Tupeu de apărător al penalilor: Ciolacu, pila condamnatului Neacșu de la SGG, îi dă lecții de ”europenism” premierului Moldovei


Tupeu de apărător al penalilor: Ciolacu, pila condamnatului Neacșu de la SGG, îi dă lecții de ”europenism” premierului Moldovei

”Astăzi am avut o întâlnire foarte plăcută cu premierul Republicii Moldova, doamna Natalia Gavrilița. Am văzut multă determinare din partea doamnei prim-ministru pentru implementarea programului reformator promovat de Președintele Maia Sandu. Acest lucru ne dă speranță că Republica Moldova va avansa consistent în ceea ce privește susținerea agendei europene!”, a scris, în urmă cu puțin timp, pe pagina sa de Facebook, președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Ciolacu, ”profesorul” de ”europenism”, este același personaj care, în urmă cu câteva zile, a reușit să impună la vârful Secretariatului General al Guvernului, un condamnat penal pentru conflict de interese, ulterior reabilitat, fostul său coleg de partid, apropiatul lui Liviu Dragnea, Marian Neacșu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut anterior că îşi „asumă” nominalizarea lui Neacșu pentru șefia SGG, deşi Marian Neacșu a fost condamnat penal. Ciolacu a adăugat că Neacşu nu are în cazier antecedente penale, pentru că acea condamnare „e depăşită juridic”. ”Staţi uşor că domnul Neacşu am înţeles că a avut o condamnare pe incompatibilitate, pe conflict de interese… e depăşită juridic. Domnului Neacşu nu îi apare nimic în cazier. Ce facem, omorâm oamenii? Eu îmi asum această numire. Categoric!”, a spus liderul social-democraților, afirmând că premierul Nicolae Ciucă nu a avut nimic de comentat legat de propunerea PSD.

Decizia premierului Ciucă prin care Marian Neacșu a fost numit secretar general al Guvernului a fost publicată marți în Monitorul Oficial, PSD obținând o victorie uriașă în negocierile cu PNL pentru acest post. Secretarul general al guvernului este un personaj – cheie în structura executivului, controlând tot fluxul de documente legate de pregătirea ședințelor de guvern, de avizarea proiectelor legislative. În plus, Secretariatul General al Guvernului controlează mai multe instituții și companii de stat, dintre care unele cu bugete uriașe (Transgaz și Transelectrica).

În urmă cu câteva zile, întrebat ce părere are premierul Nicolae Ciucă despre propunere, liderul PSD a răspuns: „Nu are nicio părere… domnul Neacşu este un om care a avut performanţe, e un om serios”.

În ceea ce privește trecutul lui Marian Neacşu, condamnat, în februarie 2016, la șase luni de închisoare cu suspendare, acuzația fiind de conflict de interese, fiindcă şi-ar fi angajat fiica la biroul de parlamentar, Ciolacu a susţinut că acea condamnare „e depăşită juridic”.

„Nu a fost atât de norocos ca alţi președinți, de exemplu, de ţară. Ca să dau un exemplu. Hai să înţelegem, domnul Neacşu nu a furat nimic! Domnul Neacşu, ca mulţi alţi aleşi locali, primari, a făcut parte dintr-un Consiliu de Administraţie, nu a fost plătit, nici nu mai ştiu, la o şcoală sau aşa ceva. Şi-a angajat fata pe o perioadă de patru luni, deci haideţi… Asta e corupţie? În acest moment, cred că lucrurile sunt foarte clare! Staţi uşor că domnul Neacşu am înţeles că a avut o condamnare pe această incompatibilitate, pe conflict de interese… e depăşită juridic. Domnului Neacşu nu îi apare nimic în cazier. Ce facem, omorâm oamenii? Eu îmi asum această numire. Categoric!”, a adăugat preşedintele PSD.

Marian Neacşu, în vârstă de 57 de ani, ocupa la data numirii la șefia SGG, funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Neacșu a fost exclus din PSD, în anul 2018, în perioada în care preşedinte al formațiunii era Liviu Dragnea, fiind unul din semnatarii scrisorii prin care solicita ca Dragnea să facă un pas în spate de la şefia PSD.

Ulterior, Neacşu s-a înscris în Pro România, în febfebruarie19, însă în iunie 2019 acesta a fost susţinut şi votat în Parlament de către social-democraţi pentru a deveni vicepreşedinte al ANRE.

Fostul secretar general al PSD Marian Neacşu a avut două mandate de deputat, în legislaturile 2008 – 2012 şi 2012 – 2016.

El nu a mai putut candida pentru un nou mandat, deoarece instanţa l-a condamnat, în februarie 2016 la şase luni de închisoare cu suspendare, acuzaţia fiind de conflict de interese, fiindcă şi-ar fi angajat fiica la biroul de parlamentar.

În 2020, Neacșu a candidat pentru Camera Deputaților din partea partidului Pro România.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.