În atenția turiștilor! Ce șpagă mai primește polițistul din Rusia: țăiței, hrișcă, vodcă și hârtie igienică...


În atenția turiștilor! Ce șpagă mai primește polițistul din Rusia: țăiței, hrișcă, vodcă și hârtie igienică...

Tribunalul Districtual Dzerjinski din Novosibirsk i-a găsit vinovați pe fostul șef al departamentului raional al polițiștilor, locotenent-colonelul Nikolai Noskov, și pe adjunctul său, maiorul Roman Tarasov, acuzați pentru luare mită de la un grup de persoane pe scară largă, infracțiune prevăzută de paragrafele „a” și „c”, partea a 5-a a articolului 290 din Codul Penal. 

Instanța i-a condamnat pe Noskov, în vârstă de 37 de ani, și pe Tarasov, în vârstă de 39 de ani, la șapte ani de închisoare cu suspendare, plus o perioadă de probă de patru ani și, de asemenea, i-a degradat și le-a interzis dreptul de a mai lucra în structurile de aplicare a legii timp de 3 ani. De asemenea, instanța le-a aplicat celor doi polițiști condamnați și o amendă de cinci ori mai mare decât valoarea mitei primite.

Comisia de anchetă a constatat că, din august 2018 până în februarie 2019, reprezentanții forțele de Poliție au luat mită de la un antreprenor care a amplasat ilegal tarabe cu legume și fructe în Novosibirsk. Pentru plăți lunare, cuprinse între 26 și 50 de mii de ruble, polițiștii îl informau în avans pe tarabagiul afacerist despre raidurile poliției și despre traseul echipelor de control, astfel încât acesta să evite posibilitatea de a fi tras la răspundere pentru practicarea comerțului într-un loc neamenajat în acest sens și pentru încălcarea procedurii de plasare a obiectelor cu caracter temporar.

În timpul relației ”contractuale” cu afaceristul din Novosibirsk , polițiștii au primit în total 304 mii de ruble, a declarat procuratura, amintind și faptul că, în 2018, Noskov a primit și o altă mită de la un alt antreprenor, sub forma unei livrări care conținea două baxuri cu 84 de pachete de tăiței instant, 24 de cutii de hrișcă, 24 de sticle de vodcă, 12 sticle de vin și 5 pachete de hârtie igienică.

Pentru aceasta faptă, Noskov a fost acuzat de luare de mită, instanța condamnându-l pe fostul polițist la o amendă de 100 de mii de ruble, și scutindu-l ulterior de pedeapsă din cauza depășirii termenului de prescripție.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.