UPDATE. Ministrul bulgar al Digitalizării e un IT-ist de top cu studii la Londra. Ministrul român al Digitalizării a fost, câteva zile, habarnistul Florin Roman, acuzat de plagiat


UPDATE. Ministrul bulgar al Digitalizării e un IT-ist de top cu studii la Londra. Ministrul român al Digitalizării a fost, câteva zile, habarnistul Florin Roman, acuzat de plagiat

UPDATE. Florin Roman a demisionat din funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în urma acuzaţiilor de plagiat. El a adăugat că îl va chema în instanţă pe liderul USR Dacian Cioloş. Liderul USR Dacian Cioloş a declarat că Florin Roman nu este o victimă, ci „un exponent al clasei politice româneşti care a distrus ce avea România mai bun”. El a adăugat că nu este impresionat de faptul că Roman l-a ameninţat că îl dă în judecată.

Știrea inițială. Bozhidar Bojanov, ministrul Digitalizării din Bulgaria, este expert IT și antreprenor, fondator al unei companii de securitate a informațiilor.  Absolvent al Goldsmiths College, din cadrul University of London,  demnitarul bulgar are o experiență semnificativă în construirea e-guvernării și, în calitate de expert, a participat la pregătirea unui număr de modificări legislative și documente strategice, scrie digi24.ro.  

Bojanov (foto sus) este membru al Comitetului Executiv al „Da, Bulgaria!” și Grupul tematic de lucru privind e-guvernarea și reforma administrativă. A absolvit Goldsmiths College, parte a Universității din Londra. A fost în grupul de experți IT „Society.bg”, și a lucrat la construirea unor instrumente digitale mai bune de comunicare între stat și cetățeni. A participat activ la promovarea e-guvernării. 

Bozhidar Bojanov s-a născut în Burgas, a crescut în Dimitrovgrad și a locuit la Sofia și Amsterdam. Membru al celei de-a 47-a Adunări Naționale, ales din lista „Bulgariei Democrate” în regiunea a 26-a MIR Sofia. Ales de cea de-a 47-a Adunare Națională în funcția de ministru al e-guvernării la 13 decembrie 2021. 

În România, ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării este condus de liberalul Florin Roman, 47 de ani, care spunea recent că e un avantaj că nu are „legătură cu domeniul”. Dorind însă să arată opiniei publice că nu e chiar atât de habarnist pe cât acuză presa și că are ceva studii de specialitate, Roman și-a trecut, recent, în CV lucrarea „Contribuții cu privire la optimizarea sistemelor integrate de comunicare” , despre care susține că ar fi lucrare sa de dizertație pentru masterul absolvit în 2012.  

Roman a trimis cotidianului Libertatea zece pagini din respectiva lucrare despre care spunea inițial că nu o mai găsește, pentru a le demonstra „detractorilor” că are totuși tangențe „academice” cu domeniul pe care îl administrează și care urmează să primească peste 1,8 miliarde de euro prin PNRR, cea mai mare sumă cheltuită vreodată la noi pentru domeniul digital. 

LIBERTATEA a descoperit însă că toate cele zece pagini sunt copiate, cuvânt cu cuvânt, cu tot cu greșeli de redactare, dintr-un curs susținut, în anul universitar 2007-2008, de profesorul Constantin-Dan Dumitrescu la Universitatea Politehnică Timișoara. 

Potrivit unor  informații apărute pe surse, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut, marți, lui Florin Roman, să clarifice cât mai curând acuzațiile de plagiat care-i sunt aduse cu privire la lucrarea de masterat. 

 Roman declarase anterior că acuzaţia de plagiat la adresa lui e nefondată,  pentru că Plagiat înseamnă să îţi asumi parţial sau integral o lucrare ştiinţifică, ceea ce nu am făcut niciodată. (…) Într-o lucrare de disertaţie de acum 10 ani am inclus o parte din suportul de curs, pus la dispoziţia studenţilor. La finalul disertaţiei, am inclus bibliografia folosită. Consider însă că orice aş spune pe acest subiect, inclusiv faptul că profesorul Paraschiv confirmă că fost o lucrare bună, nu are nicio relevanţă pentru cei care şi-au propus să îmi găsească nod în papură, să susţină o campanie de denigrare a mea, să dovedească fapte de care nu mă fac vinovat”. 

Sursa FOTO: https://new.fox-24.com/news/54414.html

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.