR nu puteau pătrunde până la ușa Senatului dacă nu erau lăsați de forțele de ordine, cu ordin de sus, probabil chiar de la ministrul adormit Lucian Bode. Acesta din urmă - despre care Ioana Ene Dogiou scrie, azi, a „n”-a oară că n-are, de fapt, nicio autoritate în minister, șeful de facto fiind nimeni altul decât controversatul Bogdan Despescu (detalii AICI) -  a ieșit public, după asaltul de la Senat, și a vărsat o minciună ridicolă infirmată la scurtă vreme: că nicio mașină aparținând Ambasadei Statelor Unite nu ar fi fost vandalizată. 

Ambasada SUA a răspuns însă solicitări adresate de Libertatea și l-a contrazis, precizând că una din mașinile sale a fost vandalizată în timpul asaltului. „Ambasada SUA confirmă faptul că un autovehicul care îi aparține a fost avariat în timpul protestului de astăzi din București. La acest moment, nu sunt disponibile informații suplimentare”, se arată în mesajul transmis la solicitarea Libertatea, marți la amiază. (mai multe detalii AICI)

Mircea Marian pe pagina sa de Facebook: În august 2018, niște cetățeni nevinovați - inclusiv familii cu copii - au fost bătuți și gazați pentru simplul fapt că cereau, pașnic, un stat de drept. 

Acum, jandarmii se dau deoparte și lasă protestatarii conduși de lideri AUR să blocheze clădirea Parlamentului. 

Dublă măsură.  

V-am spus: eșecul campaniei de vaccinare a fost rezultatul fricii acestei clase conducătoare față de o minoritate extrem de agresivă. De aceea, doamna Șoșoacă nu a răspuns pentru incidentele de la Răchiteni și nici nu va răspunde pentru agresarea jurnaliștilor italieni.  

Sentimentul meu este că AUR este încurajat și ajutat de autoritățile statului român, legitimați ca fiind „adevărata opoziție”, pentru ca-n 2024 să avem parte de scenariul din 2000, Vadim vs Ilici, care l-a legitimat pe Ilici. 

PS: În nici un caz nu spun că jandarmii trebuiau să-i bată pe protestatarii pro-AUR, i-ar fi făcut eroi-martiri, dar sunt convins că puteau fi împiedicați să ajungă să blocheze intrările și ieșirile din Parlament”.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Câteva sute de protestatari anti-certificat au năvălit în curtea Senatului. Jandarmii plasați la intrare nu le-au făcut față hoardelor dezlănțuite / Autoturisme ale Ambasadelor Japoniei și SUA ar fi fost vandalizate în curtea Parlamentului

Cristian Tudor Popescu, pentru Digi24: Să ne amintim ce s-a întâmplat în 10 august 2018. Atunci, la ordinul ministrului de Interne, la ordinul lui Dragnea, la ordinul șefilor Jandarmeriei, ați văzut ce s-a întâmplat. Acum, Ministerul de Interne trebuie să știe să gestioneze în mod neviolent, dar ferm, această manifestare. Nu este nicio greutate să îi împiedici pe acești oameni, fără să-i lovești, fără să-i rănești, fără să-i gazezi. Există procedee pentru forțele de ordine, puse la punct, prin care pot fi ținuți la distanță, pot fi scoși în afara Parlamentului și în niciun caz să pătrundă cineva în Parlament. 

Dacă pătrunde unul din acești inși în Parlament, asta nu se poate face decât cu complicitatea forțelor de ordine conduse în anume fel. În mod normal, nu pot pătrunde. 

Mai depinde de faptul că la guvernare se găsesc acum PSD și PNL, cele mai mari partide din țară. În felul acesta, AUR se situează într-o opoziție violentă, este prin definiție partidul de opoziție în clipa de față. USR PLUS nu mai contează, a fost la guvernare și a ieșit de acolo. Și atunci, firește că dl Simion și ciracii săi simt momentul să capitalizeze”.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.