Kremlinul pune mâna oficial pe VKontakte, cea mai mare rețea rusă de socializare


  • ACP
  • Dec 3, 2021 19:30
  • 1452
Kremlinul pune mâna oficial pe VKontakte, cea mai mare rețea rusă de socializare

Cea mai mare rețea de socializare din Rusia, VKontakte, care are peste 100 milioane utilizatori, a ajuns să aparțină în buna parte statului rus, după vânzarea unor părți a acesteia de către miliardarul rus Alisher Usmanov către companii ce aparțin Gazprom. 

Tranzacțiile oferă companiei de stat Gazprom, prin filialele și companiile afiliate, controlul a peste 50% din drepturile de vot în VKontakte, unul dintre cele mai vizitate site-uri web din Rusia. 

VKontakte, cunoscută anterior ca Mail.Ru, controlează și o serie de alte companii de internet alături de rețeaua socială, ceea ce face ca statul rus să dețină oficial controlul asupra unei părți imense din mediul online. 

Gazprom Media a declarat vineri că rețeaua VKontakte va rămâne o "companie independentă", deși a fost deja acuzată în mai multe rânduri că oferă cu mare ușurință datele utilizatorilor săi serviciilor de securitate ruse și se știe cât de mult susține punctele de vedere ale Kremlinului. 

Boris Dobrodeev, care a condus rețeaua din 2016, a anunțat că se retrage din funcție, în locul său urmând să fie numit Vladimir Kiriyenko, fost vicepreședinte al Rostelecom și fiu al primului-adjunct al șefului Administrației Prezidențiale a Rusiei, care a fost la rândul său premier al Rusiei în perioada Elțin și președinte al Rosatom.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.