Centrul Japonez de Cercetare Economică (JCER), una dintre cele mai prestigioase instituții de profil din întreaga lume, a lansat cea de-a șaptea prognoză economică privind Asia, care proiectează creșterea PIB-ului pe termen mediu pentru 18 țări și regiuni din regiunea Asia-Pacific, din 2021 până în 2035.
Prognoza acoperă și Statele Unite, Australia și Canada, alături alte 15 țări asiatice, pentru comparație.
Surpriza adusă anul acesta de prognoza JCER este că prevede ca dimensiunea economică a Chinei să o depășească pe cea a Statelor Unite abia în 2033 și nu în 2029, așa cum anticipasea economiștii japonezi în urmă cu un an.
Acesta întârziere s-ar datora, spun japonezii, intervenției politice dăunătoare a Beijingului în economia chineză, în înalta tehnologie și alte industrii mari din China.
O alta surpriză adusă de raportul JCER e că prevede că sud-coreenii și taiwanezii vor câștiga mai mult decât japonezii începând din anul 2027.
JCER folosește, în elaborarea prognozei sale, în primul rând calculul potențialului digital al fiecărei țări, folosind acest indice ca bază pentru estimarea productivității tuturor factorilor. Cu cât este mai mare potențialul digital, cu atât este mai probabil ca o țară să poată promova transformarea digitală, care este cheia creșterii economice, și să stimuleze productivitatea muncii. Pe lângă calculul potențialului digital, prognoza include și diverse analize ale scenariilor de risc și alte subiecte conexe.
Deși mulți specialiști occidentali au prevăzut că economia chineză va ajunge curând cea mai mare din lume datorită investițiilor masive în dezvoltarea cibernetică, japonezii liniștesc lucrurile arătând că mai e mult până când va ajunge China să egaleze și apoi să depășească Statele Unite. Dacă se va întâmpla asta vreodată – sursa AICI.