VIDEO. UPDATE. Câteva sute de protestatari anti-certificat au năvălit în curtea Senatului. Jandarmii plasați la intrare s-au dat în lături și au lăsat să intre hoardele dezlănțuite / Mai multe autoturisme au fost vandalizate în curtea Parlamentului


VIDEO. UPDATE. Câteva sute de protestatari anti-certificat au năvălit în curtea Senatului. Jandarmii plasați la intrare s-au dat în lături și au lăsat să intre hoardele dezlănțuite / Mai multe autoturisme au fost vandalizate în curtea Parlamentului

Câteva sute de protestatari anti-certificat verde au reușit să pătrundă cu forța în curtea Senatului, trecând fără probleme de jandarmii plasați la intrare. Scenele amintesc de mineriadele anilor 90. 

Cu doar câteva minute înaintea acestor incidente, liderul AUR, George Simion, ieșise din clădirea Parlamentului pentru a face o baie de mulțime. 

În fruntea mulțimii dezlănțuite s-a aflat și avocatul rusofil Dan Chitic, un răsfățat al gazetei putiniste Sputnik. „Trebuie să înțelegem că Parlamentul se autodizolvă, nu mai are legitimitate (dacă votează certificatul verde)”, a zbierat Chitic. (despre Chitic, Podul a mai scris AICI)

Umăr la umăr cu acesta era senatoarea AUR de Ialomița Rodica Boanca (foto jos). Aceasta a urlat din toți bojogii: „Bravo, jandarmilor, că le-ați dat voie oamenilor să intre!”.

Preşedintele de şedinţă Daniel Suciu, de la PSD, a anunţat, în plenul Camerei Deputaţilor, că maşinile din curtea Parlamentului sunt vandalizate şi i-a cerut liderului AUR George Simion să meargă să dialogheze cu protestatarii. În replică, George Simion de la AUR a spus că şoferii parlamentarilor au arătat semne obscene către cei care protestează. Jandarmeria precizează că nu a folosit forţa şi că încearcă să-i determine pe protestatari să iasă din curtea Palatului Parlamentului. (sursa: News.ro)

Printre mașinile vandalizate s-ar afla cea a ambasadorului Japoniei și una de la Ambasada Statelor Unite. Reprezentanții ambasadelor aveau, astăzi, întâlniri programate la Parlament. 

UPDATE. Într-un răspuns oferit Europei Libere, Ambasada Japoniei în României a confirmat că ambasadorul Japoniei și alți doi diplomați japonezi se aflau în Parlament în timpul protestelor. Reprezentanții instituției au transmis că mașina ambasadei nu a fost devalizată și că diplomații au putut ieși din instituție.

„Prin echipele noastre de dialog, îndrumăm persoanele să părăsească zona exterioară a instituţiei. Până în prezent, efectivele jandarmeriei nu au folosit forţa sau mijloacele din dotare. Facem apel către participanţi să coopereze cu jandarmii, să respecte îndrumările acestora şi să se îndrepte către ieşirea din curtea instituţiei, prin zona indicată de forţele de ordine”, a transmis Jandarmeria.


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.