Pe scurt: România trebuie să reintroducă curțile cu jurați, pentru a reduce corupția din Justiție și pentru ca procesele să se desfășoare cu celeritate, rapid.
Da, anticipez privirile șocate – “De unde ai mai scos-o și pe asta?“ - și opoziția instinctivă la orice idee inedită: “În România nu se poate!“.
Ba se poate! România a avut curți cu jurați între 1868 și 1938. Au fost desființate în momentul în care a fost instaurată dictatura regală, fiindcă erau o piedică în calea controlului politic asupra Justiției și, implicit, asupra sentințelor. Bineînțeles, regimul comunist nu le-a reînființat. Constituția lui Iliescu, de la 1991, s-a prefăcut că le uită: din nou, nu exista nici un interes în sentințe libere de orice influență politică sau financiară.
Interesant este că, în 2009, Transparency România a făcut un sondaj care arăta că 78% dintre românii chestionați doreau să se reînființeze curțile cu jurați. Motivul? Nu aveau încredere în actualul sistem judiciar.
Sunt nenumărate studii – nu vă plictisesc cu citate ample și note de subsol - care arată că principalul avantaj al curților cu jurați este diminuarea corupției. În 2018, American Bar Association, cea mai mare asociație de avocați din lume, a propus ca în Armenia să se introducă acest curți cu juri tocmai pentru a reduce corupția din magistratură și ca o piedică în calea presiunilor politice. Nu mai reiau argumentele lor, dar hai să ne imaginăm cum mergea procesul #Colectiv dacă aveam curți cu jurați: în primul rând, n-am fi avut aceste nesfârșite tergiversări, fiindcă jurații trebuie plătiți și cazați, nu pot merge la muncă. Era ziua și înfățișarea/ audierea martorilor. În maximum câteva luni aveam o sentință și eu unul sunt convins că ea era “vinovat“ – urmând ca, desigur, judecătorul să decidă mărimea pedepsei.
Dragi prieteni, nu doresc să vă copleșesc cu informație, mai ales că intenționez să mai scriu și să revin asupra subiectului, așa că trec direct la concluzii: sistemul actual de justiție este putred de corupt, trebuie făcut ceva. De când DNA-ul nu mai poate investiga corupția din rândul procurorilor și judecătorilor – sarcina aceasta a fost preluată de secția specială, înființată la propunerea lui Dragnea – este evident că lucrurile au scăpat de sub control. Nu mai există teama de pedeapsă, deci se poate lua mită și hoții în robe scapă nepedepsiți. Desigur, trebuie să reactivăm DNA-ul, dar, pe termen lung, o soluție sunt curțile cu juri. Bineînțeles, primii care vor protesta sunt judecătorii, care pierd din putere, dar eu spun că trebuie ignorați: s-au compromis. Prea multă lăcomie – pensii speciale de mii de euro înainte de 50 de ani - prea au sfidat societatea.
Curțile cu jurați sunt soluția pentru corupția sfidătoare și obrăznicia prea-multor judecători. Dacă vom face reformă constituțională, să o facem pentru popor, nu pentru jocurile clicii aflate la putere de 30 de ani.