Noi scântei în UE: Franța NU e de acord cu planul Germaniei de a impune o politică europeană comună pentru exportul de armament. Cauze și implicații


  • ACP
  • Dec 20, 2021 10:03
  • 2909
Noi scântei în UE: Franța NU e de acord cu planul Germaniei de a impune o politică europeană comună pentru exportul de armament. Cauze și implicații

Un înalt oficial francez a declarat, zilele trecute, că guvernul de la Paris nu este deloc de acord cu politica anunțată a noului guvernul german, condus de social-democratul Olaf Scholz, privind impunerea unei politici comune europene pentru exportul de armament, care ar pune mari probleme industriei franceze de apărare. 

Deși Franța se angajase din 2019, printr-o prevedere a Tratatului de la Aachen, să aibă o abordare comună cu Germania în ceea ce privește exportul de armament, pretențiile guvernului german au dus la iritarea repetată a părții franceze, astfel ca guvernul de la Berlin a insistat mai puțin în ultima perioadă cu impunerea unei politici comune privind exportul de armament. 

Noua coaliție de stanga care a câștigat alegerile din Germania anul acesta, în special Partidul Verzilor, care are acum Ministerul de Externe, dorește însă în mod special o politică comună restrictivă privind exporturile de armament, deși guvernul francez susține că deciziile privind aceste exporturi trebuie să rămână o chestiune strict națională. 

Într-o conferință de presă din 16 decembrie, de la Paris, Alice Guitton, directorul general pentru Relații Internaționale și Strategie a Ministerului Apărării a afirmat că orice efort de consolidare a puterii de decizie pentru exporturile de armament la nivelul Uniunii Europene s-ar confrunta cu „mari dificultăți”, mai ales în condițiile în care documentele fondatoare ale blocului european garantează o „prerogativă națională” atunci când vine vorba de vânzarea de arme în străinătate. 

Industria de apărare a Franței depinde foarte mult de exporturi, deoarece capacitatea sa de producție depășește cu mult cerințele forțelor armate franceze, astfel că vânzările către țări precum Egipt, Brazilia sau India, prezentate ca mari succese ale industriei franceze, au stârnit iritare în rândurile partidelor de stânga germane, care acuză aceste state de încălcări sistematice ale drepturilor omului. 

Christian Mölling de la Consiliul German pentru Relații Externe din Berlin susține că e foarte posibil ca Germaniei să i se alăture și alte țări în susținerea unei politici mai restrictive a exportului de arme, ceea ce va adânci mai mult disensiunile din interiorul Uniunii Europene, văzute deja în cazul neintelegerilor dintre Franța și Germania privind energia nuclear – sursa AICI.

(Foto deschidere: DefenseRomânia.ro)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.