La începutul săptămânii acesteia, patriarhii și alți câțiva șefi ai bisericilor din Ierusalim au emis o declarație comună către autoritățile guvernamentale israeliene, în care atrag atenția asupra amenințărilor și presiunilor pe care le suportă creștinii din Orașul Sfânt și alte locuri din Israel.
Printre cei care au semnat declarația se numără Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Ierusalimului, Patriarhul Teofil al II-lea al Ierusalimului, Patriarhul armean al Ierusalimului, Nourhan Manougian, Administratorul Apostolic al Patriarhiei Latine a Ierusalimului, Arhiepiscopul Pierbattista Pizzaballa și alți lideri creștini din vechea capitală.
Incidentele violente, insultele repetate împotriva clerului, actele de vandalism, alături de încercările de a submina integritatea și particularitățile culturale ale cartierului creștin din Vechiul Ierusalim, dar și din alte locuri din Israel, nu reprezintă vreo noutate, ele fiind semnalate autorităților și presei de mai mulți de ani de zile, timp în care guvernul israelian nu pare să fi reușit să găsească vreo soluție pentru a le face să înceteze.
Apelul către autorități pare să fie lansat pentru a fi evitată o intensificare a actelor anticreștine, la puțin timp înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului, când creștinii din Israel, dar și pelerini din întreaga lume vor dori să participe în siguranță, netulburați, la slujbele oficiate în Locurile Sfinte.
Actele de violență împotriva creștinilor au ajuns să fie foarte frecvente în ultimii ani în întreaga lume, dar uluitor e că multe dintre ele se petrec în țări civilizate din lumea liberă, cum este Israelul, ceea ce este absolut revoltător. E greu de conceput faptul că și în Ierusalim se încearcă alungarea creștinilor, cum se întâmplă în alte țări, în zone în care sunt majoritari musulmanii radicali.
Redăm în integralitate textul apelului:
”În toată Țara Sfântă, creștinii au devenit ținta unor atacuri frecvente și susținute din partea unor grupuri radicale marginale. Din 2012 au existat nenumărate incidente de agresiuni fizice și verbale împotriva preoților și a altor clerici, atacuri asupra bisericilor creștine, cu locuri sfinte vandalizate și profanate în mod regulat și intimidarea continuă a creștinilor locali care pur și simplu caută doar să se închine liber și să își desfășoare viața de zi cu zi.
Aceste tactici sunt folosite de astfel de grupuri radicale într-o încercare sistematică de a alunga comunitatea creștină din Ierusalim și din alte părți ale Țării Sfinte.
Recunoaștem cu recunoștință angajamentul declarat al guvernului israelian de a susține un mediu sigur pentru creștinii din Țara Sfântă și de a păstra comunitatea creștină ca parte integrantă a mozaicului comunității locale. O dovadă a acestui angajament o vedem în facilitarea de către guvern a vizitei a milioane de pelerini creștini în locurile sfinte din Țara Sfântă. Prin urmare, este o mare îngrijorare atunci când acest angajament național este trădat de eșecul politicienilor locali, al oficialilor și agențiilor de aplicare a legii de a opri activitățile grupurilor radicale care intimidează în mod regulat creștinii locali, agresează clerul și profanează Locurile Sfinte și proprietățile bisericilor.
Principiul conform căruia caracterul spiritual și cultural al cartierelor istorice ale Ierusalimului ar trebui protejat este deja recunoscut în legea israeliană cu privire la Cartierul Evreiesc. Cu toate acestea, grupurile radicale continuă să dobândească proprietăți strategice în Cartierul Creștin, cu scopul de a diminua prezența creștină, folosind pentru acest scop tranzacții subterane și tactici de intimidare pentru a evacua rezidenții din casele lor, ceea ce duce la scăderea dramatica a prezenței creștine și la perturbarea traseelor istorice de pelerinaj dintre Betleem și Ierusalim.
Pelerinajul creștin, pe lângă faptul că este dreptul tuturor creștinilor din întreaga lume, aduce mari beneficii economiei și societății Israelului. Într-un raport recent al Universității din Birmingham s-a subliniat că pelerinajele și turismul creștin contribuie cu 3 miliarde de dolari la economia israeliană. Comunitatea creștină locală, deși este mică și în scădere că număr, oferă o cantitate disproporționată de servicii educaționale, de sănătate și umanitare în comunitățile din Israel, Palestina și Iordania.
În conformitate cu angajamentul declarat de către autoritățile politice locale din Israel, Palestina și Iordania de a proteja libertatea religioasă, solicităm un dialog urgent cu noi, liderii Bisericii, în următoarele scopuri:
1) Pentru a face față provocărilor prezentate de grupurile radicale din Ierusalim atât comunității creștine, cât și statului de drept, astfel încât să vă asigurați că niciun cetățean sau instituție nu trebuie să trăiască sub amenințarea violenței sau intimidării.
2) Ca să începeți dialogul cu privire la crearea unei zone speciale de patrimoniu și de cultură creștină, pentru a proteja integritatea Cartierului Creștin din Orașul Vechi al Ierusalimului și pentru a asigura păstrarea caracterului și moștenirii unice, de dragul bunăstării comunității locale, a comunității noastre naționale și a lumii – sursa AICI.