Joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia continuă să aducă trupe și armament la granița cu Ucraina, unde are deja o acumulare militară masivă, care include tancuri și unități blindate, artilerie, drone, o mulțime de sisteme de război electronic alături de zeci de mii de militari pregătiți de luptă.
„Nu vedem niciun semn că această acumulare se oprește sau încetinește. Dimpotrivă, ea continuă”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg reporterilor, după o întâlnire cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.
Stoltenberg a spus că alianța „se va strădui sa aiba o relație mai bună cu Rusia” și că NATO a rămas deschisă dialogului cu Moscova, dar a reafirmat faptul că Rusia nu are niciun cuvânt de spus cu privire la apartenența Ucrainei la NATO, deoarece decizia aparține Kievului și celor 30 de aliați NATO – sursa AICI.
Posibilitatea extinderii NATO în Ucraina reprezintă însă o situație absolut inacceptabilă pentru Kremlin, de unde s-a anunțat, tot joi, că Rusia a prezentat un proiect de acord în care subliniază aranjamentele de securitate pe care dorește să le negocieze cu Statele Unite și aliații săi din NATO, pe fondul tensiunilor crescânde de la granița cu Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că un înalt reprezentant rus este pregătit să plece imediat pentru discuții privind acest acord, într-o țară neutră – sursa AICI.
În acest timp, un sondaj publicat marți de Centrul Analitic Levada – organizație neguvernamentală rusă – arată că rușii cred că începerea unui război cu Ucraina este posibilă. Astfel, peste 75% dintre ruși nu exclud posibilitatea ca tensiunile din estul Ucrainei să ducă la un război cu Rusia, iar aproximativ jumătate dintre respondenți acuză NATO și Statele Unite pentru agravarea situației. Ucraina a fost numită responsabilă de un eventual război de numai 16% dintre respondenți și numai 4% au spus că Rusia e principala vinovată – sursa AICI.